Σαββατοκύριακo
17-18  Αύγουστος 2019
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3254RSS FEED
Μάθημα Αξιοπρεπείας από την Taiwan!
Γράφει ο
Ηλίας Ηλιόπουλος

Με αξιοπρέπεια και αποφασιστικότητα απήντησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κίνας (RepublicofChina, ευρέως γνωστής ως Taiwan) Κυρία TsaiIng-wen στην απειλή, που εξαπέλυσε προσφάτως ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (PeoplesRepublicofChina) κ. XiJinping, ότι θα χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ για την επίτευξη της «επανενώσεως» των δύο Σινικών Κρατών.

 

Σε ομιλία του στις 2/1/2019, ο κ. XiJinping επαναβεβαίωσε την παγία πολιτική της ηπειρωτικής Κίνας (mainlandChina) έναντι της Taipei, επαναλαμβάνοντας ότι η Taiwanθα πρέπει να εγκαταλείψει οποιαδήποτε σκέψη [κηρύξεως] ανεξαρτησίας και ότι θα πρέπει να συμμορφωθεί με την αρχή της "Μιας Κίνας" καθώς και, συναφώς, με το δόγμα «Μία Χώρα – Δύο [πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά] Συστήματα». Και το κυριώτερον: ο κομμουνιστής δικτάτωρ επανέλαβε την απειλή περί χρήσεως στρατιωτικής ισχύος για την επίτευξη της «επανενώσεως» (της ηπειρωτικής Κίνας και της Taiwan).

 

Η ηγέτις της Δημοκρατίας της Κίνας (RepublicofChina) Κυρία Tsaiαπήντησε αυθημερόν. Σε μία μεστή και αληθώς εμπνευσμένη ομιλία της – η οποία θα καταγραφεί ως ορόσημο στην ιστορία της Taiwan – η Κυρία Tsai διεκήρυξε ότι το Έθνος δεν θα αποδεχθεί ποτέ την αρχή «Μία Χώρα – Δύο Συστήματα». Και υπενθύμισε ότι η συντριπτική πλειονότητα του Λαού της Taiwanαποδοκιμάζει το δόγμα αυτό. Εν συνεχεία, η Κυρία Tsai επανέλαβε, με σαφήνεια και σθένος, τις απαρέγκλιτες προϋποθέσεις (τα «τέσσερα πρέπει») κάθε προόδου των σχέσεων μεταξύ της Δημοκρατίας της Κίνας (RepublicofChina)  και της ηπειρωτικής Κίνας (mainlandChina). Ήτοι ότι:

-       η [ηπειρωτική] Κίνα πρέπει να αποδεχθεί την (από πολλών δεκαετιών υφισταμένη) πραγματικότητα της υπάρξεως της Δημοκρατίας της Κίνας·

-       να σέβεται την προσήλωση του Λαού της Taiwan στις αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας·

-       να διαχειρίζεται τις διμερείς σχέσεις βάσει της αρχής της ειρηνικής επιλύσεως των διαφορών και της αρχής της ισότητος·

-       και να παραμένει πιστή στην αρχή ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κρατών πρέπει να διεξάγονται από τις Κυβερνήσεις τους ή άλλους εξουσιοδοτημένους φορείς τους.

 

Η ομιλία του κομμουνιστού δικτάτορα του Πεκίνου κ. Xi προκάλεσε ανησυχίες στην διεθνή κοινότητα και όλο και περισσότεροι αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες από άλλες χώρες εξέφρασαν δημοσίως την υποστήριξή τους προς την Δημοκρατία της Κίνας (RepublicofChina/Taiwan).

 

-       Στο πεδίον της Ε.Ε.:

Στην συζήτηση, που διεξήχθη στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EuropeanParliament) στις 30/1/2019 στο Στρασβούργον, αναφορικώς με τις τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις μεταξύ ηπειρωτικής Κίνας (mainlandChina) και Taiwan(γνωστές και ως Cross-StraitRelations), ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοηθείας και Διαχειρίσεως Κρίσεων κ. Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε ότι ο Οργανισμός ευρίσκεται σε συνομιλίες με την Taiwan, σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, και την ενθαρρύνει να είναι ένας ενεργός παίκτης στις διεθνείς υποθέσεις. Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, η Ε.Ε. επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ασία και πιστεύει ότι η Taiwan και η [ηπειρωτική] Κίνα πρέπει να προβούν στην επανέναρξη των συνομιλιών μέσω ενός εποικοδομητικού διαλόγου.  

 

Είναι αξιοσημείωτον ότι περίπου είκοσι (20) Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς την Δημοκρατία της Κίνας/Taiwan κατά την διάρκεια της συζητήσεως. Μεταξύ αυτών, ο ευρωβουλευτής κ. WernerLangen κάλεσε την Ε.Ε. να ορθώσει το ανάστημά της στις προσπάθειες αποκλεισμού της Taiwanαπό διεθνείς συνθήκες και διαπραγματεύσεις, τις οποίες καταβάλλει το Πεκίνο.

 

Η Ευρωβουλευτής Κυρία LaimaLiucijaAndrikiene δήλωσε ότι η επιθυμία και τα δικαιώματα του Λαού της Taiwan στην ελευθερία και την δημοκρατία πρέπει να γίνουν σεβαστά, ενώ η [ηπειρωτική] Κίνα πρέπει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα της υπάρξεως της Δημοκρατίας της Κίνας ((RepublicofChina/Taiwan) και να διαχειριστεί τις εκατέρωθεν των Στενών διαφορές ειρηνικώς, ισοτίμως και άνευ όρων.

 

-       Στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας:

Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών κ. HeikoMaas, σε απάντησή του στις ερωτήσεις του βουλευτού κ. Klaus-PeterWillsch κατά τη διάρκεια μιας κοινοβουλευτικής συνεδρίασης της 16/1/2019, δήλωσε ότι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση διαφωνεί με οποιανδήποτε απειλή χρήσεως βίας ως μέσον επιλύσεως διαφορών. Ο κ. Maas παρότρυνε δε όλα τα Κράτη-Μέλη της Ε.Ε. να υιοθετήσουν την ιδίαν στάση εναντίον της [ηπειρωτικής] Κίνας.

 

-       Στο Ηνωμένο Βασίλειο:

Με κοινή Δήλωση από 11/1/2019, που συνετάχθη από τον Λόρδο Rogan, αναπληρωτή Πρόεδρο της Βουλής των Λόρδων (HouseofLords), και τον κ. NigelEvans, Μέλος της Βουλής των Κοινοτήτων (HouseofCommons), η Βρεταννική Βουλή εξέφρασε την  υποστήριξή της προς την ομιλία της Προέδρου της Δημοκρατίας της Κίνας (RepublicofChina/Taiwan) Κυρίας TsaiIng-wen αναφορικώς με τις σχέσεις της χώρας της με την ηπειρωτική Κίνα. «Θεωρούμε ότι οποιαδήποτε απειλή ή εκφοβισμός στα Στενά της Ταϊβάν είναι ανεύθυνη και επιθυμούμε να διασφαλίσουμε ότι οι ενέργειες που λαμβάνουν χώρα στα Στενά της Ταϊβάν δεν απειλούν τις εκατέρωθεν των Στενών σχέσεις και το statusquo», αναφέρει η δήλωση των Βρεταννών βουλευτών.

 

Ανάλογες δηλώσεις και μηνύματα συμπαραστάσεως προς την Δημοκρατία της Κίνας και τον Λαό της είδαν το φως της δημοσιότητος στις ΗΠΑ.

 

Αντιθέτως, νεκρική σιγή στην Ελλάδα (η οποία φαίνεται να παραμένει, δυστυχώς, η τελευταία εναπομείνασα …κομμουνιστική χώρα της Ευρώπης!)  Και όμως, η Βουλή των Ελλήνων (αν όχι η Κυβέρνηση) αλλά και η Κοινή Γνώμη θα ώφειλαν να έχουν ενθέρμως εκφράσει την αλληλεγγύη και συμπαράστασή τους προς την Δημοκρατία της Κίνας (RepublicofChina), την θαυμαστή Taiwan, και τον γενναίο, αξιοπρεπή και υπερήφανο Λαό της, που κατόρθωσαν, από το 1949 μέχρι σήμερα, να διαφυλάξουν την ελεύθερη κρατική ύπαρξή τους καθώς και το αξιακό τους σύστημα (valuesystem) και τον δικόν τους τρόπον βίου (wayoflife) – και μάλιστα, αντιμετωπίζοντας άμεση, ορατή και διαρκή Απειλή κατά της Εθνικής Ασφαλείας (NationalSecurityThreat) προερχομένη από Μεγάλη Δύναμη, πολύ ισχυρότερη της Taiwan

 

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Κυρία TsaiIng-wen (η πρώτη γυναίκα-Πρόεδρος στην ιστορία της χώρας) ηγείται του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP) και ανεδείχθη νικήτρια εκ των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών της 16/1/2016. Οι εκλογές εκείνες απετέλεσαν ορόσημον στην ιστορία της Taiwan, διότι οι πολίτες της Δημοκρατίας της Κίνας διαδήλωσαν με απόλυτη καθαρότητα την δική τους διακριτή πολιτισμική ταυτότητα (ως «Ταϊβανέζων» – και όχι ως «Κινέζων» γενικώς). Η πλειονότητα του Λαού της Taiwan δεν επιθυμεί να διακινδυνεύσει τα θαυμαστά οικονομικά και πολιτικά επιτεύγματά του και βλέπει με επιφύλαξη το ενδεχόμενον να «καταπιεί» την χώρα τους η ηπειρωτική Κίνα. Αυτό το ιδεολογικοπολιτικό ρεύμα ήλθε να εκφράσει η Πρόεδρος TsaiIng-wen (διαπρεπής νομικός – απόφοιτος του NationalTaiwanUniversity, του CornellUniversity και της LondonSchoolofEconomicsandPoliticalScience).

 

Με την απάντησή της στην άκρως προκλητική δήλωση του κομμουνιστή δικτάτορα Xi Jinping, η Πρόεδρος Tsai παρέδωσε ένα μάθημα αξιοπρεπείας προς όλα τα ελεύθερα έθνη.

 

(Adjunct Professor of Maritime History, American College of Greece, τέωςΚαθηγητήςτηςΝαυτικήςΣχολήςΠολέμου [Hellenic Naval War College] καιτηςΣχολήςΕθνικήςΑμύνης [Hellenic National Defence College])