Στην Ανταρκτική επιστρέφουν φέτος τα φαλαινοθηρικά της Ιαπωνίας, αψηφώντας τις διεθνείς αντιδράσεις.
Η εμπορική φαλαινοθηρία απαγορεύεται με διεθνές μορατόριουμ, ωστόσο η Ιαπωνία εκμεταλλεύεται ένα «παραθυράκι» που επιτρέπει το κυνήγι για επιστημονικούς σκοπούς.
Την Παρασκευή, η Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας ανακοίνωσε ότι το Τόκιο απέτυχε να προσφέρει ικανοποιητική εξήγηση για τη «θανατηφόρο δειγματοληψία» σχεδόν 4.000 ρυγχοφαλαινών στην Ανταρκτική τα επόμενα δώδεκα χρόνια.
Το κυνήγι φαλαινών στο Νότιο Ωκεανό είχε σταματήσει πέρυσι μετά την καταδίκη του Διεθνούς Ποινικό Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε ότι η «θανατηφόρος έρευνα» της Ιαπωνίας είναι φύλλο συκής για το βιομηχανικό κυνήγι.
Ο διαπραγματευτής της Ιαπωνίας στην Επιτροπή Γιόζι Μορισίτα δήλωσε ότι το θέμα έχει πάρει πολιτικές διαστάσεις, καθώς οι ισχυρές κυβερνήσεις επιχειρούν να επιβάλλουν τα δικά τους ηθικά στάνταρτ, μια πρακτική «περιβαλλοντικού ιμπεριαλισμού».
«Για παράδειγμα, τι θα έπρεπε να κάνουμε αν η Ινδία γινόταν η μεγαλύτερη δύναμη του κόσμου και έλεγε "Μην τρώτε μοσχάρι";» είπε.
Διαβεβαίωσε πάντως ότι η Ιαπωνία θα υποβάλει στην επιτροπή περισσότερα στοιχεία για τον επιστημονικό χαρακτήρα του προγράμματος.