Πέμπτη
1 Οκτωβρίου 2020
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3665RSS FEED
Οι φίλοι είναι το καλύτερο αντίδοτο στο στρες και στην κατάθλιψη
27/01/2020

Από την Εύη Στεργίου

 

Οι ρυθμοί της καθημερινότητας μας είναι γεμάτοι υποχρεώσεις, άγχος, έλλειψη χρόνου.   Δεν έχουμε χρόνο να απολαύσουμε ένα χόμπι, να δούμε τους φίλους μας, ακόμα και να μην κάνουμε τίποτα και να χαλαρώσουμε απλά. Μια βόλτα για έναν καφέ με την παρέας μας, η κουβέντα μαζί τους για τα νέα της καθημερινής μας ζωής, είναι το καλύτερο αγχολυτικό. Μαζί τους θα συζητήσουμε όσα μας απασχολούν, θα γελάσουμε, θα αναπολήσουμε παλιές στιγμές που είχαμε περάσει όμορφα μαζί.

Η χαρά που θα μας προσφέρει αυτή η συνάντηση είναι το κατάλληλο φάρμακο για το άγχος και τη μελαγχολία. Πόσες φορές δεν αισθανθήκατε καλά και μόνο με ένα τηλεφώνημα στη φίλη ή το φίλο σας νιώσατε αμέσως καλύτερα και ξεχαστήκατε; Οι φίλοι, λένε, είναι και ψυχολόγοι μας.

Το πιστεύω στον απόλυτο βαθμό, καθώς είμαι από τους ανθρώπους που όταν δεν νιώσουν καλά, αμέσως ψάχνουν την επικοινωνία με ένα δικό τους άνθρωπο. Μια συμβουλή, μια άλλη οπτική γωνία στο πως βλέπουν αυτοί το καθετί, ακόμη και μια άλλου θέματος κουβέντα, μας κάνει αμέσως να ξεχνιόμαστε, έστω και για λίγο και όμως μετράει. Η φιλία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την ψυχική μας υγεία. Οι φίλοι φέρνουν ευτυχία στη ζωή μας.

Οι φίλοι στην πραγματική ζωή θα μας στηρίξουν όταν το έχουμε ανάγκη, θα μας αγκαλιάσουν, θα μας συμπαρασταθούν σε μια δύσκολη ή σε μια ευτυχισμένη στιγμή και όλα αυτά είναι οι βάσεις για μια ισχυρή και υγιή φιλική σχέση. Όταν μιλάμε για υγιή φιλία, εννοούμε τη διαπροσωπική σχέση μας με άτομα, με τα οποία μας συνδέει βαθιά, ειλικρινή και αληθινή εκτίμηση, εμπιστοσύνη και σεβασμός, κατάσταση που βελτιώνει τη διάθεσή μας, μας δημιουργεί το αίσθημα της ασφάλειας και της αισιοδοξίας. Οι φίλοι, όταν είναι αισιόδοξοι και χαρούμενοι,  μπορούν να διαμορφώσουν και τη δική μας ψυχολογία και να μας ανεβάσουν τη διάθεση.

Μας προδιαθέτουν θετικά με κίνητρα και μας εμπνέουν να υλοποιούμε τους στόχους μας. Μας δίνουν τη στήριξη, την υποστήριξη και την ενθάρρυνση που χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε. Η φιλία διώχνει μακριά το άγχος και την κατάθλιψη.  Μια υγιής κοινωνική ζωή μπορεί να βελτιώσει τη γενικότερη κατάσταση της υγείας μας (σωματική και ψυχική), αφού μας απαλλάσσει από την απομόνωση που συχνά οδηγεί στην κατάθλιψη. Οι καλοί μας φίλοι είναι εκεί για να μας υποστηρίζουν στις δύσκολες στιγμές. Μας ακούν όταν έχουμε ανάγκη να μιλήσουμε, κατανοούν τις αγωνίες μας, μας συμβουλεύουν και μας στηρίζουν όταν περνάμε δύσκολη φάση στην ζωή μας.

Είναι οι φίλοι οι πολύτιμοι συμπαραστάτες μας, συνοδοιπόροι «ζωής», οι οποίοι ενισχύουν την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή μας, ειδικά όταν εμείς την έχουμε χάσει και μας υπενθυμίζουν ότι θα βρίσκονται πάντα δίπλα μας, ότι μας αγαπούν και ότι μας έχουν ανάγκη όπως κι εμείς. Αφιερωμένο στους φίλους μας, σε αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται πάντα ΕΚΕΙ!!! Και να θυμάστε πάντα πως οι φίλοι μας είναι σαν τα αστέρια, μπορεί να μην τους βλέπουμε συχνά, είναι όμως πάντα εκεί!!!

 

Πηγή: https://www.omorfizoi.gr/oi-filoi-einai-to-kalytero-antidoto-sto-stres-kai-stin-katathlipsi