Στα 86,9 δισ. ευρώ μείωσε χθες το ανώτατο όριο παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έπειτα από τις απανωτές… γκάφες των υπουργών του, ζήτησε να υπάρξει συντονισμός.
«Στις 22 Οκτωβρίου 2015 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 86,9 δισ. ευρώ έως και την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).
Σύμφωνα με την ΤτΕ, η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 1,0 δισ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.
Παράλληλα, κατά την πεντάωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου συζητήθηκε ο οδικός χάρτης που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο κ. Τσίπρας ζήτησε συλλογική προσπάθεια ώστε να υπάρξουν γρήγορα αποτελέσματα.
Στο μεταξύ, ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να αλλάξει η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο επικεφαλής Μάριο Ντράγκι.
Σύμφωνα με τον Ντράγκι, ήδη έχουν αρχίσει να διαφαίνονται τα θετικά σημάδια της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, καθώς ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,4% το β' 3μηνο του 2015. Το πρόγραμμα αγοράς τίτλων (QE) της ΕΚΤ θα διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο του 2016, αλλά εάν οι συνθήκες το απαιτήσουν θα παραταθεί. Άλλωστε ο σχεδιασμός προσφέρει ευελιξία στο συμβούλιο, ανέφερε ο Ντράγκι.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το QE προορίζεται να διαρκέσει μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016. Εάν κριθεί απαραίτητο, δηλαδή εάν ο πληθωρισμός απέχει του στόχου, τότε η ΕΚΤ θα δράσει, αποτιμώντας όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της. «Τα σχέδια αγοράς περιουσιακών στοιχείων εξελίσσονται ομαλά και συνεχίζουν να έχουν ευνοϊκό αντίκτυπο», δήλωσε ο Ντράγκι στη συνέντευξη που δίνει στην Βαλέτα της Μάλτας.
Αν και οι κίνδυνοι για την οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκονται σε τροχιά αποκλιμάκωσης, ο Ντράγκι παραδέχτηκε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για τις αναδυόμενες αγορές. Επίσης, η ανάπτυξη μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από την προσαρμογή των ισολογισμών και τις καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.