Υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος Σε ειδικό Ταμείο τα έσοδα από τον ορυκτό πλούτο
Η ίδρυση Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης στα πρότυπα της Νορβηγίας αποφασίστηκε από την κυβέρνηση, προκειμένου αυτό να υποδεχθεί τα μελλοντικά έσοδα από την εξόρυξη των υδρογονανθράκων.
Η κυβέρνηση, δια του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, έκανε δεκτή χθες, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής σχετική πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, με τον κ. Βρούτση να υπογραμμίζει ότι «με αυτήν την πρωτοβουλία νομοθετούμε για το μέλλον».
«Η εκμετάλλευση και η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας θα είναι ένα νέο έσοδο υπέρ των μελλοντικών συνταξιούχων», πρόσθεσε.
Τον λόγο στην επιτροπή έλαβε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ακριβώς για να υπογραμμιστεί η σπουδαιότητα της απόφασης.
Επικαλούμενος μάλιστα τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «κάνουν ακόμα πιο επιτακτική και αναγκαία την πρόταση αυτή του ΠΑΣΟΚ».
«Με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων κάνουμε μια νομοθετική πράξη επιβεβαίωσης των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων μας στην υφαλοκρηπίδα και στην ΑΟΖ με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Η χώρα μας αποκτά ένα πλεονέκτημα να λειτουργήσει ως παίκτης σε ένα άλλο γεωπολιτικό επίπεδο. Έχει πολύ μεγάλη σημασία στην Ανατολική Μεσόγειο να διαμορφώσουμε έναν ενιαίο χώρο ενεργειακό ασφάλειας» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας:
«Το τρίγωνο Ελλάδας -Ισραήλ- Κύπρου είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να λάβουμε υπόψη το πολύ μεγάλο αμερικανικό ενδιαφέρον το οποίο φάνηκε από τη διαιτησία που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο,τι κάνουμε είναι απολύτως συμβατό με τη θέληση μας να έχουμε καλή γειτονία με την Τουρκία».
Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για εθνική, αναπτυξιακή και κοινωνική διάσταση της πρότασης να βασιστεί η χώρα στους ενδογενείς πόρους της, τονίζοντας ότι «είναι απολύτως ρεαλιστικός και καθόλου μικρομέγαλος ο στόχος των 150 δισ. ευρώ σε επίπεδο 25-30 χρόνων».
«Η νομοθετική πρωτοβουλία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ μάς δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε ένα βήμα εθνικής ανασυγκρότησης. Είναι μια πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης νέου τύπου», κατέληξε.