Σαββατοκύριακo
21-22  Δεκεμβρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5207RSS FEED
Εκατό πρώτες μέρες ήταν. Πέρασαν και έφυγαν!
15/05/2015
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Σε μια συνέντευξή του στο «Ποντίκι» 18 Νοεμβρίου 2012, ο κ. Τσίπρας είχε πει: «Δεν έχει νόημα εμείς να ετοιμάσουμε πρόγραμμα εκατό ημερών. Δε θα προλάβουμε. Εμείς χρειαζόμαστε πρόγραμμα εκατό ωρών. Και αυτό σχεδιάζουμε, το πρόγραμμα των εκατό ωρών».

Δηλαδή, είχε υποσχεθεί να επεξεργαστεί και να εφαρμόσει όχι μόνο πρόγραμμα εκατό πρώτων ημερών, αλλά… πρόγραμμα εκατό πρώτων ωρών!

Ένα ακριβώς χρόνο αργότερα, σε συνέντευξή του στην «Αυγή» (17 Νοεμβρίου 2013) και υπό τον γεμάτο βεβαιότητες τίτλο «Το σχέδιο των 100 πρώτων ημερών της κυβέρνησης της Αριστεράς», ο κ. Τσίπρας ανακοίνωνε τις προτεραιότητες των «πρώτων 100 ωρών και των πρώτων 100 ημερών» της κυβέρνησής του:

«Οι άμεσες πρωτοβουλίες θα είναι η αντικατάσταση του Μνημονίου, που θα ακυρώσει με την ψήφο του ο λαός, από ένα Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της οικονομίας. Το σχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και της μετενέργειας, την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ του Μνημονίου επίπεδα, την επαναφορά των νόμων που ελέγχουν τις απολύσεις, τον νέο αναπτυξιακό νόμο, τη σύσταση περιουσιολογίου και την προώθηση ενός δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος. Για τις πρώτες 100 ημέρες προτεραιότητα θα έχουν επίσης οι πρωτοβουλίες για επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης και φυσικά το πλέγμα μέτρων για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανθρωπιστικής κρίσης. Και ας μην ξεχνάμε, φυσικά, την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, με την ταυτόχρονη τήρηση του νόμου για την αδειοδότηση των ιδιωτικών ΜΜΕ». 

Και μας ενημέρωνε πως για να εφαρμόσει τον τρίτο πυλώνα του σχεδίου του, που θα ήταν η «παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας», χρειάζεται «μια νέα συμφωνία για το χρέος, που θα συνδέει την αποπληρωμή του με την ανάπτυξη». 

Για τις πρώτες 100 ημέρες του είχε μιλήσει και στη συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», στις 7 Ιουλίου 2013: «Υπάρχουν όμως πράγματα που μπορούν και πρέπει να γίνουν από την πρώτη στιγμή. Η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού. Η επαναφορά της νομοθεσίας που προστατεύει τις εργασιακές σχέσεις. Τα μέτρα ανακούφισης για ανθρώπους και νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Όλα αυτά είναι πράγματα που πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως, πάντα στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εξόδου από την κρίση και κοινωνικής ανασυγκρότησης».

Ακολούθως, στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» (23 Φεβρουαρίου 2014) και στο ερώτημα «πόσο χρόνο θα χρειαστείτε για να υλοποιήσετε τη μεταρρύθμισή σας», ο κ. Τσίπρας διακήρυσσε: «Έχουμε ήδη έτοιμες τις αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις και τα προεδρικά διατάγματα.  Προτού ορκιστεί η κυβέρνηση θα υλοποιηθεί το νέο αυτό πρότυπο». Και (ξανα) διακήρυσσε:

«Θα σταματήσει αμέσως η αγωνία για νέα μέτρα λιτότητας. Θα επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα προ Μνημονίου επίπεδα. Και θα υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση και την ελάφρυνση αγροτών, μικρομεσαίων επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών». 

Και επίσης, στις πρώτες εκατό ημέρες θα έκανε και το εξής:

«Μόλις εκλεγούμε θα ζητήσω έκτακτη σύγκληση Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με θέμα τη συλλογική και αλληλέγγυα αντιμετώπιση της κρίσης δημοσίου χρέους».

Διότι: 

«Η Γερμανία έχει ήδη στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών το σχέδιο του κουρέματος του ελληνικού χρέους, δηλαδή το plan B για τη διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό αποκάλυψε ο υφυπουργός του κ. Σόιμπλε, Στέφεν Κάμπετερ, σε πρόσφατη ερώτηση βουλευτών του Die Linke. Ωστόσο δεν πρόκειται να το υλοποιήσει αν δεν υπάρξει κάποιος να το διεκδικήσει». 

Επί του θέματος, είχε μιλήσει και στη Συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, στις 14 Σεπτεμβρίου 2014:

«Εμείς θα πάμε σε μια διαπραγμάτευση προκειμένου να γίνει κοινωνικά βιώσιμο το χρέος. Άρα λοιπόν αυτό που με ρωτάτε είναι το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης, αυτό είναι το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης, αυτό καθ΄ αυτό είναι το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης κι αν θέλετε αυτά είναι και τα δικά μας όπλα στη διαπραγμάτευση, οι κόκκινες γραμμές μας».

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας, επέμεινε μέχρι την τελευταία ώρα πως θα προχωρούσε αμέσως (από τη Δευτέρα είχε εγγυηθεί στην τελευταία του προεκλογική ομιλία στο Ηράκλειο της Κρήτης, στις 23 Ιανουαρίου 2015) στην εφαρμογή του περίφημου «προγράμματος της Θεσσαλονίκης»: 

Έχουμε και λέμε: 

24 Αυγούστου 2014, συνέντευξη του κ. Τσίπρα στη Real News, για τις πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησής του: Κατάργηση των μνημονίων από τη νέα Βουλή. Δημοκρατία παντού από την πρώτη μέρα. Άμεσα μέτρα κοινωνικής αλληλεγγύης για να ανακουφιστούν εκείνα τα τμήματα της κοινωνίας που έχουν πεταχτεί στον Καιάδα των μνημονίων. Κατάργηση της αθλιότητας του ΕΝΦΙΑ που γονατίζει τα μεσαία νοικοκυριά και δημεύει τη μικρή περιουσία. Αποκατάσταση του βασικού μισθού και της κατώτερης σύνταξης στα επίπεδα πριν τον ακρωτηριασμό τους. Άμεση και δραστική κατάργηση του εργασιακού καθεστώτος ζούγκλας. Πρώτα βήματα για μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας, της ασφάλισης, της παιδείας και του κοινωνικού κράτους. Έναρξη της προσπάθειας για τη μετάβαση στο αποκεντρωμένο κράτος των πολιτών. Και φυσικά σταθερή στάση, από τις πρώτες ώρες της νέας κυβέρνησης, απέναντι στην τρόικα, στους δανειστές και στις απαιτήσεις τους. Γιατί δεν ερχόμαστε να διαχειριστούμε την υποταγή της Ελλάδας. Ερχόμαστε να την καταργήσουμε.

Συνέντευξη Τσίπρα, Αυγή, 28 Δεκεμβρίου 2014. «Το πρώτο βήμα θα είναι η υλοποίηση του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης» για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Αυτό δεν είναι προς διαπραγμάτευση. Δεν δημιουργεί ανάγκες για νέα δανεικά και δεν θα μπει στο τραπέζι της συζήτησης». 

30 Νοεμβρίου 2014, ομιλία Τσίπρα στα Ιωάννινα. «Είναι μια στρατηγική που δεν χρειάζεται καν πρόσθετη χρηματοδότηση. Δεν εξαρτάται από την πρόθεσή μας να διαπραγματευτούμε μια διαφορετική σχέση με τους εταίρους. Μπορεί να ξεκινήσει να υλοποιείται από την επόμενη ημέρα των εκλογών». (σ.σ. Το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης») «Το πρόγραμμα αυτό είναι ανεξάρτητο από την βασική πολιτική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι η κατάργηση των νόμων του Μνημονίου, η αλλαγή πολιτικής και η επαναδιαπραγμάτευση για το χρέος. Γιατί σχεδιάστηκε σε συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας. Μπορεί λοιπόν να μπει σε εφαρμογή, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η πορεία και η χρονική διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Για τις οποίες έχουμε καταθέσει αναλυτικό σχέδιο».

Οπότε: 

«Στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής, έχουμε επεξεργαστεί την δημιουργία προγραμμάτων απασχόλησης με στόχο 300.000 θέσεις εργασίας».

Διότι: 

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Το πρόγραμμα αυτό είναι πλήρως κοστολογημένο. Κοστίζει περίπου 12 δις ευρώ στο σύνολό του.

Θα χρηματοδοτηθεί από το όφελος που θα προκύψει από τις ρυθμίσεις χρεών, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τα ΕΣΠΑ και τα διαθέσιμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Έχουμε καταθέσει αναλυτική τεκμηρίωση και κανείς δεν μπορεί να μας πει οτιδήποτε». 

23 Μαΐου 2014, ομιλία του κ. Τσίπρας στο Ηράκλειο Κρήτης για τις ευρωεκλογές: «Αναλαμβάνουμε την ευθύνη και δεσμευόμαστε: Για την ενεργοποίηση συμμαχιών σε όλη την Ευρώπη, για την άμεση σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής στην Ευρώπη ώστε να δρομολογηθεί η μεγάλη λύση για το ελληνικό χρέος. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη και δεσμευόμαστε: Για την άμεση στήριξη των ανθρώπων που έχουν ανάγκη με έκτακτα προγράμματα ενίσχυσης. Για την ενεργοποίηση Προγράμματος αποκατάστασης των Δασκάλων και των Καθηγητών, των Γιατρών και των Νοσοκόμων, των επιστημόνων και των υπαλλήλων που συγκροτούν την καρδιά του κοινωνικού κράτους. Για την αποκατάσταση των Δικαστικών, των Στρατιωτικών και των Αστυνομικών που κρατούν όρθια την ελληνική κρατική υπόσταση.

10 Μαΐου 2014, συνέντευξη του κ. Τσίπρα στο Έθνος της Κυριακής.  Ερωτάται: «Τελικά με μία πράξη θα ακυρώσετε τα μνημόνια. Τελικά θα “σκίσετε τα μνημόνια”;». Και απαντά: «Και θα είναι μέρα μεσημέρι»!

8 Δεκεμβρίου 2014, Τσίπρας, ομιλία επί του προϋπολογισμού: «Το ερώτημα είναι αν (σ.σ. ο προϋπολογισμός) θα αναθεωρηθεί από την καταρρέουσα Κυβέρνησή σας, ενδεχομένως και ελάχιστες ημέρες μετά την ψήφισή του ή αν θα αναθεωρηθεί μετά από μία νέα κυβέρνηση, την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Θα αναθεωρηθεί για τη μετατροπή της χώρας σε αποικία, χωρίς υποδομές, δημόσιο πλούτο και δικαιώματα ή θα αναθεωρηθεί προς όφελος της ανόρθωσης, της ανάκαμψης, της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, κόντρα στην προπαγάνδα και στα χαλκεία του Μεγάρου Μαξίμου;»

Ως γνωστόν, οι πρώτες 100 ημέρες έχουν παρέλθει  προ εικοσαημέρου – για τις πρώτες 100 ώρες δεν το συζητώ.

Και όχι μόνο δεν έχει συμβεί τίποτε από όλα αυτά – ακύρωση (μέρα μεσημέρι) του μνημονίου, τερματισμός της λιτότητας, αναθεώρηση προϋπολογισμού της προηγούμενης κυβέρνησης, επαναφορά κατώτατου μισθού και εργασιακών νόμων, νέα συμφωνία για το χρέος, σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής για το χρέος, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, 300.000 νέες θέσεις εργασίας και άλλα τέτοια.

Αντίθετα, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος ζήτησαν παράταση του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης (γιατί αυτά τα δύο πάνε μαζί), συνεχίζουν να εφαρμόζουν τον προϋπολογισμό που λίγο πριν από τις εκλογές καταψήφισαν, ο ΕΝΦΙΑ είναι εδώ, το χρέος το έχουμε ξεχάσει (αντίθετα ο μεν κ. Βαρουφάκης δήλωσε στην κ. Λαγκάρντ ότι η Ελλάδα θα το αποπληρώνει στο διηνεκές και στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα αποπληρώνει πλήρως και εγκαίρως τις υποχρεώσεις της).

Όσες παρεμβάσεις έγιναν, αφορούν πελατειακές σχέσεις επαναπροσλήψεων ή διαλυτικές νομοθετικές παρεμβάσεις, όπως αυτή στην Παιδεία. Καμιά σχέση δηλαδή με τα προαναγγελθέντα από το 2012 σχέδια των πρώτων εκατό ημερών.

Αντί όλων των ωραίων υποσχέσεων για τις πρώτες 100 ημέρες, η χώρα βρέθηκε σε πιστωτική ασφυξία, οι μικρομεσαίοι αδυνατούν να εισάγουν πρώτες ύλες αν δεν πληρώσουν τοις μετρητοίς και έχουν αποκλειστεί από τον τραπεζικό δανεισμό, κινδυνεύουν ακόμη και οι υγιείς επιχειρήσεις που άντεξαν στην κρίση, ο δείκτης μεταποίησης βρέθηκε σε χαμηλό 22 μηνών, αναθεωρούνται προς τα κάτω οι προβλέψεις για τον τουρισμό, οι υποβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους πέφτουν βροχή, οι καταθέσεις μειώθηκαν δραματικά, τα σπρεντ των ομολόγων έφθασαν στο 30% (ρεκόρ τριετίας), μπαίνουν 59 λουκέτα την ημέρα, το κόστος δανεισμού μέσω εντόκων ανέβηκε δραματικά επιβαρύνοντας με άλλα 250 εκ. το χρέος, έχουμε επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, ο ΕΟΠΥΥ έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμών, «σκουπίζονται» τα διαθέσιμα των οργανισμών και των περιφερειών και δήμων

Γι’ αυτό ίσως και ο κ. Δραγασάκης, μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών», (9 Μαΐου 2015), δήλωσε:

«Είναι (οι 100 πρώτες ημέρες) ένα τεστ αντοχής και του λαού και της κυβέρνησης, η οποία βρέθηκε σε έναν κλοιό πιέσεων».

Έτσι πέστε μας!