Σαββατοκύριακo
15-16  Ιουνίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5018RSS FEED
ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΙΣΠΑΝΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ«Έξυπνο» παράθυρο μπλοκάρει φως και θερμότητα
24/08/2013
Ένα νέο επίχρισμα παραθύρου το οποίο μπορεί να ρυθμίσει την ποσότητα της θερμότητας και του φωτός που εισέρχεται σε ένα κτήριο ανέπτυξαν επιστήμονες υλικών από τις ΗΠΑ και την Ισπανία.

Στην ουσία πρόκειται για μια διάφανη ταινία νανοκρυστάλλων, δηλαδή μικροσκοπικών συμπλεγμάτων ατόμων που μπορούν να μεταβάλλουν το μήκος κύματος του φωτός.

«Ήδη έχουν αναπτυχθεί έξυπνα και ηλεκτροχρωμικά παράθυρα που αλλάζουν χρώμα ή βαθμό διαφάνειας με ένα ηλεκτρικό φορτίο, ωστόσο η λύση μας είναι η πρώτη που προσφέρει ολοκληρωμένο έλεγχο σε ό,τι αφορά τη θερμότητα και το ορατό φως», δήλωσε η Delia Milliron από το Εθνικό Εργαστήριο Λόρενς Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια, που συμμετείχε στη μελέτη.

Το παράθυρο που ανέπτυξαν οι επιστήμονες αποτελεί μια ηλεκτροχημική κυψέλη με δυο υαλοπίνακες οι οποίοι διαχωρίζονται από έναν υγρό ηλεκτρολύτη, ηλεκτρικά αγώγιμο.

Η ταινία τοποθετείται επάνω στον έναν υαλοπίνακα δημιουργώντας ένα ηλεκτρόδιο το οποίο μεταφέρει ηλεκτρικό φορτίο σε ένα αντίθετο ηλεκτρόδιο στον δεύτερο υαλοπίνακα.

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα το παράθυρο είναι διάφανο. Με ένα ηλεκτρικό φορτίο τα νανοσωματίδια στο επίχρισμα αρχίζουν να μπλοκάρουν τα κύματα θερμότητας ενώ το παράθυρο παραμένει διάφανο, ενώ μια επιπλέον φόρτιση μπλοκάρει και το φως.

Οι κατοικίες και τα γραφεία καταναλώνουν το 40% της συνολικής ενέργειας που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ και ενοχοποιούνται για το 30% των εκπομπών άνθρακα που συνδέονται με την κατανάλωση ενέργειας.

Για την εξοικονόμηση ενέργειας χρειάζονται νέα υλικά ικανά να ρυθμίσουν τις ανάγκες θέρμανσης και φωτισμού των κτηρίων.

Το νέο, πρωτοποριακό παράθυρο παρουσιάζει τεράστια πλεονεκτήματα αν και πρέπει να υποστεί ορισμένες βελτιώσεις πριν διατεθεί στο εμπόριο.

Ένα κύριο ζήτημα είναι η αντικατάσταση του ιδιαίτερα εύφλεκτου μετάλλου λιθίου που χρησιμοποιείται ως αντίθετο ηλεκτρόδιο αλλά και η αντικατάσταση του υγρού με έναν στερεό ηλεκτρολύτη.

Σημειώνεται ότι τα υλικά για την κατασκευή ηλεκτροχημικών παραθύρων είναι ακριβότερα από αυτά που χρησιμοποιούνται στα συμβατικά παράθυρα, ωστόσο το επιπλέον κόστος αντισταθμίζεται από τις μειώσεις στον λογαριασμό ρεύματος.

Εκτός από τα κτήρια τα «έξυπνα» παράθυρα θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε αυτοκίνητα και αεροπλάνα.

Πηγή: econews