Σαββατοκύριακo
17-18  Αύγουστος 2019
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3254RSS FEED
Η υπερφορολόγηση, κυρίαρχο πολιτικό ζήτημα για τους ψηφοφόρους
Γράφει ο
Αθανάσιος Μπουρούνης

 

       Ζούμε σε μια κοινωνία που πολίτες,  παρατηρούν με πικρία τη μετατόπιση των αξιών και την επικράτηση των αναξίων, στους περισσότερους τομείς δημόσιας ευθύνης.

       Βλέπουν επίσης να υπερισχύει το πολιτικό ψεύδος έναντι της αλήθειας, καθώς επίσης και τον εκφυλισμό των παρακαταθηκών του παρελθόντος.

       Αλλά όμως είναι κοινώς αποδεκτό,  ότι η  ηδονή της εξουσίας μεταμορφώνει συχνά τους  πολιτικούς, οι οποίοι λόγω της έπαρσης,  μπορούν να καταντήσουν μια χώρα με μεγάλο παρελθόν σε χώρα δίχως μέλλον.

       Είναι κοινή συνείδηση ότι μας κυβερνούν πολιτικοί που ξέρουν να μεταπλάθουν το ανεπίκαιρο με το επίκαιρο, που αντιμετωπίζουν την όποια αναγκαιότητα με την παγερότητα της ψευδολογίας, που προσπαθούν να εναρμονίσουν την ταξική μεροληψία και την ηθική  αδιαφορία με το δημόσιο αίσθημα.

       Το πρόβλημα  στον ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζεται στο γεγονός ότι ο πολιτικός του προβληματισμός δεν βρίσκεται στην επιστητή πραγματικότητα. Γι’ αυτό και εμφανίζει ένα πρόσωπο πολιτικής ασχήμιας και ψευδούς παράστασης ανύπαρκτων καταστάσεων.

       Επιπλέον,   οι αυθόρμητοι θεατές της πολιτικής φαντασμαγορίας, με τη δράση των δούρειων σχημάτων της πολιτικής κοροϊδίας, προσπαθούν να αλώσουν την κοινωνία και να καθορίσουν τις εξελίξεις.

       Στη συγκεκριμένη πολιτική στάση, βλέπουμε τη λαγνεία της εξουσίας, που όμως αγνοεί την  συντριβή που θα τους οδηγήσει στον πολιτικό αφανισμό, βλέπουμε τα έργα της νύχτας να εκτίθενται  με κυνικότητα και χωρίς αιδώ στο φως της ημέρας.

       Με τις οβιδιακές τους  μεταμορφώσεις, τους λεονταρισμούς, τις παλινωδίες και την αναλγησία έναντι του κοινωνικού συνόλου, συντηρούν μια πολιτική χωρίς σταθερές συντεταγμένες.

       Η τρέχουσα πολιτική συγκυρία παρουσιάζει όμως μια σπάνια ιδιαιτερότητα για την Αξιωματική αντιπολίτευση. Την «υποχρεώνει» να προετοιμάσει τους πολίτες για μια μεταρρυθμιστική διακυβέρνηση με βασικό πυλώνα τη μείωση της φορολογίας.

       Είναι αλήθεια ότι οι πολίτες, εξαντλημένοι και θυμωμένοι από σχεδόν μια δεκαετία ληστρικής φορολόγησης, είναι έτοιμοι να δεχθούν μεταρρυθμίσεις που θα «θυσιάσουν» τα ειδικά τους συμφέροντα, ώστε να μειωθεί το αποτύπωμα του κράτους στην οικονομία.

       Η καθολική αποδοχή και ανάδειξη της υπερφορολόγησης σε κυρίαρχο πολιτικό ζήτημα από πλευράς ψηφοφόρων, καθιστά τις παραπάνω σκέψεις ρεαλιστικές από κάθε πλευρά και δίνει το απαραίτητο έναυσμα στην επόμενη κυβέρνηση να δράσει. 

       Εδώ και αρκετό καιρό έχει γίνει πλέον αποδεκτό από τους περισσότερους πολίτες, πως οι εκλογές του Ιανουαρίου 2015 ήταν πράγματι μια τομή στα πολιτικά χρονικά της χώρας, που όμως μας πήγε πολλά χρόνια πίσω.

       Και τούτο διότι διέκοψε την πορεία της χώρας προς την έξοδο  από την κρίση, με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα στην οικονομία, στην  εξωτερική πολιτική, στην παιδεία, στην υγεία, στο τραπεζικό σύστημα κ.λπ.

       Όμως η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές, θα πρέπει να εφαρμόσει επακριβώς τα όσα εξήγγειλε και υποσχέθηκε. Τα  λάθη του παρελθόντος δεν  πρέπει να επαναληφθούν.

       Δεν χωρούν νέες απάτες και αυταπάτες. Τώρα οι πολίτες είναι και υποψιασμένοι και αγανακτισμένοι. Δεν μπορούν πλέον να παραμείνουν αδιάφοροι θεατές, αλλά έχουν γίνει ενεργοί συμμέτοχοι. Και η συμμετοχή σημαίνει σκέψη, ευθύνη και αντίδραση.

 

-Ο κ. Αθανάσιος Μπουρούνης είναι Επίτιμος Δ/ντής Σχολικής Μονάδας Δ. Ε.