Δευτέρα
26 Φεβρουαρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4908RSS FEED
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΕΕ: Κοντά στους στόχους για μείωση εκπομπών CO2
03/11/2014

Σχεδόν κατά δύο τοις εκατό μειώθηκαν το 2013 οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με την περιβαλλοντική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα ο στόχος για το 2020 είναι να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων βλαβερών αερίων του θερμοκηπίου κατά 20 τοις εκατό σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Η Ευρωπαϊκή Περιβαλλοντική Υπηρεσία ανακοίνωσε επίσης πως η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται κοντά στο να πετύχει άλλον ένα μεγάλο στόχο, την αύξηση του ποσοστού της ενέργειας που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές στο 20 τοις εκατό ως το 2020, και παράλληλα τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας κατά 20 τοις εκατό.

Οι υπεύθυνοι της υπηρεσίας εκτιμούν πως τα επίπεδα εκπομπών το 2020 θα είναι 21 με 24 τοις εκατό χαμηλότερα σε σχέση με το 1990, ανάλογα με το βαθμό εφαρμογής των προγραμματισμένων μέτρων για την προστασία του κλίματος.

Ωστόσο ορισμένες χώρες δε βρίσκονται κοντά στο να επιτύχουν τους εθνικούς τους στόχους, όπως η Γερμανία και η Ισπανία. Μόλις εννέα χώρες κατάφεραν να επιτύχουν τους στόχους που είχαν τεθεί για την κάθε μία και για τους τρεις σχετικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου. Οι υπόλοιπες επτά χώρες που έπιασαν τα επιθυμητά όρια σε εκπομπές, ανανεώσιμες πηγές και αποδοτικότητα είναι οι Κροατία, Τσεχία, Δανία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο μεταξύ, εμπειρογνώμονες για το κλίμα, ανέφεραν σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα στην Κοπεγχάγη, μια μεγάλη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου «δεν θα επηρεάσει σημαντικά την ανάπτυξη».

«Φιλόδοξες» προσπάθειες μείωσης των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα μείωναν κατά 0,06 μονάδες τον παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης, που υπολογίζεται ότι θα είναι ανάμεσα σε 1,6% και 3% ετησίως στη διάρκεια του 21ου αιώνα, αλλά «όσο περισσότερο περιμένουμε για να δράσουμε, τόσο πιο δαπανηρές θα είναι», υπογραμμίζουν οι εμπειρογνώμονες της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

«Έχουμε λίγο καιρό πριν εξαφανισθεί η δυνατότητα να παρμείνουμε κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο Ρατζέντρα Πατσάουρι, ο πρόεδρος της IPCC, στην πληρέστερη εκτίμηση για την κλιματική αλλαγή που δίνεται στη δημοσιότητα μετά το 2007. Η 40σέλιδη σύνθεση συνοψίζει 5.000 σελίδες εργασιών 800 επιστημόνων που είχαν ήδη δημοσιευθεί από το Σεπτέμβριο του 2013.