Μεγάλο θύμα η ΕλλάδαΤελικό εφιαλτικό σκορ: Πολιτικοί – Αγορές 0-1
Τον τρόπο με τον οποίο θα πάρει πίσω την μετάταξη του ΦΠΑ στα καταστήματα εστίασης στο 23% αναζητεί η κυβέρνηση, με τους επαγγελματίες του κλάδου να προειδοποιούν πως μια τέτοια εξέλιξη όχι μόνο δεν θα αποφέρει τα προβλεπόμενα από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους έσοδα, αλλά και θα επιφέρει το τελικό χτύπημα σε μια εμπορική δραστηριότητα, που ήδη έχει πληγεί σοβαρά από την κρίση.
Όλοι ανεξαιρέτως αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης και τις αρνητικές συνέπειες ενός τέτοιου μέτρου, αλλά ως επιχείρημα προβάλλεται το γεγονός ότι έχει συμφωνηθεί με την τρόικα, στην οποία τώρα πρέπει να παρουσιαστεί (αφού βρεθεί) άλλος τρόπος για είσπραξη του προϋπολογισθέντος με εντελώς μπακάλικο τρόπο ποσού και με τρόπο ισοδύναμο.
Το αυτονόητο έχει εντελώς χάσει την έννοιά του – αν και ο πρωθυπουργός επανειλημμένα έχει δηλώσει πως «κάνουμε τα αυτονόητα» και έχει μάλιστα αρθρογραφήσει επ’ αυτού.
Το μεγάλο χτύπημα ήλθε χθες με την ανακοίνωση από την ΕΛ.ΣΤΑΤ ενός θηριώδους ποσοστού ανεργίας της τάξης του 16,6% τον Μάιο, που αποδεικνύει πως η απόφαση, δια της ψήφισης του Μεσοπροθέσμου, να αυξηθεί ο ΦΠΑ δεν ήταν παρά μια εύκολη, πλην όμως καταστροφική λύση, για να ανάψει το πράσινο φως για την πέμπτη δόση.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Ευάγγελος Βενιζέλος καλείται τώρα να συμφωνήσει – την Τρίτη – με την τρόικα σε κάτι διαφορετικό από αυτό επί του οποίου είχε συμφωνήσει ο προκάτοχός του Γ. Παπακωνσταντίνου.
Την ίδια ώρα, η κατάσταση στη διεθνή οικονομία παραμένει σε εκρηκτική κατάσταση και όλα δείχνουν ότι ο πόλεμος μεταξύ πολιτικών και αγορών θα οδηγήσει στη νίκη των δεύτερων.
Μέσα σ’ αυτό το ζοφερό κλίμα – και ενώ στην Ελλάδα ο πολιτικός κόσμος απλώς σχολιάζει τα ποσοστά της ανεργίας – Μέρκελ και Σαρκοζί αποφάσισαν να (ξανα)συναντηθούν την Τρίτη για να (ξανα)συζητήσουν για την κρίση και να (ξανα)καταλήξουν σε κοινές προτάσεις για την διακυβέρνηση της ευρωζώνης.
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο ηγέτες είχαν συναντηθεί και πάλι στις 15 Ιουνίου, οπότε και είχαν καταλήξει στις αποφάσεις που τελικά επεβλήθησαν και ελήφθησαν από όλους στις 21 Ιουλίου.
Οι αποφάσεις εκείνες όχι μόνο αποδείχθηκαν αδύναμες – παρά τους νέους πανηγυρισμούς στην Ελλάδα – αλλά και τελικά κινδυνεύουν να φανούν ολέθριες.
Ενδέχεται πάντως, οι δύο ηγέτες να εμφανιστούν με νέο πακέτο προτάσεων, τις οποίες θα ξαναφέρουν πιθανόν σε κάποιο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Και αυτό σημαίνει ότι αυτομάτως θα καταργηθούν οι προηγούμενες αποφάσεις, ενώ στην Ελλάδα θα… συνεχίσουν να εφαρμόζονται, διότι, ως γνωστόν, το πείραμα της ανταλλαγής ομολόγων έχει αρχίσει και δεν σταματάει με τίποτε.
Σε περίπτωση υπαναχώρησης και αλλαγής πορείας σε επίπεδο ευρωπαϊκής ηγεσίας, δεν είναι ορατός ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε η χώρα μας να επιστρέψει στην προ της επιλεκτικής χρεοκοπίας κατάσταση.
Είναι πάντως πολύ πιθανό και οι επόμενες κινήσεις της ΕΕ να αποδειχθούν αναποτελεσματικές.
Μέχρι στιγμής, το μόνο βέβαιο είναι πως το σκορ Πολιτικοί – Αγορές είναι 0 -1!
Και το σκορ αυτό προβλέπεται να διατηρηθεί. Με την Ελλάδα να είναι το μεγαλύτερο θύμα.