Πέμπτη
1 Οκτωβρίου 2020
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3665RSS FEED
Κάθε κόμμα πρέπει να σέβεται και να υποστηρίζει την πολιτική του
Γράφει ο
Αθανάσιος Μπουρούνης

 

       Είναι αλήθεια ότι ένας βασικός κανόνας στην πολιτική είναι κάθε κόμμα να σέβεται και να υποστηρίζει την πολιτική του. Μόνο έτσι αποκτά αξιοπιστία και είναι έγκυρος συνομιλητής.

        Οπότε τίθεται το ερώτημα: ηγέτες που δεν συναινούν με τον εαυτόν τους, πώς να τους εμπιστευτείς;

       Με ηγέτες που δεν τηρούν μια σταθερή γραμμή επάνω σεκεφαλαιώδη ζητήματα τα οποία άπτονται της εθνικής άμυνας, πώς ναεπιτύχεις την εθνική συνεννόηση;

       Όσες προσπάθειες και να καταβάλει ο κ. Μητσοτάκης για την επίτευξη συναινέσεων με την αξιωματική αντιπολίτευση, αυτή θα επιτευχθεί  εάν και εφ’ όσον αυτή συμφέρει τους τακτικούς στόχους του κ. Τσίπρα και ταυτόχρονα αποτελεί στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ.

       Σε μια εξαιρετικά προβληματική όσο και εκρηκτική για τη χώρα μας  συγκυρία, μετά τη δολοφονία του Ιρανού  στρατιωτικού ηγέτη στο Ιράκ, η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού  στις ΗΠΑ ήταν σχεδόν υπονομευμένη από την αρχή.

       Παρ’ όλα αυτά ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατάφερε, σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες, να καταθέσει τις ελληνικές απόψεις και να δηλώσει ευθέως στον Αμερικανό Πρόεδρο ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με κάθε τρόπο και μέσο.

       Το μήνυμα ήταν σαφές, καθαρό και σύμφωνα με τους συμβούλους του Πρωθυπουργού ελήφθη  από τους Αμερικανούς επισήμους.

       Ως εκ τούτου, είναι τραγικό να υπερισχύουν μικροκομματικές σκοπιμότητες και να αναπαράγονται αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις που δεν οδηγούν πουθενά.

       Είναι αστείο ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν ακόμα ολοκληρωθεί η συνάντηση, να προδικάζει την αποτυχία της και να επενδύει στην καταστροφολογία, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.

       Επίσης η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα ήταν  εκείνη που έκλεισε συμβόλαια για αναβαθμίσεις αεροσκαφών και προετοίμασε τις συμφωνίες για τη χρονική και εδαφική επέκταση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα.

       Τώρα ως αντιπολίτευση μας ανακοίνωσαν ότι δεν προτίθενται να ψηφίσουν την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ, όταν αυτή έλθει στη Βουλή.

       Επιπλέον, όπως οι ειδικοί αναφέρουν, η πρόταση – παζάρι για πάγωμα της συμφωνίας, είναι άνευ διπλωματικής λογικής.

       Το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα μπορούσε να το κάνει, αφ’ ης στιγμής η συμφωνία είναι δική του.

       Η απάντηση είναι ότι πράγματι θα μπορούσε να το κάνει, διότι το έχει ξανακάνει με τη δική του συμφωνία για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Κρήτη.

       Είναι αλήθεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση είχε κάνει σχεδόν τα πάντα για να προετοιμάσει το έδαφος και να δρομολογήσει εξορύξεις ανά την Ελλάδα.

       Προξενεί όμως μεγάλη απορία το γιατί κάνει και λέει ο ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά.

-       Έχει την αίσθηση ότι είναι από πολιτικής άποψης αποδοτικό;

 -      Πιστεύει ότι έτσι θα κερδίσει σε αξιοπιστία ή ψήφους;

-  Έχει την εντύπωση ότι περνάει ακόμα ο μουχλιασμένος αντιαμερικανισμός;

       Προφανώς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν κανένα ψήγμα σοβαρότητας, καθώς δεν σέβονται ούτε καν τις δικές τους αποφάσεις.

       Γνωρίζουν πολύ καλά πως οι συγκρίσεις σε όλα τα επίπεδα, είναι συντριπτικές για τον αρχηγό τους. Το πρόβλημα είναι πως εξ’ αιτίας αυτού του γεγονότος αναπτύσσουν συμπλεγματικές συμπεριφορές.

       Η σοβαρή αποτίμηση των όσων ειπώθηκαν ή συμφωνήθηκαν μέσα στο Λευκό Οίκο θα γίνει πράξη σε βάθος χρόνου, καθώς και τα αποτελέσματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ,  θα φανούν στο μέλλον.

 

 

-Ο κ. Αθανάσιος Μπουρούνης είναι Επίτιμος Δ/ντής Σχολικής Μονάδας Δ.Ε.