ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΕΝΑ ΝΕΟ «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»Πρόντι: Μέτωπο Ιταλίας- Γαλλίας- Ισπανίας κατά της λιτότητας!28/04/2012
Πληθαίνουν μέρα με τη μέρα οι φωνές πανευρωπαϊκά, αφενός υπέρ μίας αναδιαπραγμάτευσης του γερμανικού Συμφώνου Σταθερότητας, αφετέρου περί της ανάγκης ενός νέου, αναπτυξιακού σχεδίου για την ΕΕ. Την Παρασκευή, στο «κλαμπ» αυτό προστέθηκε ο άλλοτε Ιταλός πρωθυπουργός και Ευρωπαίος Επίτροπος, Ρομάνο Πρόντι, ζητώντας τη δημιουργία ενός «κοινού μετώπου Ιταλίας, Γαλλίας και Ισπανίας κατά των γερμανικών σχεδίων για ασφυκτική λιτότητα».
Χαρακτηριστικά, ο
Ρομάνο Πρόντι, φωτογραφίζοντας ανοιχτά τις επιδιώξεις της Γερμανίας ως την κυριότερη απειλή για την ευρωπαϊκή συνοχή, τόνισε:
«Αν η Γερμανία εμφανίζεται πεπεισμένη ότι μπορεί να τα καταφέρει μόνη της, τότε Ιταλία Γαλλία και Ισπανία πρέπει να συνεργαστούν για την ανάκαμψη της Ευρώπης», προσθέτοντας με έμφαση πως «η αλλαγή πολιτικής είναι απαραίτητη», ενώ δεν δίστασε να αναφερθεί στην άμεση ανάγκη «αλλαγής στο τιμόνι της ΕΕ».
Παράλληλα, ο
72χρονος καθηγητής Οικονομικών υποστήριξε πως «οι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας καλούνται σήμερα να αφήσουν κατά μέρος τους σημερινούς ανταγωνισμούς και να δημιουργήσουν ένα κοινό μέτωπο, ώστε να στείλουν το μήνυμα ότι αποτελούμε ένα μεγάλο κομμάτι της δικής της τύχης». (…).
Ακόμη, υπογράμμισε τον
κίνδυνο «η πτώση της μίας χώρας του Νότου να επιφέρει και την πτώση της άλλης», επιχειρηματολογώντας έτσι υπέρ της ανάγκης δημιουργίας ενός «κοινού μετώπου υπέρ της αλλαγής της ευρωπαϊκής πολιτικής».
«Η κόντρα μεταξύ Ιταλίας και Ισπανίας είναι επικίνδυνη, αφ’ ης στιγμής βρισκόμαστε στην ίδια βάρκα, όχι μόνον εμείς αλλά και οι άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας: η πτώση της μίας θα τους συμπαρασύρει όλους», ήταν τα λόγια του κ. Πρόντι.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις την Παρασκευή, του διάσημου
νομπελίστα οικονομολόγου, Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος δίχως στρογγυλές κουβέντες επισήμανε τον κίνδυνο τον διέρχεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, εν συνόλω:
«Η Ευρώπη οδεύει σε αυτοκτονία με την εμμονή των ηγετών της στη λιτότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου:
«Αν η Ελλαδα ήταν η μόνη χώρα της Ευρώπης που ακολουθούσε πρόγραμμα λιτότητας, τότε θα μπορούσαμε να το αγνοήσουμε... Αλλά αν έχεις τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, όλες τις χώρες σε λιτότητα… Είναι σαν μια κοινή λιτότητα και οι οικονομικές συνέπειες από αυτό θα είναι φρικτές»….
Ασφαλώς, στο Βερολίνο είναι σε θέση να αναγνωρίσουν την αλήθεια των λόγων του Στίγκλιτς, ωστόσο οι ενέργειές τους αποσκοπούν συνειδητά στην απόλυτη διαφύλαξη και υποστήριξη των δικών τους, αποκλειστικά,
συμφερόντων, με έναν αυταρχισμό που είναι απολύτως απαράδεκτος για οιονδήποτε «ευρωπαίο εταίρο»…