Τρίτη
17 Σεπτεμβρίου 2019
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3285RSS FEED
Αριστερά δεν υπάρχει χωρίς ψέμα
Γράφει ο
Ναπολέων Λιναρδάτος

Η περιβόητη πλέον βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κα Αυλωνίτου, έναν χρόνο πριν είχε κάνει μια από τις πιο αναληθείς δηλώσεις της λέγοντας ότι «Αν ήσουν με το κομμουνιστικό καθεστώς, δεν σε πείραζαν». Για παράδειγμα στην Σοβιετική Ένωση η αλήθεια είναι ότι οι μοναρχικοί και αστοί αντίπαλοι του καθεστώτος ήταν απλά το ορεκτικό. Οι γενικώς άσχετοι απλοί πολίτες και τα μέλη του κόμματος έγιναν το κυρίως πιάτο στην κρεατομηχανή του συστήματος.

Αν θέλετε να πάρετε μια ιδέα για το πόσο επικίνδυνο ήταν να είσαι ανώτερο στέλεχος του κόμματος στα χρόνια του Στάλιν, θα σας σύστηνα το The House of Government του Yuri Slezkine. Ο μεγαλοπρεπές Οίκος της Εξουσίας είχε 505 επιπλωμένα διαμερίσματα, κουρεία, κινηματογράφο, γήπεδο τένις και μια σειρά άλλων ανέσεων που ο μέσος Ρώσος πολίτης ούτε που μπορούσε να φαντασθεί.

Το πρόβλημα για τους διαμένοντες στο συγκεκριμένο κτίριο ήταν ότι η παραμονή τους ήταν προσωρινή. Το ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ότι η επόμενη μετακόμιση δεν γινόταν σε κάποιο έστω υποδεέστερο συγκρότημα, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις σε ένα γκούλαγκ αν ήταν τυχεροί, ή κατευθείαν στο εκτελεστικό απόσπασμα. Δεν είχαν κάνει τίποτε άλλο από το να υπηρετούν τυφλά το κόμμα και είχαν αναρριχηθεί, ως επί το πλείστον, αξιοκρατικά. Κι όμως οι περίοικοι θα βλέπουν κτίρια όπως αυτά να αδειάζουν κάθε τόσο, να ξαναγεμίζουν και πάλι τα ίδια.

Ένας από τους λόγους αυτών των εκκαθαρίσεων ήταν η αναγκαιότητα του κόμματος να σβήνει από την συλλογική μνήμη τις προηγούμενες εξαγγελίες, στόχους και διακηρύξεις. Αυτά τα ανώτερα στελέχη ήταν επίσης και τα εξιλαστήρια θύματα των όποιων δημοσίως αναγνωρισμένων αποτυχιών. Το σύστημα ποτέ δεν αποτύγχανε, αλλά πάντοτε «ανακάλυπτε» του σαμποτέρς των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Ο κ. Τσίπρας δεν λέει ψέματα μόνο λόγω χαρακτήρος. Η ηπιότερη μορφή σοσιαλισμού που εφαρμόζει σε μια μικτή οικονομία δεν τον αναγκάζει να στέλνει πολίτες στα γκούλαγκ, αλλά σίγουρα τον υποχρεώνει σε μια διαρκή εκστρατεία ψεύδους, αφού σχεδόν όλες οι εξαγγελίες, στόχοι και υποσχέσεις ακυρώνονται από την πραγματικότητα. Το ψεύδος δεν είναι μια παρενέργεια της αριστερής διακυβέρνησης, αλλά βασικό δομικό στοιχείο της. Χωρίς το ψεύδος δεν θα υπήρχε και χωρίς το ψεύδος δεν θα μπορούσε να κυβερνά. Το αριστερό δόγμα προτάσσοντας μια σειρά λανθασμένων αξιωμάτων για την ανθρώπινη φύση και κοινωνία, αναγκάζει τους θιασώτες του σε ένα ατέρμονο φιλτράρισμα της πραγματικότητας. Η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε ο όρος πολιτική ορθότητα είναι την δεκαετία του 30 στην Σοβιετική Ένωση.     

«Σύντροφε, η δήλωση σας είναι εσφαλμένη».
«Ναι είναι. Αλλά είναι πολιτικά ορθή».