Σαββατοκύριακo
21-22  Δεκεμβρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5207RSS FEED
ΔΝΤ: Χωρίς σαφείς δεσμεύσεις το κείμενοΣτροφή 180 μοιρών από την κυβέρνηση
25/02/2015

Αντιμέτωπη με τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, μετά την έγκριση από το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης της λίστας μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί με τους εταίρους την Παρασκευή στο Eurogroup.

Από την πλευρά της, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς είναι επαρκές για τη συνέχιση της βοήθειας, τονίζοντας ωστόσο πως το σχετικό κείμενο δεν περιέχει σαφείς δεσμεύσεις.

«Είναι περιεκτικό, αλλά όχι πολύ συγκεκριμένο», αναφέρει η επικεφαλής του ΔΝΤ  σε επιστολή της προς τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ.

«Στερείται ξεκάθαρων διαβεβαιώσεων ότι η Αθήνα σκοπεύει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις- κλειδιά» υπογράμμισε η κ. Λαγκάρντ.

Στο μεταξύ, στο εξασέλιδο κείμενο που είχε αποστείλει η Αθήνα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ καταγράφονται οι κατευθύνσεις σε τέσσερις τομείς πολιτικής.

Συγκεκριμένα, οι κατευθύνσεις αφορούν στους εξής τομείς: Διαρθρωτικές δημοσιονομικές πολιτικές, χρηματοπιστωτική σταθερότητα, πολιτικές για την ανάπτυξη και αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Διαρθρωτικές δημοσιονομικές πολιτικές

Ως προς τις διαρθρωτικές δημοσιονομικές πολιτικές, προβλέπονται, μεταξύ άλλων, οι εξής κατευθύνσεις:

Κατάργηση των «παραθύρων» και κινήτρων που οδηγούν σε υπερβολικό ποσοστό πρόωρων συνταξιοδοτήσεων σε όλη την οικονομία και, ειδικότερα, στον τραπεζικό και τον δημόσιο τομέα.

Ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων για την επίτευξη οικονομιών.

Κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων με έναν δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο.

Η καθιέρωση στενότερης σχέσης μεταξύ ασφαλιστικών εισφορών και εισοδήματος, η βελτίωση όσον αφορά τα επιδόματα, η ενίσχυση των κινήτρων για τη δήλωση των εργαζομένων και η στοχευμένη βοήθεια σε εργαζόμενους στις ηλικίες από 50 έως 65 ετών, μέσω και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, για να εξαλειφθεί η κοινωνική και πολιτική πίεση για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις που επιβαρύνει πολύ τα ασφαλιστικά ταμεία.

Εξορθολογισμός των συντελεστών του ΦΠΑ, με τρόπο που θα μεγιστοποιεί τα έσοδα χωρίς αρνητική επίδραση στην κοινωνική δικαιοσύνη και με πρόθεση να περιορισθούν οι εξαιρέσεις, καθώς θα εξαλείφονται αδικαιολόγητες εκπτώσεις.

Έλεγχος των δαπανών υγείας και βελτίωση της παροχής και της ποιότητας ιατρικών υπηρεσιών, με παράλληλη χορήγηση καθολικής πρόσβασης.

Χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Όσον αφορά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αναφέρονται, μεταξύ άλλων:

Ταχεία βελτίωση, σε συμφωνία με τους θεσμούς, της νομοθεσίας για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών στην εφορία και τα ταμεία.

Διαμόρφωση των ρυθμίσεων με δόσεις με τρόπο που θα βοηθά να γίνεται αποτελεσματική διάκριση μεταξύ α) της μη πληρωμής λόγω στρατηγικής και β) της αδυναμίας πληρωμής.

Οι τράπεζες θα διοικούνται με βάση υγιείς τραπεζικές αρχές.

Αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με τρόπο που λαμβάνει πλήρως υπόψη την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τη λειτουργία του δικαιακού συστήματος, την κατάσταση της αγοράς ακινήτων, θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και την όποια αρνητική επίπτωση στη δημοσιονομική κατάσταση

Συνεργασία με τις διοικήσεις των τραπεζών και τους θεσμούς για να αποφευχθούν στην προσεχή περίοδο πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας των νοικοκυριών με χαμηλότερο από ένα ορισμένο όριο εισοδήματος.