Παρασκευή
19 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4960RSS FEED
Η ψηφιακή μεταμόρφωση αυξάνει τις επενδύσεις
Γράφει ο
Κώστας Μαργαρίτης

Το κλείσιμο της χρονιάς έχει σημάνει συναγερμό στις τράπεζες,  που προσπαθούν να περιορίσουν τα ελλείμματα τους και να διαχειριστούν τα «κόκκινα δάνεια».

Η κυβέρνηση προσπαθεί να δείξει στους εταίρους της, ότι το «τραπεζικό σύστημα» στην Ελλάδα έχει αντοχές και πιέζει προς όλες τις κατευθύνσεις για διευθέτηση των εκκρεμοτήτων.

Είμαστε σε καλή φόρμα από άποψη ρευστότητας, ανέφερε χαρακτηριστικά σε  συνέδριο του Economist  στο Βερολίνο ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου, σημειώνοντας ότι οι τράπεζες έχουν τα μέσα ώστε να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.  Ο ίδιος απέδωσε την πιστωτική συρρίκνωση κυρίως σε φαινόμενα όπως οι διαγραφές και πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων. Εκτίμησε,  ότι το 2019 ενδεχομένως να είναι η χρονιά με θετική πιστωτική επέκταση , εντοπίζοντας τομείς της οικονομίας με δυναμική ανάπτυξη(ξενοδοχεία, αγροτικές επιχειρήσεις, βιομηχανία).

Στο ίδιο συνέδριο στο Βερολίνο, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Παύλος Μυλωνάς επεσήμανε ότι, οι ελληνικές τράπεζες τα πηγαίνουν αρκετά καλά στη ρευστότητα, σε σύγκριση με άλλους τομείς,   αναφερόμενος στη δραστική μείωση της εξάρτησης από τον έκτακτο μηχανισμό χρηματοδότησης  ELA.

Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, οι καταθέσεις «επιστρέφουν σταδιακά, αν και θα μπορούσαν να επιστρέφουν γρηγορότερα».  Ο ίδιος αρνήθηκε την κριτική ότι οι τράπεζες δεν παρέχουν την απαραίτητη

 ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα βρίσκεται στη ζήτηση για δάνεια και συγκεκριμένα στο γεγονός ότι τα προτεινόμενα  projects σε μεγάλο βαθμό δεν είναι επιλέξιμα.

Στην Ευρώπη και στη Γερμανία γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα πέρασε πολλά,  ωστόσο, η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο σε  έναν καλό δρόμο οικονομικής εξυγίανσης, στον οποίο θα πρέπει να συνεχίσουμε να βαδίζουμε», επεσήμανε από το βήμα του συνεδρίου στο Βερολίνο ο κοινοβουλευτικός υφυπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας κ. Oliver  Wittke.

Ο κ. Wittke εξέφρασε την εκτίμηση  ότι η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας στην Ευρώπη θα πρέπει να διασφαλίζονται με περισσότερη έρευνα και καινοτομία, με περισσότερες επενδύσεις».

Παράλληλα, μίλησε για την ανάγκη «ψηφιακής μεταμόρφωσης», εκτιμώντας ότι αυτή δεν καταστρέφει, αλλά αντιθέτως δημιουργεί θέσεις εργασίας.

Ο ίδιος ο κ. Wittke, εμφανίστηκε ένθερμος υποστηρικτής της παγκοσμιοποίησης, προτρέποντας για εμπορικές συμφωνίες «και με χώρες εκτός  του G20».    

 Τα διεθνή οικονομικά συνέδρια δίνουν την ευκαιρία για συγκλίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που ίσως επηρεάσουν και τις αποφάσεις της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.

 

 

 

 

 

 

 

.