Πέμπτη
25 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4967RSS FEED
Σύγκρουση σε όλα τα μέτωπαΚαταρρέει η οικονομία
20/12/2018

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το σοκ στην ελληνική οικονομία, την ώρα που η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ εξακολουθεί και πλήττεται από νέα σκάνδαλα.

Παράλληλα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση βρίσκονται σε ιδιαίτερη μεταξύ τους ένταση, καθώς το τέλος του 2018 και ο ερχομός του νέου έτους, φέρνει άπαντες πιο κοντά στις φημολογούμενες πρόωρες εκλογές.

Στο μεταξύ, απώλεια της αγοραστικής δύναμής τους έως 5,5% θα έχουν οι συνταξιούχοι μέχρι το 2022, αφού οι συντάξεις τους θα παραμείνουν παγωμένες με βάση τις δεσμεύσεις του τρίτου μνημονίου. Οι παλαιές συντάξεις (έως τον Μάιο του 2016) μπορεί να απέφυγαν το «μαχαίρι» έως 18% αλλά θα μείνουν παγωμένες, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να χάσουν μέρος της αγοραστικής τους δύναμης εξαιτίας του πληθωρισμού.

Την ίδια ώρα, των κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, λέγοντας πως οι αποφάσεις του ΣτΕ για τις συντάξεις σε συνδυασμό με την αναστολή του μέτρου περικοπής των συντάξεων αποτελούν τον σημαντικότερο δημοσιονομικό κίνδυνο.

Κατά την ομιλία του σε παρουσίαση βιβλίου «συντάξεις για νέους – ένα αναπτυξιακό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης», ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εξέφρασε την άποψη ότι οι προσπάθειες και οι νομοθετικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα «που πραγματοποιήθηκαν με κύριο στόχο να αποκαταστήσουν τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του συστήματος» φαίνεται να αποδίδουν.

Όπως σημείωσε, επικαλούμενος την πιο πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη γήρανση του πληθυσμού, παρά τις δυσμενείς δημογραφικές εξελίξεις, οι μεταρρυθμίσεις που επιτεύχθηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία έτη οδήγησαν στη μεγαλύτερη προβλεπόμενη, μεταξύ κρατών-μελών της ΕΕ, μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης για την περίοδο 2016-2070, η οποία μάλιστα το 2070 αναμένεται να καταλήξει χαμηλότερη από το μέσο όρο της ΕΕ.

«Η μετάβαση στο παρόν ασφαλιστικό τοπίο δεν ήταν όμως ομαλή» πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας,υπογραμμίζοντας πως «η έντονη μεταρρυθμιστική προσπάθεια συνοδεύτηκε από τάσεις αναβλητικότητας, πλημμελούς εφαρμογής και παλινδρόμησης, υπονομεύοντας άλλους στόχους του συνταξιοδοτικού συστήματος, όπως η διαφάνεια και η προβλεψιμότητα για ασφαλιστικό προγραμματισμό και η ίση μεταχείριση των πολιτών».