Δευτέρα
18 Νοεμβρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5174RSS FEED
«Η τρόικα δεν κάνει πίσω»Μπρα-ντε-φερ για γερά νεύρα με αιχμή τα εργασιακά
Σε σκοτσέζικο ντους έχει εξελιχθεί το μπρα-ντε-φερ με την τρόικα όσον αφορά στα εργασιακά, καθώς η εμπλοκή όσον αφορά στη στάση της ΔΗΜΑΡ αποτέλεσε τελικά σημείο σύγκρουσης με την τρόικα, για την οποία ο υπουργός των Οικονομικών δήλωσε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό πως «δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει πίσω», όσον αφορά στις ρυθμίσεις για τα εργασιακά.

Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν, ο πρωθυπουργός έδωσε χθες, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, εντολή στον ΥΠΟΙΚ να μεταφέρει στο Euroworking Group ότι η κυβέρνηση προχωρά και ότι όλοι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ τελικά θα συναινέσουν.

Σε ερώτηση αν αυτό σημαίνει ότι τελικά ο κ. Κουβέλης θα συμφωνήσει, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι δεν το γνωρίζει, αλλά όπως είπε, το ελπίζει.

«Δεν θα είναι ωραίο ένα από τα κόμματα να μη συμμετάσχει στη συμφωνία αυτή» πρόσθεσε. Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα ότι θα υπάρξει σαφής απάντηση από τη Δημοκρατική Αριστερά «το συντομότερο δυνατό», διότι αυτό, όπως ανέφερε, είναι το μόνο αγκάθι το οποίο παραμένει για να κλείσει η συμφωνία.

Επισήμανε ακόμη ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προωθήσει το πακέτο στη Βουλή και ότι τα νέα μέτρα θα κατατεθούν σε ένα άρθρο.

Στο μεταξύ, στις βελτιώσεις που, όπως είπε, πέτυχε η κυβέρνηση επί του αρχικού κειμένου για την εξασφάλιση της δόσης των 31,5 δις ευρώ, αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ενημερώνοντας τη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τις τελευταίες εξελίξεις στα εργασιακά ζητήματα.

Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης δεν μας διέψευσε παρά το ασφυκτικό πλαίσιο στο οποίο διεξήχθη, παρατήρησε ο υπουργός και πλέον «μένει να δούμε αν υπάρχει κάτι θετικό ακόμη από τον (πρόεδρο του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων) κ. Τσακλόγλου στο EuroWorking Group».

Το υπουργείο, πρόσθεσε ο κ. Βρούτσης, ολοκλήρωσε έναν κύκλο διαβούλευσης, κάνοντας θετικά και μη αμφισβητούμενα από κανέναν βήματα και αναφερόμενος ειδικά στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, υποστήριξε πως «δεν θα υπάρχει απολύτως καμιά αλλαγή για πάνω από το 85% των μισθωτών» και «μόνο εργαζόμενοι με μεγάλα εισοδήματα θα υποστούν μειώσεις και αυτό πάνω από τα 16 χρόνια».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας:

- Δεν θα μειωθεί περαιτέρω ο κατώτατος μισθός,
- Διασώθηκαν οι τριετίες,
- Προστατεύθηκαν οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, παρά το νέο μηχανισμό καθορισμού κατώτατου μισθού,
- Η αποζημίωση απόλυσης έμεινε κοντά στον κοινοτικό μέσο όρο και ιδιαίτερα για όσους έχουν μικρά και μεσαία εισοδήματα.
- Αποφεύχθηκε η διευθέτηση χρόνου εργασίας με ατομική σύμβαση. Ως εκ τούτου, σημείωσε ο υπουργός, δεν θα είναι δυνατό να γίνει με διευθυντικό δικαίωμα, παρά αλλά μόνο με επιχειρησιακές και κλαδικές συμβάσεις.
- Καταργήθηκαν οι διαδικασίες του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), που προσέθεταν γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις, αλλά διατηρήθηκε ό,τι αφορά την προστασία των δικαιωμάτων.
- Αυξήθηκε ο χρόνος προειδοποίησης απόλυσης, από τους τρεις στους τέσσερις μήνες.

Την ίδια ώρα, στο στρατόπεδο της Δημοκρατικής Αριστεράς επέμεναν και χθες ότι υπάρχει περιθώριο για διαπραγμάτευση όσον αφορά στα εργασικά.

«Το ζήτημα των εργασιακών είναι στρατηγικής σημασίας και πρέπει να μπει πρώτο στην πολιτική αναδιαπραγμάτευση που θα κάνει η κυβέρνηση», δήλωσε το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΔΗΜΑΡ, Σ. Παπαθανασίου, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ. «Το να πάει η τρόικα και να πει ότι έχουμε συμφωνήσει στο βασικό σενάριο των μέτρων, αλλά υπάρχει η εκκρεμότητα των εργασιακών, είναι μία εκκρεμότητα που μπορεί να αποτελέσει στοιχείο πολιτικής αναδιαπραγμάτευσης», πρόσθεσε
Τόνισε επίσης ότι πρέπει να επιδιωχθούν αλλαγές σημειώνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πετύχει μια καλύτερη αναδιαπραγμάτευση των όρων στο σύνολο του πακέτου. «Στόχος μας σε καμία περίπτωση δεν είναι η πτώση της κυβέρνησης, θεωρούμε ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια αναδιαπραγμάτευσης», κατέληξε.

«Υπάρχει ένα τέλος που δεν έχει έρθει ακόμα κι ο χρόνος που μένει μπορεί να μην είναι πολύς, αλλά είναι πυκνός. Οι συμβιβασμοί γίνονται στην παράταση», δήλωσε από την πλευρά του το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, Ν. Μπίστης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ.

Από πλευράς Κομισιόν ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν, Σάιμον Ο' Κόνορ, έκανε λόγο για ουσιαστική πρόοδο τις τελευταίες ημέρες στις συνομιλίες μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης, επισημαίνοντας όμως ότι απομένουν κάποια τεχνικά ζητήματα προτού κλείσει η τελική συμφωνία.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν υπάρχουν ενδείξεις για επίτευξη συμφωνίας στην Αθήνα έως το απόγευμα, που συνεδριάζει η Ομάδα Εργασίας των χωρών της ευρωζώνης (Euroworking Group), σημείωσε: «Τις τελευταίες ημέρες, έχουμε σημειώσει ουσιαστική πρόοδο. Μένουν μερικά ζητήματα να διευθετηθούν, προτού υπάρξει συμφωνία, σε τεχνικό επίπεδο, ανάμεσα στην τρόικα και τις ελληνικές Αρχές».

Θολό τοπίο και για την επιμήκυνση

Ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος, δήλωσε ο αυστριακός αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, συμπληρώνοντας ότι τάσσεται υπέρ μιας παράτασης χρόνου για την Ελλάδα, εφόσον όμως αποδειχθεί ότι υπάρχει ουσιαστική πρόοδος.

Όπως είπε, για να εγκριθεί το αίτημα για επιμήκυνση πρέπει πρώτα να δημοσιοποιηθεί η έκθεση αξιολόγησης της τρόικας. Ανέφερε ακόμη ότι θα πρέπει να αξιολογηθεί η κατάσταση στη βάση πραγματικών δεδομένων και εξήγησε ότι ως στοιχεία ουσιαστικής προόδου θεωρεί τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, την είσπραξη φόρων, καθώς και την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο Σπιντελέγκερ επεσήμανε ακόμη ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί αν θα υπάρξει νέο κούρεμα, αφού υποστήριξε πως καθοριστικής σημασίας είναι το πού ακριβώς έχει υπάρξει πρόοδος, όπως για παράδειγμα στις εξαγωγές που εμφανίζουν αύξηση κατά 18%, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα γίνεται πιο ανταγωνιστική.