Στην Κύπρο ο αρχαιότερος οικισμόςΓράφει ο
Γιώργος Λεκάκης
Ο αρχαιότερος αγροτικός οικισμός, που έχει βρεθεί – έως τώρα - σε νησί της Μεσογείου ανακαλύφθηκε στην Κύπρο!
Πριν απ’ αυτήν την ανακάλυψη, υπήρχε η πεποίθηση στους επιστήμονες ότι, λόγω της «γεωγραφικής απομονώσεως» του νησιού, οι πρώτες γεωργικές κοινωνίες στην νεολιθική εποχή δεν θα είχαν φθάσει στην Κύπρο, παρά μόνον 1.000 χρόνια μετά την «γέννηση της γεωργίας». Η γεωργία, ισχυρίζονται οι αρχαιολόγοι, έχει γεννηθεί στην Μέση Ανατολή (περί το 9500-9400 π. Χ.).
Ωστόσο, η ανακάλυψη ενός χωριού στην θέση Κλήμονας, στον Άγιο Τύχωνα (επαρχία Λεμεσού), το οποίο χρονολογείται περί το 9000 π.Χ. αναγκάζει τους επιστήμονες να αναχρονολογήσουν και να αλλάξουν την Ιστορία… Το κυπριακό αυτό νεολιθικό χωριό αποδεικνύει ότι γεωργοί-καλλιεργητές υπήρχαν και στην Κύπρο[1], τουλάχιστον σχεδόν ταυτόχρονα με την «γέννηση» ή «εμφάνιση της γεωργίας στην Μέση Ανατολή»… Οι νεολιθικοί Κύπριοι καλλιεργούσαν σιτάρι και είχαν οικόσιτα (σκύλους και γάτες)... Όλα τώρα θέλουν αναθεώρηση…
Τα ευρήματα αποκαλύπτουν επίσης την έγκαιρη ανάπτυξη της θαλασσίας ναυσιπλοΐας και ναυτικών δεξιοτήτων απ’ αυτούς τους πληθυσμούς. Αυτό ήταν αναμενόμενο. Άλλωστε είναι γνωστό πως ο αιγαιακός πληθυσμός ανέπτυξε την ναυσιπλοΐα από το 60-50.000 π.Χ.[2]
Έως αυτήν την ανακάλυψη-ανακοίνωση στους αρχαιολογικούς κύκλους επίστευαν πως οι γεωργοί της αρχαιοτέρας νεολιθικής εποχής εξεκίνησαν την καλλιέργεια αγρίων σιτηρών στην Μέση Ανατολή, περί το 9500 π.Χ. Τώρα κι αυτό χρήζει αναθεωρήσεως ή έστω συμπληρώσεως. Έλεγαν μάλιστα πως έφθασαν στην Κύπρο από την Μ. Ανατολή, ενώ είναι πιθανότερο να έφθασαν στο νησί από την νότια ακτή της Μ. Ασίας, η οποία έχει δώσει κατοίκηση από το 12000 π.Χ. και επί πλέον είναι και πλησιέστερα στην Μεγαλόνησο (απέχει μόλις 90 χλμ.)…
Έως αυτήν την ανακάλυψη-ανακοίνωση στους αρχαιολογικούς κύκλους επίστευαν επίσης πως τα πρώτα ίχνη καλλιεργείας δημητριακών και η δημιουργία χωριών στην Κύπρο δεν είχαν συμβεί προ του 8400 π.Χ… Τώρα η Ιστορία πήγε μονομιάς 600 χρόνια πίσω…
Τα τελευταία ευρήματααπό τις αρχαιολογικές ανασκαφές στον Κλήμονα δείχνουν ότι υπήρχαν οργανωμένες κοινότητες, οι οποίες ιδρύθηκαν, στην νήσο της Κύπρου, μεταξύ 9100 και 8600 π.Χ. Η ανασκαφή έφερε στο φως απομεινάρια ενός μισοθαμένου πλίνθινου κοινόχρηστου κτηρίου - διαμέτρου 10 μ.! - το οποίο περιβάλλεται από κατοικίες, οι οποίες πρέπει να έχουν χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση της γεωργικής συγκομιδής του χωριού!.. Αυτό δείχνει νεολιθική κοινωνία, οργάνωση, διοίκηση, νόμους…
Οι αρχαιολόγοι στο εσωτερικό του κτηρίου έχουν βρει αφιερώματα, περίαπτα, αιχμές βελών από πυριτόλιθο και πράσινες λίθινες χάνδρες, ενώ πολλά απομεινάρια άλλων αντικειμένων, από πυριτόλιθο, λίθινα εργαλεία και στολίδια, κελύφη, κ.ά. έχουν ανακαλυφθεί στο νεολιθικό χωριό της Κύπρου. Τα λίθινα εργαλεία μοιάζουν, λένε, μ’ εκείνα που έχουν βρεθεί σε νεολιθικές εγκαταστάσεις, της ίδιας περιόδου, στην Μέση Ανατολή. Κατάλοιπα ανθρακούχων σπόρων τοπικών φυτών, αλλά και άλλων σπόρων, που, μάλλον, λένε, εισήχθησαν από την «λεβαντίνη ακτή» (συμπεριλαμβανομένου του δίκοκκου σίτου[3]) έχουν επίσης ευρεθεί στον Κλήμονα.
Η ανάλυση των οστών των νεολιθικών Κυπρίων του Κλήμονα απεκάλυψε ότι το κρέας που κατανάλωναν αυτοί οι χωρικοί, προερχόταν από κυνήγι αγριόχοιρου[4],μικρού και γηγενούς της Κύπρου. Καθώς επίσης και ότι τα μικρά κατοικίδια (σκύλοι και γάτες) είχαν εισαχθεί από την ασιατική ήπειρο. Αυτό αποδεικνύει ότι είχε κατακτηθεί ήδη η θαλάσσια ναυσιπλοΐα, και από τους κατοίκους της Κύπρου, στην «αυγή» της νεολιθικής περιόδου, όπως προείπα.
Οι αρχαιολόγοι εξακολουθούν να λένε πως «η Κύπρος εδέχθη την επίσκεψη ομάδων ανθρώπων, κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου»…
Αλλά ακόμη η κυπριακή γη έχει πολλά να πει και να μας εκπλήξει… Αναμένετε…
Η περιοχή Κλήμονες ανεσκάφηκε έως το τέλος Μαΐου 2012. Ένας νέος γύρος ανασκαφών θα αρχίσει το 2013. Η έρευνα χρηματοδοτείται από το CNRS, το Ευρωπαϊκό Leche, το Εθνικό Μουσείο d' Histoire Naturelle (γαλλικό Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ή MNHN), το INRAP, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και την École Française d 'Athènes (γαλλική Σχολή Αθηνών).
ΠΗΓΕΣ:
Από μια συνεργασία μιας ομάδος Γάλλων αρχαιολόγων[5],του CNRS, του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γαλλίας, του INRAP, του EHESS και του Πανεπιστήμιο της Τουλούζης. Οι ανακοινώσεις έχουν δημοσιευθεί στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS).
Επίσης CNRS /
http://phys.orghttp://www.heritagedaily.comhttp://www.mcw.gov.cy
Και «First wave of cultivators spread to Cyprus at least 10,600 y ago» τωνJ.-D. Vigne,Fr. Briois, Ant. Zazzo, G. Willcox, Th. Cucchi, St. Thiébault, Is. Carrère, Y. Franel, R. Touquet, Chl. Martin, Chr. Moreau, Cl. Comby, και J. Guilaine.
Λεκάκης Γ. «Σύγχρονης Κύπρου περιήγησις» (υπό έκδοσιν).
Ελέφαντες και ιπποπόταμοι ζούσαν στην Κύπρο το 8500 π.Χ.
Στην Κύπρο ζούσαν ελέφαντες και ιπποπόταμοι προ του 8500 π.Χ., όταν έφθασαν στο νησί οι πρώτοι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα απέναντι παράλια της Μ. Ασίας, φέρνοντας μαζί τους αίγες και πρόβατα, τα πρώτα εξημερωμένα ζώα στην ιστορία της Μεσογείου…
Αυτό έδειξαν νέα επιστημονικά ευρήματα, τα οποία αλλάζουν κι αυτά τις μέχρι τώρα γνωστές χρονολογίες της κτηνοτροφίας στην Ευρώπη…
«Οι αρχαιολόγοι έκαμαν λάθος στις εκτιμήσεις τους για την γέννηση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, από τα θεμελιώδη γεγονότα της ανθρώπινης ιστορίας.
Βασιζόμενοι στην χρονολόγηση των οστών μικρόσωμων ζώων, έπεσαν έξω στους υπολογισμούς τους. Για πολλά χρόνια θεωρούσαν πως οι άνθρωποι εξημέρωσαν τα πρώτα ζώα πολύ αργότερα από ό,τι συνέβη. Στην πραγματικότητα, τα οστά των μικρότερων ζώων είναι ένδειξη της στροφής στα θηλυκά ζώα, τα οποία ήταν ευκολότερο να τα πιάσουν και να τα εξημερώσουν», λέει η Μελίντα Ζέντερ, αρχαιολόγος του Ινστιτούτου Σμιθσόνιαν. Βάσει της ενάρξεως διαχειρίσεως των κοπαδιών από τον άνθρωπο, η Μ. Ζέντερ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι κατσίκες και τα πρόβατα εξημερώθηκαν περί το 9000 π.Χ., και ακολούθησαν έπειτα από λίγο οι χοίροι και οι αγελάδες. Κατά την αρχαιολόγο οι νέες χρονολογίες αποδεικνύουν ότι τα πρώτα ζώα εξημερώθηκαν την ίδια περίπου περίοδο με την εμφάνιση των αγροτικών καλλιεργειών (εποχή της «νεολιθικής αγροτικής επαναστάσεως») και επηρέασαν τις μετακινήσεις των ανθρώπων στην Ευρώπη, την Μικρά Ασία και την ευρύτερη περιοχή της Εγγύς και Μέσης Ανατολής…
Οι επιστήμονες σήμερα πιστεύουν πως οι πρώτοι αγρότες μετανάστευσαν στην Ευρώπη (από την Μ. Ασία), φέρνοντας μαζί τους νέες μεθόδους (τεχνογνωσία), εκδιώχνοντας τους εντόπιους κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες.
Όσον αφορά στο «χρυσοπράσινο φύλλο» της Μεσογείου τα τέσσερα εξημερωμένα από τον άνθρωπο είδη εμφανίζονται στην εντόπια πανίδα προ του 8.500 π.Χ., και προστίθενται στους ήδη υπάρχοντες πυγμαίους[6]ελέφαντες και πυγμαίους ιπποπόταμους.
Οι αγρότες-κτηνοτρόφοι – λέγεται επισήμως - έφεραν με τις βάρκες τους τα πρώτα εξημερωμένα ζώα στην Κύπρο από την αντικρινή ακτή της Μ. Ασίας. Και 1.500 χρόνια αργότερα (επισήμως περί το 7000 π.Χ.) εμφανίζονται και στην Ελλάδα τα πρώτα ίχνη κτηνοτροφίας… Σύμφωνα πάντα με τα επίσημα αρχαιολογικά ευρήματα, η νεολιθική αγροτική επανάσταση επεκτάθηκε μετά στην Ιταλία και την Ισπανία, όπου οι γηγενείς κυνηγοί-συλλέκτες υιοθέτησαν τις νέες μεθόδους της αγροτικής καλλιεργείας… Και στα Βαλκάνια τις εισήγαγαν οι ίδιοι οι αγρότες-κτηνοτρόφοι, οι οποίοι μετανάστευσαν στην περιοχή από τ’ ανατολικά… Η Μελ. Ζέντερ υποστηρίζει ότι οι άποικοι ήρθαν κατά κύματα στην Μεσόγειο, εξαπλώνοντας τον νέο αγροτικό τρόπο ζωής… Αυτά επισήμως…
Αινίγματα
Βέβαια σε αυτήν την θεωρία αινίγματα αποτελούν:
Τα αίτια της μεταναστεύσεως…
Η φύση της σχέσεως εντοπίων και εποίκων…
Το γεγονός ότι τα αρχαιότερα γεωργικά εργαλεία – τουλάχιστον της Ευρώπης – έχουν βρεθεί στην θέση Γκέκας της αρχαίας Ελάτειας Φωκίδος και ανάγονται και αυτά στην νεολιθική εποχή!... Και τέλος,
Η ελληνική μυθολογία, που κάθε άλλο παρά κάτι τέτοιο μαρτυρά, με την ερμηνεία των μύθων περί διδασκαλίας των γεωργικών εργασιών στους ανθρώπους της Ελευσίνας, από την θεά Δήμητρα, κ.ά.
ΠΗΓΗ: «TΗΕ ΝΕW ΥΟRΚ ΤΙΜΕS», του Ν. Wade, 16.8.08.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
[1] Αν και ακόμη κάποιοι επιστήμονες ισχυρίζονται πως αυτοί οι νεολιθικοί γεωργοί «μετανάστευσαν από την Μέση Ανατολή»…
[2] βλ. σχ. ανακοινώσεις του Κ. Ρένφριου, αλλά και Γ. Λεκάκη «Αρχαία και σύγχρονα ιστορικά ναυάγια των ελληνικών θαλασσών-Η λαογραφία της θάλασσας», εκδ. “Action Press”, Ιούνιος 2009.
[3] Ο δίκοκκος σίτος να από τα πρώτα φυτά της Αιγαιακής περιοχής και της Μέσης Ανατολής. Ίσως να πρόκειται για το σπουδαίας διατροφικής αξίας σιτάρι ζέα.
Δίκοκκος σίτος έχει ευρεθεί και στο Σπήλαιο της Θεόπετρας (στην Καλαμπάκα Τρικάλων). Η αρχαιολόγος είχε στείλει τα δείγματα στην Οξφόρδη. Αλλά η αλληλογραφία της αγνοείται… Ο δίκοκκος σίτος Θεσσαλίας θα πρέπει να ήταν ηλικίας 30.000 ετών! Κάτι που φέρνει την περιοχή της Θεσσαλίας στην πρώτη περιοχή του κόσμου που θεράπευσε την γεωργία!..
[4] Ο αγριόχοιρος ήταν το μόνο «μεγάλο κυνήγι» στην Μεγαλόνησο εκείνη την εποχή. Αν και ζούσαν τότε στο νησί και ελέφαντες και ιπποπόταμοι.
[5] Υπό την διεύθυνση των J. Guilaine (Collège de France), Fr. Briois (EHESS) και J.-D. Vigne (CNRS-Muséum National d’Histoire Naturelle).
[6] Ως γνωστόν, στα νησιά, το μέγεθος των ζώων μειώνεται και προσαρμόζεται στο νέο μικρότερό τους περιβάλλον - βλ. σχ. Τήλος, κ.ά. νησιά.
www.lekakis.com