Πέμπτη
26 Δεκεμβρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5212RSS FEED
ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΕΛΩΝΗ Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας έφερε την 1η φωλιά στην Κρήτη
27/05/2016

Το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Κρήτη μόλις έχει ξεκινήσει. Μια ομάδα νέων ανθρώπων, από διαφορετικές χώρες στην πλειοψηφία τους, άλλοι από γειτονικές χώρες άλλοι από διαφορετική ήπειρο έχουν ξεκινήσει από την αφετηρία τους με προορισμό την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα την Κρήτη, έχοντας ένα κοινό σκοπό και στόχο: να προστατέψουν τις θαλάσσιες χελώνες που επισκέπτονται «πιστά» αυτό το νησί, χιλιάδες χρόνια τώρα.

Η πρώτη πληροφορία εντοπισμού θαλασσίων χελωνών να ζευγαρώνουν κάπου κοντά στην Σκαλέτα, στο Ρέθυμνο, ήρθε ξαφνικά από ένα ξενοδοχείο. Λίγες μέρες αργότερα, το πρώτο ίχνος απέδειξε ότι όντως είναι εδώ.

Επισήμως λοιπόν, η περίοδος ωοτοκίας και για την Κρήτη, ξεκίνησε στις 23 Μαίου, Παγκόσμια Μέρα της Χελώνας, με τον εντοπισμό της πρώτης φωλιάς που καταγράφηκε στο Άδελε στο Ρέθυμνο.

Η ομάδα εθελοντών που η καθημερινότητα τους ξεκινάει στις 5:30π.μ. με πρωινή καταγραφή της παραλίας, εντόπισαν την φωλιά και την προστάτευσαν τοποθετώντας τον ειδικό κλωβό. Εν συνεχεία μέσα από ειδικές παρουσιάσεις στα ξενοδοχεία καθώς και μέσω της ενημέρωσης στους Ενημερωτικούς Σταθμούς του Συλλόγου, μοιράζονται καθημερινά την γνώση και την εμπειρία που έχουν αποκτήσει για τις θαλάσσιες χελώνες ώστε περισσότερος κόσμος να μάθει για αυτές και, άρα, περισσότερος κόσμος να αγαπήσει την σπανιότητα τους και ως εκ τούτου, να τις προστατέψει. 

Λόγω της ιδιαίτερης της ομορφιάς, η Κρήτη αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα νησιά της Μεσογείου με εξαιρετική απήχηση προς το ευρύ τουριστικό κοινό. Η αυξανόμενη τουριστική ανάπτυξη και πίεση, όμως αντίστοιχα, έχει καταφέρει, να υποβαθμίσει μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες της.

Παρά την υποβάθμιση, η ελπίδα ανάκαμψης των παραλιών της δεν έχει χαθεί. Η παρουσία της θαλάσσιας χελώνας κάθε χρόνο αποδεικνύει  ότι οι παραλίες της Κρήτης είναι ακόμα υγιείς και υπάρχει ελπίδα ο άνθρωπος να αντιστρέψει τις καταστρεπτικές μεθόδους που χρησιμοποιούσε έως τώρα και μέσα από την εφαρμογή καλύτερων και βιωσιμότερων πρακτικών να επαναφέρει και να διατηρήσει την φυσική ομορφιά των σπάνιων παράκτιων αυτών οικοσυστημάτων προς όφελος της κοινωνίας και της θαλάσσιας χελώνας ταυτόχρονα.

Γι’ αυτό το λόγο, ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ στηρίζει ότι, η συμβίωση μεταξύ του προστατευόμενου αυτού είδους και των ανθρώπων που διαχειρίζονται τους βιοτόπους του, είναι πραγματική. 

Με την ευκαιρία της πρώτης φωλιάς λοιπόν, ο Σύλλογος υπενθυμίζει σε όλους όσους δραστηριοποιούνται επί των παραλιών να μη ξεχάσουν από εδώ και πέρα και έως τον Οκτώβρη να εφαρμόζουν τα πολύ απλά προστατευτικά μέτρα των παραλιών ωοτοκίας:

  • μάζεμα επίπλων θαλάσσης για να παραμένει περισσότερος διαθέσιμος χώρος για την ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας από το σούρουπο και έπειτα
  • σβήσιμο φωτισμού στο πίσω μέρος της παραλίας και μείωση ηχορύπανσης για την διευκόλυνση της χελώνας κατά τη διάρκεια της νύχτας
  • αποφυγή πλυσίματος των επίπλων θαλάσσης στις παραλίες και ισιώματος της άμμου για να μη χάνονται τα ίχνη προτού η εθελοντική ομάδα του Συλλόγου τα καταγράψει
  • μη χρήση οχημάτων πάνω στις παραλίες
  • εφαρμογή χειρωνακτικών καθαρισμών

Η παρουσία της θαλάσσιας χελώνας στις παραλίες της Κρήτης αποτελεί πολύτιμο θησαυρό, μοναδικό πλεονέκτημα για το ίδιο το νησί. Όσο πιο προσιτές είναι οι παραλίες στις θαλάσσιες χελώνες τόσο είναι και για τον άνθρωπο και όπως αυτό το τόσο ιδιαίτερο είδος τιμά τις παραλίες αυτές αντίστοιχα ας τις τιμήσουμε και εμείς διατηρώντας το φυσικό τους κάλλος και την μοναδικότητα του οικοσυστήματος τους. 

Οι τρείς εθελοντικές ομάδες του Συλλόγου στην Κρήτη, από τον κόλπο του Ρεθύμνου, των Χανίων και της Μεσσαράς, εύχονται καλή σεζόν και σας περιμένουν καθημερινά στους Ενημερωτικούς Σταθμούς του Συλλόγου στο Ενετικό Λιμάνι του Ρεθύμνου, στο Παλιό λιμάνι των Χανίων απέναντι από το ΚΑΜ και στην είσοδο των Ματάλων αντίστοιχα, για να σας ενημερώσουν για την προστασία των θαλασσίων χελωνών και για το πως μπορεί ο καθένας ατομικά και συλλογικά να συνεισφέρει στην προστασία του είδους αλλά και στην βιώσιμη προστασία των ακτών.