Σαββατοκύριακo
2-3  Δεκεμβρίου 2023
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4822RSS FEED
ΤΟ 2013Σε επίπεδα ρεκόρ οι εκπομπές άνθρακα
24/09/2014

Iστορικό ρεκόρ σημείωσαν οι ανθρωπογενείς εκπομπές άνθρακα για το 2013, οι οποίες έφτασαν τα 36 δισεκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με την οργάνωση Global Carbon Project.

Το Global Carbon Project αποτελεί συνεταιρισμό τεσσάρων διαφορετικών ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών ερευνητικών προγραμμάτων.

Ερευνητές από διάφορα ινστιτούτα συνεργάζονται, με σκοπό τη δημοσίευση αντικειμενικών δεδομένων σχετικά την κλίμακα των παγκοσμίων εκπομπών άνθρακα ετησίως. 

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, η Κίνα ξεπέρασε για πρώτη φορά την Ευρωπαϊκή Ένωση στην κατά κεφαλήν ποσότητα εκπομπών άνθρακα, ενώ η Ινδία αναμένεται να ξεπεράσει και αυτή την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2019. Η Κίνα παράγει πλέον 7,2 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ανά άτομο, ενώ τα μέλη της ΕΕ 6,8 τόνους. Την αρνητική πρωτιά κατέχουν με διαφορά οι Ηνωμένες Πολιτείες με 16,5 τόνους, ποσότητα που είναι υπερτριπλάσια σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Όσον αφορά τις συνολικές εκπομπές, την πρωτιά κατέχει η Κίνα, η οποία παρήγαγε το 29 τοις εκατό της συνολικής ποσότητας, ενώ ακολουθούν οι ΗΠΑ με 15 τοις εκατό, η ΕΕ με 10 τοις εκατό και η Ινδία με 7,1 τοις εκατό.

Το 2014 αναμένεται να σημειωθεί νέα αύξηση στις εκπομπές άνθρακα οι οποίες εκτιμάται πως θα ξεπεράσουν το όριο των 40 δισεκατομμυρίων τόνων. Αξίζει να σημειωθεί πως το 1990 ο συγκεκριμένος αριθμός ήταν 65% χαμηλότερος, ενώ για να διατηρηθεί η παγκόσμια υπερθέρμανση κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου, οι συνολικές εκπομπές πρέπει να μειωθούν στα 3,2 δισεκατομμύρια τόνους.