Στο φως το σημείωμα που… απορρίφθηκε«Ζωντανά» τα σενάρια εξόδου από το ευρώ
Με την προεκλογική εκστρατεία να βρίσκεται στο φόρτε της και τα σενάρια περί εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη να διατηρούνται ζωντανά ακόμη και όταν… διαψεύδονται, η αποκάλυψη του περιεχομένου του ενημερωτικού σημειώματος που ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λαμβάνει δραματικές διαστάσεις.
Το σημείωμα εκείνο, με ημερομηνία 11 Μαΐου, είχε γνωστοποιηθεί από τον κ. Παπούλια στους αρχηγούς των κομμάτων στη διάρκεια της διαδικασίας της διερευνητικής εντολής, αλλά τότε – αν και δεν διαψεύστηκε από τον συντάκτη του – είτε παρουσιάσθηκε ως προϊόν προπαγάνδας, είτε απορρίφθηκε επειδή… δεν έφερε υπογραφή!
Το αποτέλεσμα είναι ότι το σημείωμα ουσιαστικά δεν ελήφθη υπόψη, η διαδικασία των εντολών κατέληξε άγονη και ήδη έχουμε οδηγηθεί σε νέα εκλογική περιπέτεια, ενώ η χώρα βρίσκεται επί ξηρού ακμής – κάτι που μπορούσε να γίνει αντιληπτό και χωρίς το σημείωμα.
Χθες, το «Βήμα της Κυριακής» δημοσιοποίησε το περιεχόμενο του σημειώματος, που ουσιαστικά αποτελούσε καμπανάκι για να σχηματιστεί όσο το δυνατόν ταχύτερα μια κυβέρνηση που θα αναλάμβανε να οδηγήσει τη χώρα έξω από την κρίση.
Ο κ. Παπαδήμος παρουσιάζει ένα πραγματικό δημοσιονομικό αδιέξοδο, στο οποίο θα βρεθεί η χώρα αν δεν καταβληθεί η επόμενη δόση του δανείου, ενώ σ’ αυτό επισημαίνεται ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου από τις 20 Ιουνίου θα διαμορφωθούν στο αρνητικό επίπεδο της τάξης του 1 δις ευρώ.
Ο κ. Παπαδήμος προειδοποιεί ότι η εξέλιξη των φορολογικών εσόδων είναι δυσμενέστερη του αναμενομένου ενώ η αύξηση των δαπανών μεγαλύτερη, με συνέπεια το Δημόσιο να αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες στην κάλυψη των συνολικών δαπανών από τα μέσα Ιουνίου.
Από τα τέλη Ιουνίου και μετά, η δυνατότητα του Δημοσίου να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες του θα εξαρτάται αποκλειστικά από τις επόμενες δόσεις του EFSF και του ΔΝΤ σημειώνει.
«Συμπερασματικά οι ανωτέρω εκτιμήσεις επιτείνουν την ανάγκη δημιουργίας συνθηκών σταθερότητας και εμπιστοσύνης», κατέληγε στο σημείωμά του ο κ. Παπαδήμος.
Φυσικά, το σημείωμα δεν ελήφθη υπόψη, θεωρήθηκε δε παρέμβαση στη διαδικασία των εντολών με σκοπό τον σχηματισμό κυβέρνησης – δηλαδή ως μοχλός πίεσης.
Από την πλευρά της, η Credit Suisse αναφέρει σε έκθεσή της πως οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ κατά τους επόμενους 12 μήνες είναι πολύ χαμηλότερες από ό,τι πιστεύουν οι αγορές, διαφωνώντας με την κατά 50% πιθανότητα την οποία δείχνουν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών της αγοράς.
Παράλληλα επισημαίνεται πως είναι τόσο προς το συμφέρον της Ελλάδας όσο και της Ε.Ε. να αποφευχθεί μια έξοδος, καθώς στην περίπτωση επιστροφής στη δραχμή, θα σημειωθεί υποτίμηση του νομίσματος 50%, με αποτέλεσμα να χαθεί το 1/2 των αποταμιεύσεων και του πλούτου της χώρας.
Με μία τέτοια υποτίμηση, και με δεδομένο ότι οι ελληνικές εισαγωγές αντιστοιχούν στο 30% του ΑΕΠ, ο πληθωρισμός αναμένεται να ξεπεράσει το 30%, κάτι που θα ακυρώσει ένα μεγάλο μέρος από τα οφέλη στο επίπεδο της ανταγωνιστικότητας.
Επιπλέον, με δεδομένο ότι οι εξαγωγές αντιστοιχούν μόνο στο 25% του ΑΕΠ και τουλάχιστον οι μισές προέρχονται από ανελαστικές βιομηχανίες ή δεν επηρεάζονται από την υποτίμηση (η ναυτιλία δουλεύει με το δολάριο), τα οφέλη στο μέτωπο αυτό θα είναι αρκετά μικρά, τονίζει ο οίκος.
Την ίδια ώρα, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, μιλώντας στην δημόσια αυστριακή ραδιοφωνία απέρριπτε το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στο «πακέτο βοήθειας και λιτότητας» της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό «κλονίζεται μαζικά η εμπιστοσύνη αν εξετάζουμε λεπτομερέστατα κάθε τρεις μήνες τη συμφωνία που υπογράψαμε και προβλέπει ένα πρόγραμμα μέχρι το 2020».
Σύμφωνα με την αυστριακή ΥΠΟΙΚ, το αν η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη θα το αποφασίσουν μόνο οι Έλληνες και η ελληνική κυβέρνηση. Είναι σαφές ότι τα σενάρια μιας εξόδου θα ήταν πολύ επώδυνα, ανέφερε, παρατηρώντας πάντως πως σήμερα η Ευρώπη είναι καλύτερα προετοιμασμένη για μια χρεοκοπία της Ελλάδας απ’ ό,τι πριν από τρία χρόνια.