Σαββατοκύριακo
21-22  Σεπτεμβρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5116RSS FEED
Ο Γ. Παπανδρέου στην 79η θέση του περιοδικού Foreign PolicyΕτερόκλητοι στοχαστές
02/12/2010
Μεταξύ των 100 μεγάλων διανοητών – στοχαστών – οραματιστών (διαλέγετε και παίρνετε) του 2010 τοποθετεί τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου το περιοδικό Foreign Policy, προσφέροντάς του την θέση 79 στην  κατάταξη ενός είδους παγκόσμιου «διαγωνισμού», της ετήσιας λίστας  που εγκαινίασε  πέρσι.
 
Και στην φετινή λίστα πάντως, φιγουράρουν πρόσωπα που δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την οικονομική κρίση, ούτε βοήθησαν να γίνει ο κόσμος μας ένα καλύτερο μέρος για να ζει κανείς.

Ο κ. Παπανδρέου επελέγη επειδή «έκανε το καλύτερο στη χειρότερη χρονιά για την Ελλάδα», μπαίνοντας  σε έναν κατάλογο όπου κυριαρχούν οι οικονομολόγοι και οι πολιτικοί ηγέτες που αντιμετώπισαν θέματα σχετιζόμενα με την οικονομική κρίση.

Τα πρόσωπα έχουν επιλεγεί με μια μορφή αυτονομίας, με αποτέλεσμα στην λίστα των «οραματιστών» να περιλαμβάνονται άνθρωποι με διαφορετικές απόψεις, επιδιώξεις και παρελθόν.

Στη λίστα του Foreign Policy χωράνε όλοι: Από τον Ομπάμα ως τον Κίσινγκερ,  από τον Ρουμπινί ως τον Στίγκλιτς και τον Ζακ Ατταλί και από τον Σόρος, που αναφέρεται ως… φιλάνθρωπος, ως τον Νταβούτογλου.

Για τον κ. Παπανδρέου, το περιοδικό αναφέρει ότι ερχόμενος στην εξουσία βρήκε την ελληνική οικονομία στα πρόθυρα της κατάρρευσης και πέρασε όλο το 2010 λέγοντας σκληρές αλήθειες στους Έλληνες, ενώ ειδική αναφορά γίνεται στο γεγονός ότι γεννήθηκε στη Μινεζότα και στην πρωθυπουργική θητεία του πατέρα του. Ο τίτλος του «οραματιστή» οφείλεται κατά το περιοδικό στο γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου διέβλεψε πως η κρίση πηγαίνει πέρα από τα ευρωπαϊκά σύνορα, καλώντας σε συντονισμένη στρατηγική σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου καταλαμβάνει την 7η θέση στην κατάταξη «επειδή είναι το μυαλό πίσω από την παγκόσμια ολική επαναφορά της Τουρκίας». Γίνεται ειδική αναφορά στην θεωρία του περί «στρατηγικού βάθους» και την άποψή του ότι η Τουρκία πρέπει να χρησιμοποιήσει την γεωγραφική της θέση για να γίνει η γέφυρα μεταξύ Ευρώπης, Καυκάσου και Μέσης Ανατολής.

Γίνεται ειδική αναφορά στο γεγονός ότι ο Νταβούτογλου ότι μετέφερε τις ιδέες του στη διεθνή σκηνή «με εντυπωσιακά αποτελέσματα», τα οποία απαριθμούνται με βάση τις παρεμβάσεις του στις περιοχές του Ιράκ, του Καυκάσου, του αραβικού κόσμου και της Ευρώπης (και σχετικά με τα πετρέλαια). Πάντως, το περιοδικό σημειώνει ότι η φιλόδοξη πολιτική του για «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες» δεν έχει επιτευχθεί, αν και υπογραμμίζει ότι υπό την καθοδήγησή του η Τουρκία απέκτησε διεθνή ρόλο στον οποίο δεν μας είχε συνηθίσει από την εποχή που «ένας σουλτάνος ήταν ένοικος στο Ανάκτορι του Τοπ Καπί»!

Περίοπτη θέση στην κατάταξη, την 2η, κατέχουν ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν και ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ «για το χαλύβδινο όραμά τους σε μια στιγμή κρίσης»!

Ο Στρος-Καν μάλιστα κερδίζει την επίζηλη θέση επειδή κατάφερε να δώσει λύσεις σε μια σειρά χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, καθώς και για τον ρόλο που έπαιξε για να αναμιχθεί η Γερμανία στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει σειρά οικονομολόγων, που όλοι τους διαφωνούν μεταξύ τους, όπως ο οικονομικός σύμβουλος και αναλυτής Ζακ Ατταλί (θέση 47), επειδή όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία και αλλού και το έλλον του ευρώ προδιαγραφόταν ζοφερό, ο ίδιος κράτησε την ψυχραιμία του και κάλεσε για βαθύτερη οικονομική ενσωμάτωση.

Στη θέση 12 βρέθηκε ο Νουριέλ Ρουμπινί «επειδή στην σημερινή κρίση είδε τις ρίζες της επόμενης», ενώ ο οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν κατέλαβε την 26η θέση, και αυτός επειδή «είδε τις ρίζες της παγκόσμιας κρίσης». Όσο για τον Τζόζεφ Στίγκλιτς καταλαμβάνει την 30ή θέση, καθώς εκτός από το να διαπιστώνει την  κρίση διατυπώνει και προτάσεις για το πώς να την αντιμετωπίσουμε.

Ο δε επικεφαλής της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας Μπεν Μπερνάνκι, βρέθηκε στην 5η θέση επειδή… κρατά στα χέρια του την αμερικανική οικονομία με οποιοδήποτε κόστος! (Πέρσι είχε καταλάβει την 1η θέση).

Στην 1η θέση φέτος βρέθηκαν οι Ουόρεν Μπάφετ και Μπιλ Γκέιτς για την ανθρωπιστική δράση των ιδρυμάτων τους.

Την θέση 10 καταλαμβάνει η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, «επειδή οδήγησε την Ευρώπη εν μέσω ύφεσης με τευτονική πυγμή».

Τέλος, άλλος ένας Έλληνας, ο κοινωνιολόγος του Χάρβαρντ Νίκολας Χριστάκης, βρέθηκε στον κατάλογο του περιοδικού (θέση 83) μαζί με τον πολιτικό επιστήμονα Τζέιμς Φοουλερ, για την εργασία τους στα κοινωνικά δίκτυα.