Τρίτη
20 Απριλίου 2021
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3866RSS FEED
Τι θα γίνει με τις διαδημοτικές μετακινήσεις τις καθημερινέςSelf test και λειτουργία σχολείων το νέο εγχείρημα
08/04/2021

Με την πανδημία του κορονοϊού να καλπάζει εντός και εκτός Ελλάδας, η χώρα βρίσκεται σε μία σταδιακή επανεκκίνηση βασικών λειτουργιών της.

Μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, οι πολίτες στρέφονται πλέον στο άνοιγμα των σχολείων. Ειδικοί και κυβέρνηση έχουν δώσει προτεραιότητα στα λύκεια, τα οποία ανοίγουν στις 12 Απριλίου και έπειτα στα γυμνάσια, που έχουν λειτουργήσει δια ζώσης λιγότερο φέτος.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μετά το Πάσχα αναμένεται να ανοίξουν οι υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Την ίδια ώρα, στα περισσότερα φαρμακεία της χώρας βρίσκονται πλέον τα self tests, τα οποία θα διανέμονται δωρεάν -ένα την εβδομάδα- στους πολίτες.

Σε λειτουργία είναι και η πλατφόρμα (testing.gov.gr) καταχώρησης και ενημέρωσης για την χορήγηση των self tests ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19 και ξεκινάει η διάθεση τους αποκλειστικά για μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και εκπαιδευτικούς της μέσης εκπαίδευσης, από σήμερα το απόγευμα στα μεγάλα αστικά κέντρα και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη Ελλάδα. 

Η πλατφόρμα καταχώρησης άνοιξε μόνο με τον ΑΜΚΑ μαθητών, εκπαιδευτικών. Επομένως οι υπόλοιποι δικαιούχοι-πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και τέλος, οι άνω των 67 ετών δεν θα πρέπει να προσέρχονται στα φαρμακεία για την προμήθεια των self tests, αυτή την εβδομάδα.

Η καταχώρηση των self tests ανά ΑΜΚΑ γίνεται σε πραγματικό χρόνο για να αποφευχθούν φαινόμενα πολλαπλής ζήτησης των tests σε διαφορετικά φαρμακεία από το ίδιο άτομο. 

Το self test είναι υποχρεωτικό για μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικούς, πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του (θετικό ή αρνητικό) θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Στο μεταξύ, πιθανό είναι το σενάριο να απελευθερωθούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις και τις καθημερινές, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Star, αναφέρθηκε στην χαλάρωση των μέτρων και ερωτώμενος το αν υπάρχει το σενάριο να επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις και τις καθημερινές, εκτός των Σαββατοκύριακων που ισχύει αυτή τη στιγμή, έδειξε θετικός προς αυτό το σενάριο.

«Όταν επιτρέψαμε τις διαδημοτικές μετακινήσεις είπαμε κάτι απλό: Από το να συνωστίζεται ο κόσμος στην πλατεία της γειτονιάς του είναι πολύ καλύτερο να τον αφήσουμε να κάνει μια βόλτα στην παραλία ή να πάει στους ορεινούς όγκους της Αττικής, όπου υπάρχει πάρα πολύς χώρος και δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένας κίνδυνος μετάδοσης του ιού. Και πιστεύω ότι το μέτρο αυτό λειτούργησε σωστά» είπε ο πρωθυπουργός και στο ερώτημα αν θα επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις και καθημερινές, απάντησε: «Είναι κάτι το οποίο θα μας το υποδείξουν οι ειδικοί. Εφόσον δουλεύει καλά τα Σαββατοκύριακα μπορεί, πιστεύω, να γίνει και τις καθημερινές».