Δευτέρα
26 Φεβρουαρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4908RSS FEED
ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΧΕΛΩΝΑΣ CARETTA CARETTAΑπελευθέρωση της «Σοφίας» στα Χανιά Κρήτης
21/08/2014

Η «Σοφία» είναι μία θηλυκή ενήλικη θαλάσσια χελώνα Caretta caretta, μήκους 72 εκ. και 40 κιλών, που βρέθηκε στον Πλατανιά Χανίων στις 28 Ιουνίου αυτό το καλοκαίρι.

Η «Σοφία» βρέθηκε από τον Γιάννη του Platania’s Watersports, ο οποίος παρατήρησε τη χελώνα πολύ κοντά στη παραλία και διέκρινε πως δεν κολυμπά φυσιολογικά.

Ο Γιάννης με τους συνεργάτες του ανέλαβαν και έβγαλαν τη «Σοφία» στην ακτή και έπειτα με τη βοήθεια της Σοφίας του ξενοδοχείου Sofia Beach Hotel, επικοινώνησαν με τον ΑΡΧΕΛΩΝ, ο οποίος δραστηριοποιείται στη περιοχή με πρόγραμμα πεδίου.

Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ κατέφθασαν άμεσα στη παραλία και με τη βοήθεια του Γιάννη και της Σοφίας, από την οποία δόθηκε και το όνομα στην τραυματισμένη θαλάσσια χελώνα, την μετέφεραν στον ερευνητικό σταθμό του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Γεράνι, όπου και δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες στο ζώο. Έπειτα, η «Σοφία» μεταφέρθηκε στο Λιμάνι της Σούδας, προκειμένου να καταφτάσει άμεσα στο Κέντρο Διάσωσης, που λειτουργεί ο ΑΡΧΕΛΩΝ στην Γλυφάδα Αττικής. Η μεταφορά της «Σοφίας» στο λιμάνι, έγινε με τη βοήθεια του καταδυτικού κέντρου Oceanis Dive.

Η «Σοφία» ήταν πολύ αδύναμη και εξαντλημένη και έφερε ένα τραύμα στο λαιμό. Μετά την διεξαγωγή ακτινογραφιών, που έδειξαν πως δεν φέρει άλλα τραύματα και την φροντίδα των ειδικών και των εθελοντών του Κέντρου Διάσωσης, η «Σοφία» άρχισε σταδιακά να τρώει κανονικά και έτσι ανάρρωσε γρήγορα. Αυτό σημαίνει πως ήρθε η ώρα να απελευθερωθεί στο φυσικό της περιβάλλον.

Η απελευθέρωσης της «Σοφίας», έγινε πριν από λίγες ημέρες στον κόλπο Χανίων, πλησίον της παραλίας που βρέθηκε τραυματισμένη,