Σάββατο
26 Μαΐου 2018
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 2805RSS FEED
Διακοπή κύησης: Οι κίνδυνοι που ελλοχεύει για την ψυχή και το σώμα
20/05/2017

Η έκτρωση ή άμβλωση δεν είναι απλή υπόθεση, από οποιαδήποτε οπτική γωνία κι αν τη δεις. Γιατί εκτός από τους ηθικούς κλυδωνισμούς που επιφέρει στη μητέρα, ενέχει και αντικειμενικούς κινδύνους, τόσο για την σωματική όσο και για την ψυχική υγεία της.

Υπάρχουν οι πολέμιοι της έκτρωσης, οι υποστηρικτές της και αυτοί, που τη βλέπουν ως μια έσχατη λύση. Σε όποια κατηγορία και αν ανήκει η γυναίκα που θα υποβληθεί σε αυτήν, θα αντιμετωπίσει ορισμένους κινδύνους, κατά τη διάρκειά της ή μετά το πέρας της.

 Κίνδυνοι για τη σωματική υγεία

Οι επιπλοκές μέχρι τις πρώτες 8 εβδομάδες της κύησης δεν παρατηρούνται σε μεγάλο ποσοστό και ο κίνδυνος για τη ζωή της γυναίκας είναι πολύ μικρός (σύμφωνα με κάποιες στατιστικές 1/200.000). Ανάλογα με την ηλικία της κυήσεως, όμως αυξάνει και ο κίνδυνος για επιπλοκές και για κάθε δύο εβδομάδες διπλασιάζεται ο κίνδυνος για τη ζωή της γυναίκας. Σημαντικό ρόλο στο ενδεχόμενο επιπλοκών παίζει και ο αριθμός των εκτρώσεων που έχουν γίνει στο παρελθόν. Οι επιπλοκές που ενδεχομένως να προκύψουν, οφείλονται κυρίως σε λάθος χειρισμό του γιατρού και μπορεί να είναι άμεσες (κατά την εφαρμογή) ή απώτερες:

Κατά την εφαρμογή

• Απόξεση: Διάτρηση της μήτρας, η οποία είναι μία σοβαρή επιπλοκή αν δεν αντιληφθεί έγκαιρά και μπορεί να  στοιχίσει ακόμα και την αφαίρεση της μήτρας ή να θέσει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή της γυναίκας.

• Φάρμακα: Ρήξη της μήτρας (αν στο παρελθόν υπάρχει τοκετός με καισαρική τομή), με σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να απαιτήσουν ακόμα και την αφαίρεσή της. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο χειρισμός είναι πιο προσεκτικός.

Την επόμενη μέρα

• Απόξεση: Φλεγμονή στην κοιλότητα της μήτρας (ενδομητρίτιδα) με υψηλό πυρετό που μπορεί να δημιουργήσει και απόστημα στην πύελο. Στην τελευταία περίπτωση απαιτείται η λήψη ενδοφλέβιας φαρμακευτικής θεραπείας στο νοσοκομείο ή ακόμα και παροχέτευση του αποστήματος.

Απώτερες

• Αυξημένος κίνδυνος για υπογονιμότητα και εξωμήτρια κύηση σε περίπτωση που δημιουργηθεί φλεγμονή στην πύελο,

• Αποβολές ή πρόωρος τοκετός σε μεταγενέστερη ενδομήτρια κύηση, σε περίπτωση που λόγω της απόξεσης,  δημιουργηθεί ανεπάρκεια του τραχηλικού στομίου.

• Αμηνόρροια και αποβολές, σε περίπτωση που λόγω της απόξεσης έχει καταστραφεί μεγάλο μέρος του ενδομητρίου.

• Αιμορραγίες κατά την επόμενη κύηση, λόγω προδρομικού πλακούντα ή πρόωρης αποκόλλησης του πλακούντα.

Ψυχολογικές επιπτώσεις

Η ψυχολογική κατάσταση των γυναικών που υποβάλλονται σε έκτρωση δεν μένει αλώβητη. Τα συμπτώματα που ενδεχομένως να εμφανιστούν συνήθως παρατηρούνται στους αμέσως επόμενους μήνες, αλλά υπάρχουν και κάποιες σπανιότερες περιπτώσεις, που παρουσιάζονται πολλούς μήνες αργότερα, λόγω της αναβίωσης του γεγονότος της έκτρωσης. 

Ο βαθμός στον οποίο επηρεάζεται η ψυχολογική τους κατάσταση εξαρτάται διάφορους παράγοντες:

• Αν η έκτρωση είναι επιθυμητή ή όχι, αν δηλαδή η απόφαση είναι προσωπική ή η γυναίκα οδηγήθηκε σε αυτήν υπό την πίεση ενός συνδυασμού κοινωνικών, οικογενειακών, οικονομικών και άλλων παραγόντων.

• Αν η γυναίκα είναι ανήλικη ή ενήλικη, είναι παντρεμένη ή όχι, έχει ήδη παιδιά ή όχι, βρίσκεται στα πλαίσια μιας σοβαρής σχέσης που οδεύει προς το γάμο ή μιας σύντομη γνωριμίας κλπ.

«Από επιλογή»

Μία γυναίκα, η οποία συνειδητά προβαίνει σε διακοπή εγκυμοσύνης επειδή, για παράδειγμα, έχει ήδη παιδιά και μένει έγκυος σε μια φάση της ζωής της που δεν το επιθυμεί, ενδεχομένως να μην αντιμετωπίσει ιδιαίτερες επιπτώσεις στην γενικότερη ψυχολογική της κατάσταση. Ωστόσο και σε αυτές τις περιπτώσεις, κάποιες γυναίκες ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα και έχοντας αναθεωρήσει τα πράγματα για την κατάστασή τους, νιώθουν ενοχές.

«Υπό  πίεση»

Όταν η διακοπή της κύησης «επιβάλλεται» από εξωτερικούς παράγοντες και ανάλογα με την προσωπικότητα της γυναίκας και το πόσο έντονο είναι το μητρικό της ένστικτο, παρατηρούνται αισθήματα απώλειας και ενοχής τα οποία μπορεί να συνοδεύονται από διαταραχές στον ύπνο, την προσοχή και τη συγκέντρωση, καταθλιπτικά συμπτώματα, υπερένταση, υπερδιέγερση και εκνευρισμό. Επιπλέον:

• Πολλές γυναίκες μετά την έκτρωση νιώθουν μία αμφιθυμία και παρόλο που ήταν συνειδητή η επιλογή τους δεν είναι πια τόσο σίγουρες γι’ αυτήν και επιδιώκουν να ξαναμείνουν έγκυες.  

• Στο διάστημα αμέσως μετά την έκτρωση ενδεχομένως να προκύψουν σεξουαλικά προβλήματα, τα οποία σχετίζονται περισσότερο με τη γνώμη που έχει η γυναίκα για τον εαυτό της μετά από το συμβάν και το πόσο ο σύντροφός της την υποστηρίζει αλλά  και με άλλα ανεξάρτητα θέματα όπως η σχέση της με το σώμα της και τη σεξουαλικότητά της.

• Σε περίπτωση που η απόφαση της διακοπής δεν ήταν κοινή ενδεχομένως να προκύψουν προβλήματα μεταξύ του ζευγαριού.

 Η πιο ώριμη και ασφαλής στάση, σε περίπτωση που δεν επιθυμείτε παιδί, είναι να χρησιμοποιείτε μία αξιόπιστη μέθοδο αντισύλληψης. Συζητήστε με το γιατρό σας, προκειμένου να καταλήξετε στην ιδανική για την περίπτωσή σας επιλογή.

 

http://www.stogiatro.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=43742:diakopi-egkymosynis-oi-kindynoi-pou-elloxeyei-gia-tin-psyxi-kai-to-soma&catid=24:psyxikh-ygeia&Itemid=137


Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης