ΕΞΕΥΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΟΝΆμεση απογκετοποίηση των Ρομά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου21/02/2013
Σε συνέχεια του πολιτικού προβληματισμού για τους καταυλισμούς – γκέτο των Ρομά, που δημιουργήθηκε μετά τις δημόσιες αναφορές του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη, αποφασίστηκε η άμεση λήψη μέτρων για την ενσωμάτωση των Ρομά στην Ελληνική κοινωνία.
Οι πόροι για να επιτευχθεί η ένταξη εξευρέθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, σε συνάντηση εργασίας με τον πρόεδρο της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης κ. Μάριο Καμχή και τους συνεργάτες του, το μέλος της Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Αλέκο Τσολάκη και τη Γενική Γραμματέα Κοινοτικών και άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας κα Κατερίνας Γιάντσου.
Αποφασίστηκε επίσης η κατάρτιση ολοκληρωμένης πολιτικής ενσωμάτωσης των Ρομά η οποία θα χρηματοδοτηθεί από τους πόρους της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2014-2020.
«Πριν λίγο καιρό διατύπωσα πολιτικές θέσεις που τάραξαν λιμνάζοντα νερά όσον αφορά την αλλοθική συμπεριφορά απέναντι στην ύπαρξη καταυλισμών – γκέτο και οι οποίες βρέθηκαν στο στόχαστρο των πολιτικών άκρων προκειμένου να επωφεληθούν και να υπηρετήσουν τα δικά τους πολιτικά συμπεράσματα. Η προσέγγισή μου ωστόσο είναι απολύτως καθαρή εξαρχής: Καθαρές πολιτικές ενσωμάτωσης των Ρομά, που αποτελούν ισότιμους Έλληνες πολίτες, και καθαρή στάση απέναντι σε οποιαδήποτε λογική συνέχισης της γκετοποίησης» τόνισε ιδιαίτερα ο κ. Τατούλης και έθεσε ως απαραίτητη συνθήκη την προάσπιση της νομιμότητας.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου έθεσε ως πρωταρχικές επιδιώξεις της Περιφέρειας, κατά την εφαρμογή των πολιτικών για τους Ρομά, την υποχρεωτική ένταξη των νέων στην εκπαιδευτική διαδικασία, με παράλληλα προγράμματα δια βίου μάθησης για τους μεγαλύτερους και την ενσωμάτωσή τους στην αγορά μέσω της απασχόλησης.
Μεταξύ των πρώτων κινήσεων που θα γίνουν είναι η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, η δημιουργία συμβουλευτικού κέντρου, η ένταξη σε προγράμματα άνεργων γυναικών και αντρών Ρομά ενώ θα πρέπει να γίνουν προγράμματα για τη στέγαση των Ρομά εντός των τοπικών κοινωνιών.
Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Κωνσταντίνα Νικολάκου, Ανδρέας Πουλάς και Απόστολος Παπαφωτίου, καθώς και η Διαχειριστική Αρχή, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε ότι το χρονικό αυτό σημείο ευνοεί την προσέγγιση της Περιφέρειας γιατί είναι πλέον ξεκάθαρη η Ευρωπαϊκή πολιτική για θέμα αυτό, με τη μορφή των συμπληρωματικών δράσεων στις εθνικές πολιτικές και πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου μέχρι το 2020 θα έχει επιτύχει τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η ΜΟΔ, όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο Εργασίας συνηγόρησαν στην άποψη του Περιφερειάρχη κ. Τατούλη ενάντια στην γκετοποίηση περιοχών, όπως επίσης και στην ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων.
Συμφωνήθηκε, τέλος, να πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα τεχνική συνάντηση όλων των φορέων προκειμένου να καθοριστούν οι ακριβείς δράσεις στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.