Σαββατοκύριακo
11-12  Ιανουαρίου 2025
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5228RSS FEED
ΠΡΟΛΕΙΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΓΙΑ ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ…Γ.Φίσερ: Ήρθε η ώρα για μία μικρότερη Ε.Ε.
10/11/2011
Μία μικρότερη Ε.Ε - 17 κρατών-μελών - οραματίζεται ο Γιόσκα Φίσερ...
Μετά τον… ομιλητικότατο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος προ ημερών είχε αναφερθεί σε «ιστορικό λάθος», όσον αφορά στην ένταξη της Ελλάδος στην Ευρωζώνη, την Τετάρτη ήταν η σειρά του πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας , Γιόσκα Φίσερ, να μιλήσει ανοιχτά για την ανάγκη μιας «νέας τάξης πραγμάτων» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα περιλαμβάνει μια «μικρότερη ομάδα κρατών»…

Συγκεκριμένα, ο τέως επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, τόνισε μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit  πως θα πρέπει να αποτελέσει παρελθόν (!) η Ε.Ε. των 27 κρατών-μελών, όπως την γνωρίζουμε σήμερα(…).

«Ας ξεχάσουμε την Ε.Ε. με 27 μέλη – δυστυχώς. Απλά δεν μπορώ να φανταστώ πώς αυτά τα 27 κράτη θα μπορούσαν ποτέ να καταλήξουν σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις», ήταν η διατύπωση του Γερμανού πολιτικού, που το δίχως άλλο, προλειαίνει με τη σειρά της πιθανές ιδιαίτερα δυσάρεστες εξελίξεις αναφορικά με το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης. 

Μάλιστα, μόνον τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ο Γιόσκα Φίσερ προέβη στην ως άνω δήλωση, στη διάρκεια μίας ημέρας (Τετάρτη), κατά την οποία η Ιταλία ξάπλωνε και επισήμως πια στο… κρεβάτι του ασθενούς, και ενώ η κολλυσιεργεία στην ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης συνεργασίας από την Αθηνα επέτεινε την ανησυχία όλων για το αύριο της Ευρωζώνης.

Παράλληλα, ο Γιόσκα Φίσερ δεν παρέλειψε να ασκήσει δριμεία κριτική στην κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας για τη «χειρότερη γερμανική κυβέρνηση μεταπολεμικά(!).

«Έχουμε τη χειρότερη γερμανική κυβέρνηση από το 1949. Πρέπει να προσέξουμε ώστε να μη χάσουμε την Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να συμβεί αυτό. Η ήπειρος θα επιβιώσει και χωρίς το ευρώ, αλλά έτσι θα ήταν ένα νεκρό πολιτικό και πολιτιστικό εγχείρημα», ήταν τα ακριβή λόγια του.

Τέλος, ο κ. Φίσερ δεν μπόρεσε να αποκρύψει, κατά τα λεγόμενά του, την αμιγώς «ελιτίστικη» πολιτικη σκέψη που τον διέπει, σημειώνοντας εμφατικά πως «μία αβάν-γκαρντ, αποτελούμενη από 17 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα μπορούσε να σχηματίσει μια στενότερη ένωση εντός της Ε.Ε., όπως για παράδειγμα έχει συμβεί με τη Ζώνη Σένγκεν»(…).

Μόνο βέβαιο είναι πως η εμφανής αδυναμία που επέδειξαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης στην αντιμετώπιση της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης κατά τα δύο τελευταία έτη, έχει ανοίξει πλέον τον ασκό του Αιώλου, με αποτέλεσμα να έρχονται στο φως της δημοσιότητας - όλο και συχνότερα – δηλώσεις και  σενάρια που θέλουν το αύριο της Ε.Ε. να σηματοδοτεί μία πλήρη «νέα τάξη πραγμάτων»…

Να προσθέσουμε εδώ πως τις τελευταίες ημέρες πληροφορίες ομιλούν για μία «50σέλιδη έκθεση» που περιφέρεται μεταξύ Βρυξελλών και Βερολίνου, και η οποία περιέχει ορισμένα πιθανά «σενάρια» νομικών ζυμώσεων, που θα καθιστούν δυνατή την έξοδο μίας χώρας από την Ευρωζώνη, ου μην αλλά και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση(…).

Αυτό, άραγε, εννοούσαν οι κ.κ. Μέρκελ και Σαρκοζί, όταν από τις Κάννες έδιδαν  διαλέξεις περί «αλληλεγγύης και εμπιστοσύνης στα πλαίσια της Ενωμένης Ευρώπης»…

Θού, Κύριε.