Σαββατοκύριακo
20-21  Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4962RSS FEED
Βράγχος, βραχνάδα φωνής
Γράφει ο
Νίκος Καλλιακμάνης

Διακρίνεται σε «ασθμαίνουσα» φωνή (λαχάνιασμα που προκύπτει κατά την ομιλία) και σε «τραχύ» άκουσμα φωνής.

Η πρώτη συμπτωματολογία (ασθμαίνουσα φωνή) οφείλεται σε παράλυση ή αδυναμία λειτουργίας της μίας ή και των δύο φωνητικών χορδών.

Η παραπομπή σε ειδικό γιατρό (Ω.Ρ.Λ. ειδικότητα) θεωρείται απόλυτα αναγκαία.

Η δεύτερη εκδήλωση όπου εμφανίζεται χαρακτηριστική «τραχύτητα» και αλλοίωση του ποιούέντασης και χροιάς της φωνής (τα τρία χαρακτηριστικά γνωρίσματα της φωνής κάθε ανθρώπου τα οποία προσδίδουν την ιδιαιτερότητα και αναγνωρισιμότητα όπως και Προσωπικότητα και χαρακτηρίζουν την φωνή κάθε ανθρώπου ξεχωριστά), προκαλείται από οίδημα φωνητικής χορδής ή ανάπτυξη όγκου.

Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από ιούς και προσβάλλουν το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα προσβάλλουν και τον λάρυγγα (λαρυγγίτιδα) και προκαλούν φλεγμονή των φωνητικών χορδών (το οίδημα που οφείλεται στη φλεγμονή προκαλεί τραχύτητα και αλλοίωση της φωνής).

Η χρήση αντιβιοτικών δεν συνιστάται στις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, οι οποίες προκαλούνται από ιούς.

Ο ασθενής πρέπει να αντιληφθεί ότι το καλύτερο φάρμακο είναι η πλήρης αφωνία και αν αυτό δεν είναι πρακτικά εφαρμόσιμο να γίνεται χρήση φωνής με φειδωλό τρόπο και σε τόνους χαμηλούς.

Αν δεν γίνουν τα παραπάνω τότε προκύπτει βλάβη των φωνητικών χορδών και εμφάνιση οζιδίων πάνω σε αυτές.

Η φλεγμονή της επιγλωττίδος (επιγλωττίτις) συνοδεύεται από πόνο και δυσκολία αναπνοής. Δεν συνοδεύεται από «βραχνάδα» φωνής.

Αν το άτομο καπνίζει ενδεχόμενο νεοπλασίας πρέπει να αποκλειστεί (παραπομπή σε Ω.Ρ.Λ. για εκτέλεση λαρυγγοσκόπησης είναι αναγκαία).

Η λήψη του ιστορικού στις περιπτώσεις εμφάνισης βράγχου φωνής είναι απαραίτητη και διαφωτιστική

Όχι μόνον για την αιτιολογία του βράγχου της φωνής αλλά και για τη συμβουλευτική θεραπεία η οποία περιλαμβάνει (στα άτομα που χρησιμοποιούν καθημερινά και υποχρεωτικά λόγω επαγγέλματος τη φωνή τους όπως – δάσκαλοι  - καθηγητές – γυμναστές – μέλη χορωδιών – μαέστροι ορχήστρας), απόλυτη αφωνία 7 – 10 μέρες ή σχετική αφωνία 14 ημέρες. Αν με τις παραπάνω συμβουλές επανέλθει η φωνή δεν χρειάζεται καμία άλλη θεραπεία.

Μερικές φορές η συμβουλή λογοθεραπευτή χρειάζεται (διδαχή καταλλήλων φωνητικών τεχνικών χρήσεως φωνής).

Τα πιο κοινά παθολογικά νοσήματα που προκαλούν βράγχο φωνής, είναι :

1. ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ (κατά την οποία λόγω ανεπαρκούς σύγκλεισης του σφιγκτήρα του οισοφάγου όξινα περιεχόμενα στομάχου παλινδρομούν προς τον οισοφάγο).

2. ΙΔΙΟΠΑΘΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ

Η οποία προκαλεί βήχα-αιμόπτυση και βράγχος φωνής (από την πίεση του λαρυγγικού νεύρου από την διόγκωση της πνευμονικής αρτηρίας).

3. ΜΕΤΑ ΡΙΝΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΟΗ ή ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΒΗΧΑ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΩΝ ΟΔΩΝ

Χαρακτηρίζεται από υπέρμετρη παραγωγή βλέννας από το βλεννογόνο της μύτης. Η περίσσεια αυτή βλέννη αθροίζεται στο οπίσθιο τμήμα της μύτης και στο λάρυγγα.

Το σύνδρομο προκαλείται από – ρινίτιδα – ιγμορίτιδα – αλλεργία – γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή από διαταραχές των αντανακλαστικών κατάποσης (διαταραχές συνήθως κινητικότητας του οισοφάγου).

 

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΒΡΑΓΧΟΥΣ ΦΩΝΗΣ