Παρασκευή
1 Δεκεμβρίου 2023
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4821RSS FEED
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑEE: Καθαρότερα φορτηγά μέχρι το 2020
15/01/2014

Το όριο εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα για τα καινούρια ελαφρά επαγγελματικά οχήματα που πωλούνται στην ΕΕ θα μειωθεί από τα 203 γρ. CO2 / χλμ που είναι σήμερα στα 147 γρ. CO2/ χλμ μέχρι το 2020, σύμφωνα με νομοσχέδιο που ενέκριναν οι ευρωβουλευτές. Με το εν λόγω νομοσχέδιο, προϊόν ήδη επιτευχθείσας συμφωνίας μεταξύ ΕΚ και Συμβουλίου, ζητείται η εισαγωγή νέων, πιο αξιόπιστων διαδικασιών δοκιμών.

«Είχαμε αποτελέσματα μετά από κάποιες δύσκολες διαπραγματεύσεις. Είμαι ευτυχής που δεν ενδώσαμε σε καμιά είδους πίεση να αλλάξουμε τον εν λόγω στόχο. Δεδομένου ότι η διάρκεια ζωής των ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων είναι μεγαλύτερη από αυτή των επιβατικών αυτοκινήτων, ήταν σημαντικό για μας να τηρήσουμε τον στόχο που θέσαμε» , δήλωσε ο Holger Krahmer (Φιλελεύθεροι, Γερμανία), η έκθεση του οποίου εγκρίθηκε με 552 ψήφους υπέρ, 110 κατά και 12 αποχές.

Ο στόχος των 147 γρ. CO2 / χλμ μέχρι το 2020 αποτελεί το μέγιστο μέσο όρο της επιτρεπόμενης εκπομπής για τα φορτηγά βάρους μέχρι 2,61 τόνων χωρίς φορτίο και 3,5 τόνων με φορτίο. Όπως προβλέπεται από το κείμενο της ήδη επιτευχθείσας συμφωνίας μεταξύ ευρωβουλευτών και υπουργών του Συμβουλίου, ο στόχος αυτός θα ισχύει για τους εγγεγραμμένους στην ΕΕ κατασκευαστές που παράγουν πάνω από 1.000 οχήματα ετησίως.

Οι κατασκευαστές θα πρέπει συνεπώς να παράγουν αρκετά « καθαρά » μοντέλα για να αντισταθμίσουν την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα βαρύτερων ή πιο ρυπογόνων οχημάτων, προκειμένου να επιτευχθεί μια συνολική « ισορροπία » και να τηρηθεί ο στόχος των 147 γρ. CO2/ χλμ μέχρι το 2020. Σε διαφορετική περίπτωση, θα βρεθούν αντιμέτωποι με κυρώσεις. 

Αλλαγή του συστήματος μετά από το 2018

Προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους, οι κατασκευαστές στηρίζονται επί του παρόντος σε ένα σύστημα πιστώσεων που δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα σε οχήματα που εκπέμπουν λιγότερα από 50 γρ. CO2 / χλμ. Το υφιστάμενο σύστημα, που λήγει το 2018, δεν θα ανανεωθεί.

Προς πιο αξιόπιστες μεθόδους δοκιμών

Στο κείμενο που ενέκριναν σήμερα οι ευρωβουλευτές επισημαίνονται τα κενά που παρουσιάζουν οι τρέχουσες δοκιμές για τις περιβαλλοντικές επιδόσεις των οχημάτων, τις οποίες έχουν χρησιμοποιήσει κατά καιρούς οι κατασκευαστές για να παραγάγουν στοιχεία σχετικά με την κατανάλωση καυσίμων και την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα - στοιχεία, όμως, που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αν ληφθούν υπόψη οι φυσιολογικές, καθημερινές συνθήκες οδήγησης.

Οι βουλευτές επιδιώκουν, επομένως, να τροποποιηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα ο «Νέος Ευρωπαϊκός Κύκλος Οδήγησης» (NEDC) που χρησιμοποιείται σήμερα και συνιστούν τη διαμόρφωση παγκόσμιας διαδικασίας δοκιμών ελαφρών οχημάτων (WLTP), όπως αυτή ορίζεται από τον ΟΗΕ. Στις διαπραγματεύσεις, τα μέλη του ΕΚ διασφάλισαν ότι η «Επιτροπή θα πρέπει να εκπονήσει μια εμπεριστατωμένη μελέτη συσχέτισης του κύκλου δοκιμών NEDC με το νέο WLTP, ώστε να εξασφαλιστεί η αντιπροσωπευτικότητά του στις πραγματικές συνθήκες οδήγησης».