Το ραντεβού της κρίσηςΗμέρα μεγάλων αποφάσεων για ΕΡΤ και Κυβέρνηση
Το σχέδιο για τη μεταβατική δημόσια τηλεόραση αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στους δύο κυβερνητικούς εταίρους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη.
Το νέο σχήμα θα υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών και θα δημιουργηθεί προς τούτο αρμόδια διεύθυνση.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες θα λειτουργεί με προσωρινή διοικούσα επιτροπή στην οποία ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αν επιθυμούν, θα τοποθετήσουν δικά τους στελέχη, όπως δεσμεύτηκε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός.
Ακόμη προβλέπονται προσλήψεις με συμβάσεις δίμηνης διάρκειας και περίπου 30 άτομα προσωπικό που θα βγάζουν στοιχειώδες πρόγραμμα.
Αντιδράσεις ΠΑΣΟΚ
Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε έντοντα στα σενάρια για το ποιο θα είναι το μεταβατικό σχήμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για προσπάθεια να βρεθούν «κουτοπόνηροι - και παράνομοι - τρόποι εικονικής συμμόρφωσης στη διαταγή του ΣτΕ», τονίζοντας ότι το θέμα είναι «ο σεβασμός του δημοκρατικού κράτους δικαίου και η διασφάλιση των προϋποθέσεων ύπαρξης της κυβέρνησης συνεργασίας».
«Προσβάλλουν την Δικαιοσύνη και παίζουν αφελή κι επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος της πολιτικής σταθερότητας όσοι διακινούν αντισυνταγματικά, παράνομα και πρακτικώς ανεφάρμοστα σενάρια δήθεν "συμμόρφωσης" στην προσωρινή διαταγή του Προέδρου του ΣτΕ για την άμεση επανάληψη των εκπομπών της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ.
«Κάποιοι νομίζουν ότι το θέμα είναι να βρεθούν κουτοπόνηροι -και παράνομοι- τρόποι εικονικής συμμόρφωσης στην διαταγή του ΣτΕ. Το θέμα όμως είναι ο σεβασμός του δημοκρατικού κράτους δικαίου και η διασφάλιση των προϋποθέσεων ύπαρξης της κυβέρνησης συνεργασίας. Οποίος κάνει ότι δεν το καταλαβαίνει αυτό, αναλαμβάνει πολύ βαριά ευθύνη» προσθέτει η ανακοίνωση της Ιπποκράτους.
Δεν έγινε δεκτή η συζήτηση της τροπολογίας ΚΚΕ για την κατάργηση της ΠΝΠ
Την ίδια ώρα, η συζήτηση της τροπολογίας του ΚΚΕ για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που προβλέπει την κατάργηση - συγχώνευση με υπουργική απόφαση δημοσίων φορέων και οργανισμών, καθώς και της απόφασης του υπουργού Οικονομικών και του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό για το κλείσιμο της ΕΡΤ, δεν έγινε δεκτή από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο.
Αποτέλεσμα ήταν οι βουλευτές του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων να αποχωρήσουν από την αίθουσα της Ολομέλειας, ενώ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ δεν πήραν το λόγο.
Η τροπολογία είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το «Ερρίκος Ντυνάν». ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Χρυσή Αυγή συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει συζήτηση, ενώ όπως προαναφέρθηκε, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ σιώπησαν επί του αιτήματος, με αποτέλεσμα να μην διαμορφωθεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κουρουμπλής επικαλέστηκε το άρθρο 73 παρ. 4 του Συντάγματος που ορίζει ότι τροπολογία ή προσθήκη που υποβάλλεται από αρχηγό κόμματος ή εκπρόσωπο ομάδας είναι παραδεκτή όταν αφορά την οργάνωση δημοσίων υπηρεσιών και των οργανισμών δημοσίου ενδιαφέροντος.
Ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι «η τροπολογία προκαλεί δαπάνη στον προϋπολογισμό και χρειάζεται έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Τέτοια έκθεση δεν υπάρχει άρα είναι αυτονόητη η απόρριψη της τροπολογίας».
Διευκρινίσεις ΣτΕ
Ερμηνείες σχετικά με την προσωρινή διαταγή αναγκάστηκε να δώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο σημείωσε ότι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Σ. Κεδίκογλου θα πρέπει άμεσα να ορίσουν το προσωπικό για την προσωρινή λειτουργία της κρατικής τηλεόρασης.
Το προσωπικό αυτό θα προσληφθεί με σύμβαση έργου ή με σύμβαση ορισμένου χρόνου, ενώ αν θα προέρχεται από το απολυμένο προσωπικό της ΕΡΤ ή από άλλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού ή δημόσιου φορέα, αυτό θα καθοριστεί από τους δύο συναρμόδιους υπουργούς.
Σύμφωνα με το ΣτΕ, το προσωπικό αυτό θα λειτουργήσει την κρατική ραδιοτηλεόραση στο σύνολό της (ΝΕΤ-ΕΤ1-ΕΤ3, ραδιόφωνα) και οι δύο υπουργοί θα πρέπει να ορίσουν και τον διαχειριστή της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, ο οποίος θα «στρώσει τον δρόμο» για τη λειτουργία της νέας ΕΡΤ, όπως την προβλέπει το νομοσχέδιο, που έχει δοθεί στη δημοσιότητα.
Ο διαχειριστής θα κρίνει ποιος είναι ο αναγκαίος αριθμός προσωπικού (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί υπάλληλοι, κ.λπ.) για τη λειτουργία της νέας ΕΡΤ, ενώ θα καθορίσει και τον αριθμό και τα πρόσωπα που θα επαναπροσληφθούν, όπως και εκείνα που θα απολυθούν.
Επίσης, ξεκαθαρίστηκε ότι δεν προβλέπεται μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα να εκδοθεί απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ επί του αιτήματος της ΠΟΣΠΕΡΤ για την έκδοση απόφασης αναστολής.
Για το γεγονός ότι δεν έχει επανέλθει ακόμα το σήμα της ΕΡΤ, διευκρινίστηκε ότι δεν προβλέπεται δικονομικά κάποια ενέργεια του κ. Μενουδάκου.
Τέλος, οι δικαστές επανέλαβαν ότι η προσωρινή διαταγή του κ. Μενουδάκου δεν περιλαμβάνει τα τρία μουσικά σύνολα της ΕΡΤ και τους εργαζόμενους στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση», καθώς η τύχη τους θα καθοριστεί από τον διαχειριστή, που θα οριστεί από τους δύο συναρμόδιους υπουργούς.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 3 της απόφασης των δύο υπουργών που αφορά την κατάργηση της ΕΡΤ, όλοι οι εργαζόμενοι από την ημερομηνία της απόφασης (11 Ιουνίου) είναι απολυμένοι και, όπως είναι φυσικό, δεν θα τους καταβληθεί μισθός.