Ως ένα «στρατηγικό πρόβλημα» για την Ευρωπαϊκή Ένωση περιέγραψε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τη Ρωσία, την ώρα που ο Βλαντιμίρ Πούτιν ασκούσε κριτική στη Δύση.
Ο κ. Γιούνκερ, έπειτα από συνομιλία την οποία είχε με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ και η οποία ήταν κυρίως αφιερωμένη στην ανακοίνωση εκ μέρους της Ρωσίας της εγκατάλειψης του προγράμματος κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, τόνισε ότι ο ίδιος θα κάνει «τα πάντα» προκειμένου η Μόσχα να ξαναγίνει «στρατηγικός εταίρος».
«Ναι, η Ρωσία είναι προς το παρόν ένα στρατηγικό πρόβλημα», δήλωσε χαρκατηριστικά ο κ. Γιούνκερ.
«Ελπίζω ότι αύριο θα είναι και πάλι ένας στρατηγικός εταίρος, ό,τι μπορεί να κάνει η Επιτροπή για το θέμα αυτό, θα το κάνει», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι « χρειάζονται δύο για να χορέψουν ταγκό».
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, σε ετήσια προγραμματισμένη ομιλία του, ανέφερε ότι ορισμένοι επιθυμούν τη διάλυση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπως διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία.
Πάντως, τόνισε ότι δε θα επιτρέψει να συμβεί κάτι τέτοιο, ενώ επέκρινε τις ΗΠΑ για τα σχέδιά τους να δημιουργήσουν μία πυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη και σημείωσε ότι κανείς δεν θα καταφέρει να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία με μειωτικούς για την τελευταία όρους.
Προειδοποίησε παράλληλα τους Ρώσους για τους δύσκολους καιρούς οι οποίοι έρχονται και κατηγόρησε τις δυτικές κυβερνήσεις ότι επιδιώκουν να υψώσουν ένα νέο «σιδηρούν παραπέτασμα» γύρω από τη Ρωσία, κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του για την κατάσταση της χώρας ενώπιον και των δύο σωμάτων του ρωσικού κοινοβουλίου (Κρατική Δούμα και Συμβούλιο της Ομοσπονδίας).
Παράλληλα, μίλησε και για την ουκρανική κρίση, σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία δείχνουν ότι η ρωσική πολιτική «ήταν η σωστή», κατηγορώντας τη Δύση για κυνισμό στη διαχείριση της ουκρανικής κρίσης.
Η Ουκρανία δεν ήταν παρά ένα πρόσχημα για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αφού οι Δυτικοί επεδίωκαν εδώ και καιρό μία ανάσχεση της πορείας της χώρας, πρόσθεσε.
Στο μεταξύ, τόνισε ότι η Κριμαία, ουκρανική χερσόνησος η οποία προσαρτήθηκε τον περασμένο Μάρτιο στη Ρωσία, είναι εξίσου «ιερή» για τους Ρώσους όσο το «Όρος του Ναού» για τους εβραίους και τους μουσουλμάνους.
Η χερσόνησος της Κριμαίας «ενέχει μια τεράστια πολιτιστική σημασία, είναι ιερή για τη Ρωσία, όπως το Όρος του Ναού στην Ιερουσαλήμ για εκείνους που είναι στο θρήσκευμα μουσουλμάνοι ή εβραίοι», είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας, αναφερόμενος στο όρος στο οποίο βρίσκεται ο Ναός της Ιερουσαλήμ, ο οποίος καταστράφηκε το 70 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Τίτο.
Στην Κριμαία, «στην πρώην Χερσόνησο, μετέπειτα Σεβαστούπολη, ο πρίγκιπας Βλαδίμηρος βαπτίστηκε χριστιανός προτού προχωρήσει στη βάπτιση της Ρωσίας», υπενθύμισε ο Βλάντιμιρ Πούτιν.
Δηλώσεις Κέρι
Η Ρωσία δεν πρέπει «να απομονώνεται με τις πράξεις της», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ενώπιον συνόδου του ΟΑΣΕ στη Βασιλεία της Ελβετίας.
«Δεν έχουμε ούτε σχέδιο ούτε επιθυμούμε να δούμε τη Ρωσία να απομονώνεται με τις πράξεις της», δήλωσε ο κ. Κέρι, αναφορικά με την κατάσταση στην Ουκρανία.
«Οι ΗΠΑ και οι χώρες που υποστηρίζουν την κυριαρχία και τα δικαιώματα της Ουκρανίας δεν επιδιώκουν τη σύγκρουση», πρόσθεσε.
«Στην πραγματικότητα, είμαστε πεπεισμένοι ότι η Μόσχα θα μπορούσε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και τις καλές σχέσεις απλώς συμβάλλοντας στην εκτόνωση της κατάστασης», πρόσθεσε ο κ. Κέρι, ο οποίος μίλησε στην ετήσια διάσκεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.