Πέμπτη
1 Οκτωβρίου 2020
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3665RSS FEED
Ο μετεκλογικός χρόνος αξιοποιήθηκε για να θεμελιωθεί ένα νέο πολιτικό σκηνικό
Γράφει ο
Αθανάσιος Μπουρούνης

 

       Είναι από όλους αποδεκτό ότι περάσαμε μια δεκαετία έντονων πολιτικών συγκρούσεων και έντονης πόλωσης.

       Ωστόσο, φαίνεται ότι ο κύκλος αυτός έκλεισε.

       Και τούτο διότι, όσο και να δηλητηριάσαμε σχέσεις, όσο και αν δείξαμε το χειρότερο εαυτόν μας, τα χρόνια που έρχονται καλούν σε κατέβασμα των τόνων και ενότητα της κοινωνίας.

       Πέρυσι τέτοιον καιρό, το διακύβευμα ήταν αν θα μπορούσε μια απονομοποιημένη κυβέρνηση, να διατηρήσει την εξουσία με την υποστήριξη κάποιων ανεξάρτητων βουλευτών.

       Που βρίσκεται σήμερα η χώρα;

-        Έχει νέα σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, καθαρό από εκλογικές κινήσεις.

-       Έχει νέο Σύνταγμα και νέο εκλογικό νόμο που θα ισχύσει από  τις μεθεπόμενες εθνικές εκλογές και ο οποίος μπορεί να εξασφαλίσει, κάτω από προϋποθέσεις, σταθερές κυβερνήσεις που είναι και το ζητούμενο.

-       Έχει την κ. Α. Σακελλαροπούλου νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας,  ψηφισμένη  μάλιστα από ευρεία πλειοψηφία των βουλευτών του κοινοβουλίου. Είναι η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει το αξίωμα αυτό και η πρώτη που γίνεται αποδεκτή από τρία κόμματα της Βουλής.

       Είναι μια επιλογή που υπερβαίνει διχασμούς και παθογένειες του παρελθόντος, δείχνει το δρόμο για ευρύτερες συναινέσεις, ενώ παράλληλα στέλνει και το μήνυμα ότι η αξιοκρατία και η ηθική ακεραιότητα, μπορούν να αποτελέσουν πυξίδα για το μέλλον.            

-       Το ελληνικό δημόσιο δανείζεται πια με αρνητικά επιτόκια.  Η ανακοίνωση ότι η τελευταία έκδοση των τρίμηνων εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου είχε αρνητική απόδοση, αποτελεί άλλο ένα πραγματικό νέο για την ελληνική οικονομία.

       Η αρνητική απόδοση στα έντοκα γραμμάτια, σημαίνει ότι η ονομαστική αξία που θα εισπράξει ο κάτοχος στη λήξη τους, θα είναι μικρότερη από την τιμή πώλησης.

       Το γεγονός αυτό, για την Ελλάδα, έχει τη διάσταση της εξόδου από τα υπερβολικά υψηλά επιτόκια της περιόδου που η χώρα αντιμετωπιζόταν ως χρεοκοπημένη και ταυτόχρονα ανοίγουν δρόμο για μια συνολική αναβάθμιση της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας.

       Η χώρα έχει ήδη αλλάξει.  Ο μετεκλογικός χρόνος αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση μεθοδικά, για να θεμελιωθεί ένα νέο πολιτικό σκηνικό.

        Πράγματι, ένας νέος ψυχικός χώρος γεννιέται ως κοινωνική συμπεριφορά αρχικά, ίσως, ως πολιτική έκφραση.

       Ένα τμήμα της κοινωνίας στο ευρύτερο κέντρο με τις προς τα δεξιά και τις προς τα αριστερά αποφύσεις του, διάκειται ευνοϊκά σε κάθε κίνηση που ωθεί τη χώρα προς τα εμπρός  συντεταγμένα και ενωτικά.

        Είναι γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έχει καταστεί απόλυτοςκυρίαρχος των εξελίξεων. Οι κινήσεις του, μέχρι στιγμής, τον δικαιώνουνστις βασικές του επιλογές.

       Και εκεί που παρατηρούνται αβελτηρίες και λανθασμένοι χειρισμοί, έχει επιδείξει την ικανότητα διορθωτικών κινήσεων και παρεμβάσεων.

       Αυτές οι κινήσεις βέβαια, χρεώνονται από την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση ως ανακολουθίες.

       Είναι όμως τα πρώτα δείγματα μιας εξουσίας που αντί να εγκλωβίζεται υπό το φόβο του πολιτικού κόστους, αντί να αποστρέφεται την αυτοκριτική ως αδυναμία, μαθαίνει από τα λάθη της, βελτιώνεται και προχωράει.

       Ένας δρών πολιτικός δεν μπορεί παρά να επανεξετάζει τις βασικές του απόψεις, να τις ανασκευάζει, να τις εμπλουτίζει και να βρίσκεται σε ένα διαρκεί αναστοχασμό.

       Έτσι η κυβέρνηση διορθώνει τον οικονομικό της σχεδιασμό, πριμοδοτώντας τη μισθωτή εργασία που είχε σχετικά παραμελήσει στα πρώτα μέτρα ελάφρυνσης που πήρε.

       Λίγες ημέρες πριν είχε διορθώσει και την πολιτική της στο μεταναστευτικό, επανιδρύοντας το οικείο υπουργείο.

        Κατά συνέπεια , όσοι ανακάλυπταν επικοινωνιακά χαρίσματα και υψηλού επιπέδου πολιτική σκέψη στον κ. Τσίπρα, υποτιμώντας τον κ. Μητσοτάκη, είναι καιρός να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους.

 

-Ο κ. Αθανάσιος Μπουρούνης είναι Επίτιμος Δ/ντής Σχολικής Μονάδας Δ.Ε.