Πέμπτη
22 Οκτωβρίου 2020
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3685RSS FEED
Η Μετάβαση του Παιδιού από την Οικογένεια στο Σχολείο - Πώς θα τη Διευκολύνετε
17/09/2020

Η μετάβαση του μικρού παιδιού από το οικογενειακό περιβάλλον στο σχολικό είναι ένα πολύ σημαντικό στάδιο για την ομαλή κοινωνικοποίησή του.

 

Στην ουσία σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κύκλου κοινωνικοποίησης, αλλά ταυτόχρονα συνεπάγεται τον πρώτο αποχωρισμό από την οικογενειακή εστία.

 

Όπως είναι λογικό, στις περισσότερες περιπτώσεις η διαδικασία αυτή προκαλεί ανησυχία τόσο στο παιδί όσο και στους γονείς.

 

Δείτε λοιπόν με ποιους τρόπους μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να ανοίξει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα αυτό το τεράστιο και πολύ σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή του:

 

Η μετάβαση του μικρού παιδιού από το οικογενειακό περιβάλλον στο σχολικό είναι ένα πολύ σημαντικό στάδιο για την ομαλή κοινωνικοποίησή του.

 

- Παρουσιάστε μια ωραία και αληθινή εικόνα

 

Το νηπιαγωγείο είναι όντως ένας υπέροχος χώρος για το παιδί όπου θα βρει νέους φίλους και θα μπορεί να παίζει αλλά αναπόφευκτα θα αντιμετωπίσει και δυσάρεστες καταστάσεις.

 

Για αυτό δώστε του μια όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστική εικόνα έτσι ώστε να μην πέσει από τα σύννεφα την πρώτη μέρα το παιδί αλλά και εσείς να μην φανείτε αναξιόπιστοι στα μάτια του.

 

- Τα ρούχα που φορά το παιδί στο νηπιαγωγείο είναι για να λερώνονται γι αυτό και θα πρέπει να είναι ρούχα καθημερινά και άνετα για να μπορεί να πηγαίνει στην τουαλέτα μόνο του.

 

Είναι επίσης πολύ σημαντικό να μάθετε στο παιδί να αυτοεξυπηρετείται στην τουαλέτα πολύ πριν ξεκινήσει η φοίτησή του στο νηπιαγωγείο.

 

- Το φαγητό να είναι απλό και ευκολοφάγωτο

 

Καλό είναι να αποφεύγονται οι ακατάλληλες τροφές όπως σοκολάτες κρουασάν πατατάκια κλπ για να εξιλεωθείτε από τις ενοχές σας.

 

- Ξεκινήστε έγκαιρα την προετοιμασία

 

Μιλήστε στο παιδί καιρό πριν για το νηπιαγωγείο επισκεφθείτε το, περάστε απέξω και προετοιμάστε την ιδέα στο μυαλό του.

 

Φροντίστε να εξοικειωθεί με τον σχολικό εξοπλισμό και μάθετε στο παιδί να ανοίγει και να κλείνει το κουτάκι για το κολατσιό.

 

Μια καλή ιδέα είναι παίζετε το παιχνίδι του σχολείου στο σπίτι.

 

Το νηπιαγωγείο είναι όντως ένας υπέροχος χώρος για το παιδί όπου θα βρει νέους φίλους και θα μπορεί να παίζει αλλά αναπόφευκτα θα αντιμετωπίσει και δυσάρεστες καταστάσεις.

 

- Μην υποκύψετε σε μια ακόμα αγκαλιά

 

Ακόμα κι αν το παιδί σας έκλαιγε γοερά πριν από λίγο το πιο πιθανό είναι να σταμάτησε αμέσως μόλις φύγατε από την αίθουσα κι αυτό που θα κάνετε με την επιστροφή σας θα είναι ένας ακόμα γύρος από αγωνία και στρες αφού το αναγκάζετε να προσαρμοστεί στην απουσία σας για δεύτερη φορά μέσα σε λίγη ώρα.

 

Αν παρόλα αυτά ανησυχείτε για το αν σταμάτησε να κλαίει, περιμένετε λίγη ώρα και τηλεφωνήστε στο νηπιαγωγείο για να σας πουν πώς τα πάει.

 

Είναι λογικό να πιστεύετε ότι κανείς άλλος εκτός από σας δεν μπορεί να φροντίσει το παιδί σας όμως το εκπαιδευτικό προσωπικό των νηπιαγωγείων είναι εκπαιδευμένο για να κάνει αυτή τη δουλειά και τις περισσότερες φορές έχει μεγάλη εμπειρία.

 

Δείχνοντας εμπιστοσύνη στις παιδαγωγούς δίνετε το καλό παράδειγμα.

 

Είναι σημαντικό να σας δει το παιδί να μιλάτε να χαμογελάτε και να συμβουλεύεστε τις παιδαγωγούς ώστε να αισθανθεί και το ίδιο ότι τις εμπιστεύεστε.

 

- Μην το σκάσετε στα κρυφά

 

Όταν αργά ή γρήγορα διαπιστώσει ότι έχετε φύγει θα νιώσει την ίδια θλίψη που θα ένιωθε αν σας έχει δει αλλά επιπλέον θα αισθανθεί προδομένο και εσείς θα φαντάζετε στα μάτια του ως αναξιόπιστος/η.

 

- Ξυπνήστε το παιδί αρκετή ώρα πριν την ώρα που πρέπει να φύγετε για το σχολείο και πάρτε μαζί του πρωινό

 

Όχι μόνο για να έχει την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται σε όλους για το ξεκίνημα της μέρας αλλά και για την αίσθηση του να μοιράζεστε μια καθημερινή εμπειρία.

 

- Μείνετε σταθεροί στις αποφάσεις σας

 

Σε κανέναν δεν αρέσει να βλέπει το παιδί του να κλαίει και να παρακαλάει να μην πάει στο νηπιαγωγείο όμως είναι σημαντικό να παραμείνετε σταθεροί στην απόφασή σας.

 

Αν κάθεται τρεις μέρες στο σπίτι και πηγαίνει μια φορά την εβδομάδα στο νηπιαγωγείο οι πιθανότητες να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα ελαχιστοποιούνται.

 

- Μιλάτε μαζί του καθημερινά γι αυτή την μεγάλη αλλαγή που συμβαίνει στη ζωή του

 

Μιλήστε του με τα καλύτερα λόγια για το σχολείο και τους εκπαιδευτικούς.

 

Εξηγήστε του πως πρέπει να τους έχει εμπιστοσύνη και εκφράστε πόσο πολύ τους θαυμάζετε που καταφέρνουν και κάνουν τόσα παιδάκια χαρούμενα.

 

Με τον τρόπο αυτό θα χτίσετε μια σχέση εμπιστοσύνης και αγάπης κι αυτό θα κρατήσει για πάντα.

 

www.y-o.gr