Τετάρτη
25 Δεκεμβρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5211RSS FEED
Ομιλία με σημασία του Α. ΣαμαράΕλλάδα καλεί Ευρώπη για την ασφάλεια της ΑΟΖ
Την ανάγκη η ΕΕ να συμβάλει ώστε να ολοκληρωθούν ταχύτερα και με ασφάλεια οι διαδικασίες για την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ, αλλά και των ΑΟΖ των άλλων ευρωπαϊκών κρατών της Μεσογείου, ζήτησε από το βήμα του 12ου Συνεδρίου του Μηχανισμού Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας και Επενδύσεων, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την άποψη την οποία έχει επανειλημμένα διατυπώσει, σύμφωνα με την οποία «η ελληνική ΑΟΖ είναι ευρωπαϊκή», ο κ. Σαμαράς, αφού σημείωσε πως τα ενεργειακά αποθέματα στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται στη δικαιοδοσία, κατά κύριο λόγο, ευρωπαϊκών κρατών, υπογράμμισε πως αυτά «είναι μέρος της ευρωπαϊκής μας περιουσίας, που πρέπει να αξιοποιήσουμε. Η ανακήρυξη της ΑΟΖ είναι στη δικαιοδοσία των κρατών, αλλά η Ε.Ε. μπορεί να στηρίξει τα κράτη αυτά ώστε να γίνει ταχύτερα και να ολοκληρωθούν όλα με ασφάλεια».

Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς προέτρεψε όλα τα κράτη να συσπειρωθούν «για κάτι που μας ενώνει, να ανασηκώσουμε το κεφάλι για κάτι που μας δίνει προοπτική», δίνοντας παράλληλα ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο πιο νευραλγικό σημείο της Μεσογείου.

Μάλιστα, για πρώτη φορά μίλησε για το ενδεχόμενο σύζευξης των ΑΟΖ Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας.

Η Μεσόγειος, εκτίμησε ο κ. Σαμαράς, είναι κάτι παραπάνω από μια θάλασσα, καθώς για την Ευρώπη είναι το πιο κρίσιμο θαλάσσιο σύνορό της.

«Πρέπει να προφυλαχθεί η Ευρώπη από τους κινδύνους που βρίσκονται στα νότιά της, και από εκεί προέρχονται κύματα μεταναστών, στην απέναντι ακτή βρίσκονται πλουτοπαραγωγικοί πόροι που έχει ανάγκη η Ευρώπη, αλλά και στον ίδιο το βυθό της Μεσογείου», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας για μία ακόμη φορά πως η ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης μπορεί να κριθεί από τη Μεσόγειο.

«Η Ε.Ε.», υπογράμμισε κατά την ομιλία του ο Πρωθυπουργός, «πρέπει να κάνει αισθητή την παρουσία της στη γειτονιά της, η Μεσόγειος παίζει και θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την ασφάλεια και τη διεθνή ακτινοβολία της Ευρώπης, για τον ενεργειακό εφοδιασμό της».