Στην μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τη γεωργία θα μπορούσε να οδηγήσει ο περιορισμός κατά 50% της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτομικών στη διατροφή των Ευρωπαίων.
Αυτό υποστηρίζει η Οικονομική Επιτροπή για την Ευρώπη του ΟΗΕ σε έκθεσή της που θα δοθεί στη δημοσιότητα το Μάιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο μέσος Ευρωπαίος καταναλώνει καθημερινά 83 γραμμάρια πρωτεΐνης - αριθμός 70% υψηλότερος σε σχέση με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Σε ποσοστό 60%, αυτή η πρωτεΐνη προέρχεται από το κρέας.
Η μελέτη επικεντρώνεται στο άζωτο που απελευθερώνεται με τα λιπάσματα και την κοπριά και το οποίο, ως υποξείδιο του αζώτου, είναι ένα από τα ισχυρότερα αέρια του θερμοκηπίου.
Οι εκπομπές του από τη γεωργία - αυτή τη στιγμή μεταξύ 6,5 εκ. και 8 εκ. τόνοι το χρόνο - φθάνουν το 80% επί του συνόλου των εκπομπών N2O. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έως και το 88% των εκπομπών προέρχονται από τα εκτρεφόμενα ζώα.
Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση, η μείωση της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών θα περιόριζε και την ανάγκη εισαγωγών γενετικά τροποποιημένης σόγιας που χρησιμοποιείται σε ζωοτροφές.