Σαββατοκύριακo
20-21  Ιούλιος 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5053RSS FEED
ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑΕίναι δικαίωμά μας να ζούμε σε έναν καθαρό και ασφαλή πλανήτη
13/12/2018

Εκατοντάδες πολίτες έδωσαν το παρών στη Δράση για το Κλίμα που πραγματοποίησαν 34 φορείς, οργανώσεις, κοινότητες, κινήματα και πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών στο κέντρο της Αθήνας αναφορικά με την προστασία της χώρας από την κλιματική αλλαγή: Έχουμε 1,5°C διορία για να προστατεύσουμε τον πλανήτη, τις ζωές μας και τις επόμενες γενιές.

Η δράση στην Αθήνα, όπως και εκατοντάδες παρόμοιες δράσεις σε όλο τον κόσμο, πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα, η οποία διεξάγεται αυτές τις ημέρες (2-14 Δεκεμβρίου) στην Πολωνία[1].

Μόλις πριν δύο μήνες, η επιστημονική επιτροπή του ΟΗΕ απηύθυνε την τελευταία δραματική έκκληση προς την ανθρωπότητα, τονίζοντας ότι έχουμε μόνο 12 χρόνια για να συγκρατήσουμε τη μέση θερμοκρασία του πλανήτη στον 1,5°C[2], ειδάλλως οι επιπτώσεις θα είναι ανεξέλεγκτες και εφιαλτικές. Η Ελλάδα ωστόσο δεν φαίνεται έτοιμη να προστατέψει τις ζωές των πολιτών με ουσιαστική δράση, αφού ετοιμάζει πολιτικές οι οποίες αγνοούν επιδεικτικά την επιστήμη και συνάδουν με άνοδο της θερμοκρασίας άνω των >3°C[3].

Ξεκινώντας από την Ακρόπολη, υπό τους ήχους των κρουστών και της μουσικής[4], αλλά και συνθημάτων υπέρ της ανάληψης κοινωνικά δίκαιης κλιματικής δράσης, οι Αθηναίοι πολίτες πλημμύρισαν το κέντρο της πόλης καταλήγοντας έξω από τη Βουλή, όπου ρύθμισαν τα ξυπνητήρια τους να χτυπήσουν όλα την ίδια στιγμή. Με τη συμβολική αυτή κίνηση, θέλησαν να υπογραμμίσουν ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο και να αφυπνίσουν τους πολιτικούς να δράσουν, υιοθετώντας πολιτικές που θα συγκρατήσουν την κλιματική αλλαγή και θα διασφαλίσουν ένα ασφαλές και καθαρό μέλλον.

Η συμμαχία “Δράση για το Κλίμα” αποτελείται από οργανώσεις και πρωτοβουλίες του ευρύτερου φάσματος της κοινωνίας των πολιτών, που δεν περιορίζεται μόνο στην περιβαλλοντική δράση, ακριβώς για να αναδείξει ότι η κλιματική αλλαγή μας αφορά όλους: δεν είναι μόνο ένα περιβαλλοντικό ζήτημα, αλλά θέμα ασφάλειας και δικαιοσύνης. Σήμερα, 10 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενωμένοι λέμε στους ηγέτες μας ότι είναι δικαίωμά μας, αλλά και των παιδιών μας, να ζούμε σε έναν καθαρό και ασφαλή πλανήτη.

Η συμμαχία μέχρι στιγμής αποτελείται από τους εξής φορείς: Αγροοικολογικό Δίκτυο Ελλάδος, Αειφόρουμ, ΑΡΣΙΣ, Γιατροί του Κόσμου, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Διεθνής Αμνηστία, Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, H Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, Κέντρο Ζωής, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Ομάδα NO OIL Θεσπρωτίας, Οργάνωση Γη, Πλέγμα, Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλάδας Ινδίας, Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλάδας Μπαγκλαντές, Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ελλάδα-Πακιστάν, Πρωτοβουλία Πολιτών Σώστε την Ήπειρο, Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών, Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών, Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών, Actionaid, AIESEC, Ecoeleusis, Ethelon, Ethos & Empathy, Greenpeace, Higgs, MEDASSET, UN SDSN Greece Youth, ANEMOΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ / WIND OF RENEWAL, WWF Ελλάς.