Σαββατοκύριακo
23-24  Φεβρουαρίου 2019
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3079RSS FEED
Hadassah: Αναδόμηση στήθους με ιστό από την κοιλιά
22/01/2018

Επέμβαση αποκατάστασης με αυτόλογο ιστό

Η αποκατάσταση στήθους με την επαναστατική μέθοδο της αναδόμησης από αυτόλογο ιστό (ιστό που λαμβάνεται από το σώμα του ίδιου του ασθενή), επιλέγεται από πολλές γυναίκες τα τελευταία χρόνια, αντί της σιλικόνης, δηλώνει η Δρ. Neta Adler από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah της Ιερουσαλήμ.

Η Δρ. Adler, επικεφαλής του τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής και διευθύντρια του Κέντρου Αποκατάστασης Μαστού του Hadassah, εξηγά ότι λόγω της αποτελεσματικότητας της, αυτή η μέθοδος κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος. «Ιστός από την κοιλιακή χώρα χρησιμοποιείται για να ξαναδημιουργηθεί το στήθος και εφαρμόζεται μέσω μικροχειρουργικής, για να δώσει στο αναδομημένο στήθος παροχή αίματος. Το αποτέλεσμα είναι κοιλιοπλαστική και ένα στήθος που εξελίσσεται σε κανονικό μέρος του σώματος», λέει η Δρ. Adler. «Εάν η ασθενής κερδίσει ή χάσει βάρος, το νέο στήθος μεγαλώνει ή σμικρύνεται. Το ελάχιστο μειονέκτημα είναι η απώλεια λίγης αίσθησης που είχε το αυθεντικό στήθος», τονίζει η γιατρός.

Η Δρ. Adler διδάχτηκε αυτή την πολύπλοκη χειρουργική διαδικασία –που μπορεί να γίνει μόνο σε μεγάλα ιατρικά κέντρα- στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο: «Το εμφύτευμα σιλικόνης ή αλατούχου νερού έμοιαζε παλαιότερα καλή ιδέα για πολλές γυναίκες. Στη συνέχεια, εμφανιστήκαν κάποια προβλήματα με αυτά τα εμφυτεύματα. Σήμερα, τα αιτήματα που παίρνουμε για αναδόμηση από αυτόλογο ιστό έχουν πενταπλασιαστεί». Η επιστήμονας του Hadassah υποδεικνύει ότι πολλές γυναίκες – ιδίως όσες αντιμετωπίσουν καρκίνο του μαστού- δεν αρέσκονται στην ιδέα της εμφύτευσης ενός ξένου σώματος. «Βλέπουν συχνά την κοιλιοπλαστική ως αποζημίωση για την απώλεια του μαστού», εξηγά.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah (www.hadassah-med.com) των Ιεροσολύμων είναι ένα από τα σημαντικότερα νοσοκομειακά κέντρα αλλά και κέντρα ιατρικής έρευνας, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Παρέχει περίθαλψη και θεραπεία σε περισσότερο από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, από όλο τον κόσμο, κάθε χρόνο. Μεγάλος αριθμός ασθενών από την Κύπρο και την Ελλάδα επισκέπτονται το Hadassah για διάγνωση ή για θεραπείες, πολλές από τις οποίες προσφέρονται αποκλειστικά από το νοσοκομείο αυτό.

Ο ιατρικός οργανισμός iMER (www.imer.biz) είναι το διεθνές γραφείο ασθενών του Νοσοκομείου Hadassah. Δραστηριοποιείται στην Κύπρο, Αυστρία, Γερμανία, Ισραήλ, Ρωσία, Ουκρανία, Αζερμπαϊτζάν και Γεωργία, και σε συνεργασία με το Hadassah, προσφέρει υπηρεσίες αξιολόγησης της κατάστασης ενός ασθενούς, ετοιμασίας ιατρικού πλάνου και παραπομπής στο ανάλογο τμήμα του Hadassah.