«Η ΣΕΡΒΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΑΙΡΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ»Νίκολιτς: «ΝΑΙ» στην ΕΕ, «ΟΧΙ» στο Κόσσοβο28/05/2012
Η πρώτη – ανεπίσημη – συνάντηση του Τόμισλαβ Νίκολιτς ως νέου Προέδρου της Σερβίας, μετά από τον εκλογικό θρίαμβο της 20ης Μαΐου επί του Μπόρις Τάντις πραγματοποιήθηκε με – ποιον… άλλον – τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, στο περιθώριο του Συνεδρίου της «Ενωμένης Ρωσίας», στην Μόσχα. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, με τον Τόμισλαβ Νίκολιτς να χαρακτηρίζει «μακρύ και αβέβαιο» τον δρόμο για την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ και να ξεκαθαρίζει πως «δεν πρόκειται να αλλάξει η στάση μας στο ζήτημα του Κοσσόβου».
Οι κ.κ. Πούτιν και Νίκολιτς επιβεβαίωσαν τις στενές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, ανταλλάσσοντας θερμές φιλοφρονήσεις, σε αυτήν την πρώτη συνάντηση του Τόμισλαβ Νίκολιτς – αν και ανεπίσημου χαρακτήρα – με τον Ρώσο ηγέτη, ο οποίος δεσμεύθηκε δημοσίως πως «η Μόσχα είναι έτοιμη να χορηγήσει δάνεια ύψους 800 εκατ. δολαρίων για την βελτίωση των υποδομών στη Σερβία».
«Η Σερβία είναι ένας εταίρος της Ρωσίας στα Βαλκάνια», ήταν η απάντηση του Σέρβου Προέδρου στο καλωσόρισμα από τον Πούτιν, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: «Βλέπουμε τη Σερβία ως μια αδελφή χώρα».
Όσο για την πορεία της ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ, ο κ. Νίκολιτς δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «μακρύ και αβέβαιο» τον δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως «η χώρα μας δεν πρόκειται να διαφοροποιήσει την στάση της στο Κόσσοβο» - θα επιμείνει, δηλαδή, στην επίσημη γραμμή μη αναγνώρισης του κρατιδίου, «ακόμη και αν αυτό σημάνει την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων» (…).
Να σημειωθεί πως, επισήμως, από την πλευρά της ΕΕ δεν έχει εκφρασθεί η θέση πως η αναγνώριση του Κοσσόβου αποτελεί «προαπαιτούμενο» για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ, καθ’ όσον ακόμη και σήμερα 5 από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ - Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρος, Ρουμανία, Σλοβακία - δεν έχουν αναγνωρίσει στην ανεξαρτησία του κρατιδίου.
Εξάλλου, καμία πολιτική δύναμη στη Σερβία, περιλαμβανομένου και του απερχόμενου «φιλοδυτικού» Μπόρις Τάντιτς, δεν έχει εκφράσει την επιθυμία ή την επιδίωξη να αναγνωρίσει στο μέλλον το κράτος του Κοσσόβου.
Παρ’ όλα αυτά, σταθερές παραμένουν οι πιέσεις από τις Βρυξέλλες, προκειμένου η Σερβία να «εξομαλύνει» τις σχέσεις τις με τις αρχές του Κοσσόβου και να εξασφαλισθεί η καλή γειτονία μεταξύ των δύο κρατών.
Να τονισθεί πως η «επίσημη πρώτη» του νέου Προέδρου της χώρας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, έδρα της ΕΕ , όπου θα συναντηθεί με Ευρωπαίους παράγοντες, στις 12 Ιουνίου - ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που σημειώνουν… με νόημα ότι ο νέος Σέρβος ηγέτης προτίμησε ως πρώτο συνομιλητή του - χρονικά αλλά και ουσιαστικά - τον Βλαντίμιρ Πούτιν…