Σήμερα, ο κ. Τσίπρας διαφημίζει τα ποσά που θα εισρεύσουν από την ΕΕ στην αγροτική οικονομία μας ως δικό του επίτευγμα.
Η αλήθεια είναι βέβαια πως τόσο τη Νέα ΚΑΠ, όσο και το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το διαπραγματεύθηκε η προηγούμενη κυβέρνηση – για να έχει να… μοιράζει ο κ. Τσίπρας!
Μάλιστα, όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση δεν έχαναν ευκαιρία να καταγγέλλουν τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, αλλά και την κυβέρνηση Σαμαρά, ότι τάχα διαπραγματεύτηκε εν κρυπτώ και αποτυχημένα.
Αυτήν την λαθροχειρία επιχείρησε κατά την ομιλία του για τον ένα χρόνο της διακυβέρνησής του στις 24 Ιανουαρίου στο Τάε Κβον Ντο, το ίδιο είχε πράξει και στις 5 Αυγούστου του 2015 όταν επισκέφθηκε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όταν έφθασε στο σημείο να ξαναπαρουσιάσει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της περιόδου 2014-2020, ύψους 6 δις ευρώ, ως δικό του επίτευγμα!
Η αλήθεια είναι ότι:
-Ο εθνικός φάκελος της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (στην οποία εντάσσεται το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης), παρουσιάστηκε στη Βουλή στις 24 Ιουλίου 2014.
-Η νέα ΚΑΠ, ύψους 20 δις ευρώ, μπήκε σε εφαρμογή την 1/1/2015. Πρόκειται για 14 δις ευρώ από τις άμεσες ενισχύσεις και 6 δις ευρώ από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης – αυτά που παρουσιάζει ως δικά του ξανά και ξανά ο κ. Τσίπρας!
-Η αναθεώρηση της ΚΑΠ συζητήθηκε σε όλα τα ευρωπαϊκά όργανα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας) επί τρία χρόνια, ξεκινώντας από το 2011. Οι βασικές της αρχές αποτυπώθηκαν στον Κανονισμό ήδη από τις αρχές του 2014.
-Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδωσε θετική ψήφο στην μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2014-2020 στις 22 Νοεμβρίου 2013 με την ψήφιση των τεσσάρων νέων Κανονισμών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).
-Συνολικά, ως τον Ιούλιο του 2014, η νέα ΚΑΠ συζητήθηκε τρεις φορές στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και πραγματοποιήθηκαν δεκάδες συναντήσεις με εκπροσώπους των αγροτών.
-Το 3% του εθνικού φακέλου είναι αφιερωμένο στους νέους και νεοεισερχόμενους αγρότες (κοινοτικά κονδύλια ύψους 240 εκ. ευρώ για το Πρόγραμμα «Νέοι Αγρότες») και επομένως ο κ. Τσίπρας δεν τους είπε κάτι το καινούργιο, ούτε χρειάζεται να δει, όπως είπε, «συγκεκριμένες πρακτικές», διότι αυτές προβλέπονται από τον εθνικό φάκελο του Ιουλίου 2014. Ήδη τον Σεπτέμβριο του 2014 στο πρόγραμμα εγκατάστασης νέων αγροτών της προγραμματικής περιόδου 2007-2013 εντάχθηκαν 11.116 παραγωγοί έως 40 ετών, οι οποίοι θα λάβουν ενισχύσεις ύψους 194.329.500 ευρώ για μια πενταετία. Μάλιστα, στο πρόγραμμα εντάχθηκαν για πρώτη φορά πλήρως ως δικαιούχοι, 3.224 επιλαχόντες.
-Στις 25 Ιουλίου 2014, με ανακοίνωσή του, το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να καταγγείλει αυτό που σήμερα ο αρχηγός του κόμματος παρουσιάζει ως επιτυχία της κυβέρνησής του: Κατηγορούσαν την προηγούμενη κυβέρνηση για «εν κρυπτώ ανακοίνωση, για απίστευτη προχειρότητα, για αποφάσεις που εγκυμονούν κινδύνους και για εναρμόνιση με τις… νεοφιλελεύθερες δοξασίες της ΕΕ». Δήλωναν δε πως, ως ΣΥΡΙΖΑ, «είμαστε ριζικά αντίθετοι στην αντιπαραγωγική και χωρίς στόχευση κατανομή των ενισχύσεων που επιτείνουν την εγκατάλειψη της παραγωγικής διαδικασίας» και δεσμεύονταν «στον πολιτικό και κοινωνικό αγώνα για ριζική αναθεώρηση της ΚΓΠ».
-Προεκλογικά (8 Ιανουαρίου 2015), με non paper, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιτεθεί στην προηγούμενη κυβέρνηση για τη νέα ΚΑΠ. Όπως ανέφεραν, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, την οποία παρουσίασε πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας στη Λάρισα (αναπτυξιακή Αγροτική τράπεζα, διαχείριση κόκκινων δανείων, νέο θεσμικό πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς, μείωση κόστους παραγωγής με φθηνό πετρέλαιο-ρεύμα- εφόδια, παρεμβάσεις στις υποδομές για αποταμίευση και αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού, επαναφορά αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, αναθεώρηση της ΚΑΠ με αύξηση των ενισχύσεων)/ «Έχουν τεράστιο θράσος, οι ίδιοι που συμφώνησαν και αποδέχθηκαν αδιαμαρτύρητα τη νέα ΚΑΠ που μέχρι το 2020 μειώνει δραστικά το αγροτικό εισόδημα λόγω των μεγάλων περικοπών των κονδυλίων να απειλούν για την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ».
-Στις 5 Αυγούστου, ο κ. Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στην αλιεία και στα 400 εκ ευρώ των ευρωπαϊκών πόρων. Μόνο που η αύξηση των κονδυλίων για την αλιεία είχαν ανακοινωθεί από τις Βρυξέλλες στις 11 Ιουνίου 2014: 388 εκ ευρώ για την περίοδο 2014-2020, έναντι 207 εκ. ευρώ της περιόδου 2007-2013.
-Η διαπραγμάτευση για τη φορολόγηση των αγροτών ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στην τρόικα έγινε την άνοιξη του 2013. Παρά τις πιέσεις για φορολογική αντιμετώπιση των αγροτών όπως και των άλλων κλάδων της οικονομίας, δηλαδή με 26% στο καθαρό εισόδημα, επικράτησε η θέση της προηγούμενης κυβέρνησης για φορολόγηση των αγροτών με 13%. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με την «σκληρή διαπραγμάτευσή του» την πήγε στο 26%, φορολογώντας για πρώτη φορά και τις αγροτικές ενισχύσεις.
Δύο χρόνια ψέματα στους αγρότες
-14 Απριλίου 2013, Πολιτική Απόφαση Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ: «Στη Διακήρυξη παρουσιάζουμε κάποιες σχετικές ιδέες όπως: Οι τράπεζες μπορούν να αποτελέσουν εργαλεία για την ανάπτυξη της οικονομίας των αναγκών: ίδρυση δημόσιων τραπεζών ειδικού σκοπού, με αντικείμενο την αγροτική πίστη, τη λαϊκή στέγη, τη δημιουργία εγχειρημάτων συνεργατικής και αλληλέγγυας οικονομίας, τη στήριξη της μεσαίας και μικρής επιχείρησης που απειλούνται. Στην ίδια λογική εντάσσεται και η ίδρυση τραπεζών αναπτυξιακού – επενδυτικού χαρακτήρα, που θα στηρίξουν παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας (π.χ. επιχειρήσεις με νέα προϊόντα, διάσωση και εξυγίανση κλάδων κλπ), μετά τη διάλυση του παραγωγικού ιστού που συντελείται και τις εκτεταμένες περιβαλλοντικές καταστροφές» / «Όλο το προηγούμενο διάστημα η τρικομματική κυβέρνηση (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) συνέχισε το καταστροφικό της έργο με αποτέλεσμα η κοινωνία να ζει πλέον σε συνθήκες εντεινόμενης ανθρωπιστικής κρίσης που ακολουθείτε από μια υφέρπουσα κατάσταση δημοκρατικής εκτροπής. Ταυτόχρονα μια σειρά από κινητοποιήσεις και γεγονότα όπως οι κινητοποιήσεις των αγροτών, οι εργατικές κινητοποιήσεις αλλά και οι πολύμορφες αντιστάσεις, οι μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στο σχέδιο Αθηνά που αγκάλιασαν όχι μόνο τους σπουδαστές αλλά και τον λαό της κάθε περιοχής, οι εξελίξεις στη Χαλκιδική που έφεραν σε πανελλαδικό προσκήνιο το ζήτημα των μεταλλείων χρυσού, το συνέδριο της ΓΣΕΕ, οι εξελίξεις στην επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ κ.α. σημάδεψαν την περίοδο».
-22 Ιουλίου 2013, Πολιτική Απόφαση Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ: «Θέτουμε το τραπεζικό σύστημα υπό την ιδιοκτησία και τον έλεγχο του δημοσίου, με ριζική τροποποίηση του τρόπου λειτουργίας του και των στόχων που σήμερα υπηρετεί, με αναβάθμιση του ρόλου των εργαζομένων και των καταθετών. Ιδρύουμε δημόσιες τράπεζες ειδικού σκοπού με αντικείμενο την αγροτική πίστη, τη μικρή και μεσαία επιχείρηση και τη λαϊκή στέγη».
-31/8 – 1/9 2013. Πολιτική Απόφαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ: «Η ανατροπή της κυβέρνησης αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για μια νέα πορεία της χώρας απαλλαγμένη από τα μνημόνια της λιτότητας και της εξαθλίωσης: με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, με ριζική αναδιανομή εισοδήματος ώστε να αναχαιτιστεί η ανθρωπιστική κρίση και η αναξιοπρεπής διαβίωση, με ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας με κριτήρια τις ανάγκες και τις δυνατότητες του ελληνικού λαού, αύξηση της σταθερής απασχόλησης και του εργατικού και αγροτικού εισοδήματος στήριξης του κοινωνικού κράτους και προστασίας των λαϊκών στρωμάτων. Για να ανοίξει ένας νέος δρόμος κοινωνικής δικαιοσύνης, ισότητας, αλληλεγγύης, δημοκρατίας και αξιοπρέπειας.
-Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με αντιπροσωπείες αγροτών από την Κρήτη, την Πελοπόννησο και όλη την Ελλάδα, στις 20 Δεκεμβρίου 2013, στο πλαίσιο του παναγροτικού συλλαλητηρίου στην Πλατεία Συντάγματος. Χαρακτήρισε δίκαιο τον αγώνα τους και δήλωσε πως «το υψηλό ενεργειακό κόστος και το κόστος παραγωγής καταστρέφουν την αγροτική παραγωγή και ερημώνουν την ύπαιθρο».
-21 Δεκεμβρίου 2013, Αλ. Τσίπρας, ομιλία στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον ΕΝΦΙΑ: «Εμείς λέμε ότι αυτό που ετοιμάζεται είναι ένα ριφιφί, τα προεόρτια μιας τεράστιας επιχείρησης υποτίμησης των αξιών. Ένα ριφιφί στην ιδιωτική περιουσία, στα μέσα παραγωγής του φτωχού και μικρομεσαίου αγρότη. Ο φτωχός και μικρομεσαίος αγρότης που δεν έχουν πια εισοδήματα, διότι έχει αυξηθεί το κόστος παραγωγής, το ενεργειακό κόστος είναι υψηλό, τα αγροτικά εφόδια έχουν πολύ υψηλό κόστος, δεν έχει ρευστότητα γιατί δεν έχει η τράπεζα να τους στηρίζει. Και έρχεστε εσείς και βάζετε επιπλέον φόρο στο μέσο με το οποίο μπορεί να παράξει για να ζήσει. Κι ύστερα κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει μια πολιτική υψηλών φόρων» / «Μας ρωτάτε διαρκώς «πού θα βρείτε τα λεφτά». Δε θα τα βρούμε στις στάνες και τα αμπελοχώραφα τα λεφτά» /
«Θέλουμε κίνητρα για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη.
Επομένως, η φορολόγηση των αγροτεμαχίων σε μια συγκυρία υπερβολικά δύσκολη για τα αγροτικά νοικοκυριά πλήττει την αγροτική παραγωγή. Καταδικάζει τον κόμβο της υπαίθρου και της αγροτικής παραγωγής σε ακόμα μεγαλύτερη απόγνωση» / «Σε λίγες ημέρες, εσείς, οι βουλευτές της περιφέρειας, θα βρεθείτε στις ιδιαίτερες πατρίδες σας. Θα βρεθείτε δίπλα στον αγροτικό κόσμο που ξεκληρίζεται. Οι βουλευτές των αστικών κέντρων θα βρεθείτε δίπλα στους ανθρώπους που με τρόμο και ανησυχία θα περιμένουν να δουν τι τους ξημερώνει με τα σπίτια και το βιός τους. Θα σας παρακαλούσα, λοιπόν, να το σκεφτείτε και μια δεύτερη φορά. Να μη γίνετε συμμέτοχοι κι εσείς στο έγκλημα. Αλλιώς, το καλό κουράγιο θα σας χρειαστεί».
-Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2014 με αντιπροσωπεία 32 αγροτικών συλλόγων Μακεδονίας – Θράκης. Και εκεί μίλησε για μείωση ενεργειακού κόστους, ελάφρυνση φορολογίας των αγροτών, αλλά και για τη δημιουργία τράπεζας ειδικού σκοπού που θα εξασφαλίζει ρευστότητα στους αγρότες. Όπως είπε, μόνο μια κυβέρνηση της Αριστεράς μπορεί να στηρίξει την προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης.
-Στις 3 Φεβρουαρίου 2014, ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής, με ανακοίνωσή του δεσμεύτηκε για «άμεση μείωση του κόστους παραγωγής (χαμηλό ΦΠΑ σε εφόδια και τρόφιμα, καθιέρωση αγροτικού πετρελαίου, μειωμένο τιμολόγιο ΔΕΗ, χαμηλότοκα καλλιεργητικά δάνεια), παροχή ρευστότητας με δημόσια αγροτική τράπεζα, αναστολή πλειστηριασμών και ρύθμιση αγροτικών χρεών (συμπεριλαμβανομένης της διαγραφής μέρους τους), εφαρμογή ενός δίκαιου, απλού και αποτελεσματικού συστήματος φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος με στόχο την ανακούφιση από τα δυσβάστακτα μνημονιακά βάρη και την αναδιανομή του πλούτου σε όφελος των μικρομεσαίων αγροτών, ριζική αναθεώρηση της ΚΑΠ, στον αντίποδα της ακραία νεοφιλελεύθερης στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και του συμφώνου δημοσιονομικής σταθερότητας, αναδιανομή των πόρων σε όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και της οικογενειακής γεωργίας» και άλλα πολλά…
-Αλ. Τσίπρας, συνέντευξη, Βήμα της Κυριακής, 22 Φεβρουαρίου 2014: «Θα σταματήσει αμέσως η αγωνία για νέα μέτρα λιτότητας. Θα επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα προ Μνημονίου επίπεδα. Και θα υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση και την ελάφρυνση αγροτών, μικρομεσαίων επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών».
-Στις 8 Απριλίου 2014, από τη Λάρισα, ο κ. Τσίπρας υποσχόταν: «Κυρίως όμως δέσμευσή μας είναι η δίκαιη ρύθμιση των αγροτικών χρεών, είναι η παροχή ρευστότητας στον αγροτικό κόσμο, ώστε να εμποδίσουμε το ξεπούλημα της εύφορης γης στο ξένο κεφάλαιο, τα τραπεζικά συμφέροντα και τις πολυεθνικές».
-11 Απριλίου 2014, άρθρο Αλ. Τσίπρα στην «Εφημερίδα των Συντακτών»: «Υπάρχουν, τέλος, οι μεγάλοι αγώνες για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, οι μεγάλοι αγώνες για να μην εκποιηθεί ο δημόσιος πλούτος, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια. Υπάρχουν τα αγροτικά μπλόκα και οι κινητοποιήσεις για την αξιοπρέπεια. Υπάρχουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, θύματα όχι μόνο του μνημονίου αλλά και του τελευταίου πολυνομοσχεδίου που παρουσιάστηκε ως προαπαιτούμενο για να εκβιαστεί για πολλοστή φορά το Κοινοβούλιο. Για να κερδίσουν τα καρτέλ των πολυεθνικών του γάλακτος, μετατρέπεται η Ελλάδα σε χώρα εισαγωγής και καταστρέφεται η τοπική παραγωγή. Οι αγρότες βιώνουν την κρίση εδώ και χρόνια. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική δεν ενδιαφέρεται για τον μικρό και μεσαίο αγρότη, δεν ενδιαφέρεται για τοπικά προϊόντα και προϊόντα ποιότητας. Αντί να στηριχθεί η αγροτική παραγωγή, επιλογή κυβέρνησης και τρόικας είναι να εξαφανιστεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αφήσει τον κρίσιμο αυτό τομέα στο έλεος πολυεθνικών και συμφερόντων.
Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη για την παραγωγική ανασυγκρότηση και για πραγματικές και ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις. Και δική μας δέσμευση είναι άμεσα μέτρα για την μείωση του κόστους παραγωγής, είναι η εξυγίανση του συστήματος εμπορίας ώστε να σταματήσει επιτέλους η εκμετάλλευση των παραγωγών, είναι η εφαρμογή επιτέλους ενός δίκαιου, απλού συστήματος φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος.
Κυρίως όμως δέσμευσή μας είναι η δίκαιη ρύθμιση των αγροτικών χρεών, είναι η παροχή ρευστότητας στον αγροτικό κόσμο, ώστε να εμποδίσουμε το ξεπούλημα της εύφορης γης στο ξένο κεφάλαιο, τα τραπεζικά συμφέροντα και τις πολυεθνικές.
-14 Απριλίου 2014, ομιλία Αλ. Τσίπρα στο Αγρίνιο: «Οι αγρότες έζησαν για αιώνες την τουρκοκρατία. Τώρα ζουν την τροϊκοκρατία. Τώρα η ζωή τους είναι στα χέρια της τράπεζας που κατάπιε την Αγροτική. Ο κόπος τους είναι στα χέρια εκείνων που καθορίζουν τις τιμές στα είδη που είναι απαραίτητα για την παραγωγή. Και ό,τι περισσέψει είναι στα χέρια του Μεγάλου Φορομπήχτη. Χαράτσι στα σπίτια τους. Χαράτσι στα χωράφια τους. Χαράτσι σε κάθε μέτρο αγροτικής έκτασης. Τήρηση βιβλίων από κάθε νοικοκυριό, που ο μεγάλος φορομπήχτης αντιμετωπίζει σαν ατομική επιχείρηση. Και όλες οι προεκλογικές υποσχέσεις του κυρίου Σαμαρά στο Ζάππειο, που δόθηκαν για να αρπάξει την αγροτική ψήφο, πέρασαν στις καλένδες. Με πρώτη και καλύτερη τη ρύθμιση για το πετρέλαιο κίνησης. Δεν ξέρει κανείς με όλα αυτά αν απλώς θέλουν τους αγρότες γονατισμένους. Ή θέλουν να τους πετάξουν από τα χωράφια, από τα σπίτια, από τα χωριά τους. Και να ξεπουλήσουν την ελληνική ύπαιθρο σε κείνους που επιβάλλουν τα μνημόνια για ίδιον όφελος. Και να σκεφτείτε, φίλες και φίλοι, ότι την ίδια στιγμή που πνίγουν τους αγρότες στους φόρους, ορκίζονται στην ανάπτυξη και στην πρωτογενή παραγωγή. Ποια πρωτογενής παραγωγή μπορεί να υπάρξει με το αγροτικό δυναμικό κυνηγημένο με τον πιο άγριο τρόπο;
Εμείς φίλοι και φίλες και σε αυτήν την μάχη μπαίνουμε με όπλο τις προτάσεις μας και τα πρόσωπα της αριστεράς. Και με σχέδιο. Για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Δυτικής Ελλάδας, με σχέδιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της φτώχειας και της κοινωνικής περιθωριοποίησης. Για την αξιοποίηση κοινοτικών, εθνικών και περιφερειακών προγραμμάτων. Για την στήριξη της παραγωγής, της μεταποίησης και της προώθησης των αγροτικών προϊόντων. Για να συνδέσουμε και να συνδυάσουμε την πρωτογενή παραγωγή με τον τουρισμό και την προστασία αυτού του εκπληκτικού φυσικού περιβάλλοντος.
-Διακήρυξη ΣΥΡΙΖΑ για τις Ευρωεκλογές, 25 Απριλίου 2014: «Προστασία του εισοδήματος των αγροτών με άμεσα μέτρα, στην κατεύθυνση της ριζικής αναθεώρησης της ΚΑΠ προς όφελος των μικρών και μεσαίων αγροτών και της οικολογικής αγροτικής παραγωγής. Προστασία της ορεινής και νησιωτικής αγροτικής παραγωγής».
-2 Μαΐου 2014, ομιλία Αλ. Τσίπρα στη Μυτιλήνη: «Εμείς φέρνουμε μια πολιτική ριζικά διαφορετική από αυτή που ασκείται τα τελευταία χρόνια με ολέθρια αποτελέσματα. Που στηρίζεται στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας. Που απελευθερώνει από τα νύχια της εφορίας την ιδιωτική πρωτοβουλία, ιδιαίτερα για τους μικρομεσαίους και τους επαγγελματίες. Που ανοίγει ορίζοντες στην αγροτική παραγωγή».
-Στις 22 Μαΐου 2014, στην ομιλία του στο Σύνταγμα για τις ευρωεκλογές, ο κ. Τσίπρας υποσχόταν «έκτακτα προγράμματα στήριξης των αγροτών».
-Στις 23 Μαΐου 2014, ο κ. Τσίπρας από το Ηράκλειο της Κρήτης, πριν από τις ευρωεκλογές: «Αναλαμβάνουμε την ευθύνη και δεσμευόμαστε: Για την υλοποίηση έκτακτων προγραμμάτων υποστήριξης των αγροτών, των χαμηλοσυνταξιούχων, των νέων επαγγελματιών στην πόλη και την ύπαιθρο».
-Σεπτέμβριος 2014, κατά την ανακοίνωση του «προγράμματος» της Θεσσαλονίκης από το βήμα της ΔΕΘ: Ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας, αναβάθμιση συνεταιριστικών τραπεζών, ίδρυση τράπεζας ειδικού σκοπού για μικρομεσαίους επιχειρηματίες και αγρότες. Κόστος εκκίνησης, 1 δις ευρώ.
-10 Οκτωβρίου 2014, ομιλία Αλ. Τσίπρα στη Βουλή για την πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης: «Φόρους, λοιπόν, φέρνετε, με αυξήσεις στην άμεση φορολογία, στην παρακράτηση μισθών και συντάξεων, στο συντελεστή φορολόγησης των ενοικίων για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ, στα εισοδήματα των αγροτών, με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ».
-Αλ. Τσίπρας, Ομιλία στο Ηράκλειο Κρήτης, 13 Δεκεμβρίου 2014: «Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Είμαστε με τους εργαζόμενους. Είμαστε με τους μικρομεσαίους. Είμαστε με τους αγρότες. Είμαστε με τους νέους». Προαναγγέλλει επίσης «δημιουργία δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας και τράπεζας ειδικού σκοπού για μικρομεσαίους και αγρότες» και δηλώνει πως «στη βάση του σχεδιασμού μας λοιπόν βρίσκεται η ενίσχυση του αγροτικού τομέα».
-Αλ. Τσίπρας, Ομιλία στην Κόρινθο, 10 Ιανουαρίου 2015: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, φίλες και φίλοι δεσμεύεται για την εφαρμογή μιας Εθνικής Αγροτικής Πολιτικής που θα στηρίξει ολόπλευρα την αγροτική παραγωγή και τον αγρότη. Δεσμεύεται για την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ και εγγυάται την σύνταξη του αγρότη και της αγρότισσας. Δεσμεύεται ότι θα στηρίξει κάθε νέο που θέλει να ασχοληθεί με την αγροτική παραγωγή μέσω της τράπεζας επενδύσεων και εγγυάται ότι δεν θα γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας και κανένας πλειστηριασμός χωραφιού. Σε αυτόν τον τόπο με ιστορία 3000 χρόνων που θα μπορούσε να είναι πρότυπο αγροτικής ανάπτυξης και παραγωγής, βιώνετε μια δραματική κατάσταση τα τελευταία χρόνια.
Με αίσθημα ευθύνης ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει τις προτάσεις του για την περιοχή σας:
- Για την αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής με ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχουν τα τοπικά προϊόντα. Για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, ασφαλών για τους καταναλωτές. Με επιλογή ποικιλιών που θα βρίσκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα στην αγορά. Σε αυτήν την κατεύθυνση σχεδιάζουμε και προτείνουμε τη δημιουργία ομάδων παραγωγών και οργάνωση κέντρων παραγωγής που θα οδηγήσουν στην αύξηση των καλλιεργειών κηπευτικών προϊόντων.
- Την αναβάθμιση των κρατικών υπηρεσιών και υποδομών, που υπάρχουν στο νομό με σκοπό την ανάδειξη και βελτίωση των καλλιεργειών και την αγροτική έρευνα.
- Την ίδρυση Ινστιτούτου για τις τοπικές ποικιλίες στο ΠΕΓΕΑΛ.
- Την προώθηση των αγροτικών προϊόντων με ονομασία προελεύσεως ανώτερης ποιότητας, της βιολογικής γεωργίας και εναλλακτικών μορφών μεταποίησης και εμπορίας των αγροτικών προϊόντων, με πρωτεύοντα ρόλο στους συνεταιρισμούς.
- Την λειτουργία της Περιφερειακής Αγοράς του Λεχαίου για τη διάθεση των αγροτικών προϊόντων και την παράκαμψη των μεσαζόντων.
- Την λειτουργία του Α-ΤΕΙ οινολογίας – αμπελουργίας στη Νεμέα, με έμφαση στην εφαρμογή μεταπτυχιακών προγραμμάτων και τη δημιουργία υποδομών.
-Την ενίσχυση της κτηνοτροφίας στο νομό, η οποία μπορεί να έχει εξαιρετικές προοπτικές.
- Την πάταξη του παράνομου κυκλώματος οινοποίησης και εμπορίας εισαγομένων αγροτικών προϊόντων που βαφτίζονται ελληνικά.
- Την προστασία των υδάτινων πόρων, τη δημιουργία μικρών τοπικών φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα. Την επίσπευση της κατασκευής του φράγματος στον Ασωπό.
- Την αξιοποίηση του φράγματος στη λίμνη Δόξα με την κατασκευή του δικτύου διανομής».
-Αλ. Τσίπρας, δηλώσεις στην Αργολίδα, 10 Ιανουαρίου 2015: «Και δεσμεύομαι απέναντι στους Έλληνες παραγωγούς και αγρότες ότι η κυβέρνηση ανασυγκρότησης και ανόρθωσης σημαίνει κυβέρνηση παραγωγικής ανασυγκρότησης. Η παραγωγική ανασυγκρότηση μπορεί να γίνει μόνο μέσα τη μείωση του κόστους παραγωγής, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, από τη θέσπιση του αφορολόγητου στα 12 χιλιάδες ευρώ, να σταματήσει η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με 13%, με τους αγρότες να κινδυνεύουν να χάσουν τα χωράφια τους και τα σπίτια τους από τις τράπεζες» / «Ήρθε η ώρα να στηρίξουμε τον τόπο ώστε να βγούμε από την κρίση. Και δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση αν δεν στηριχθεί η πρωτογενής παραγωγή. Αν δεν στηριχτούν οι άνθρωποι του μόχθου, αν δεν μπορέσουμε να ξαναστήσουμε σε υγιείς βάσεις το συνεταιριστικό κίνημα, αν δεν μπορέσουμε να απελευθερώσουμε την αγροτική παραγωγή από τα δεσμά μιας άδικης φορολογίας και από το γραφειοκρατικό κράτος».
-Αλ. Τσίπρας, Ομιλία στην Καλαμάτα, 11 Ιανουαρίου 2015: «Δεσμευόμαστε για την εφαρμογή μιας Εθνικής Αγροτικής Πολιτικής. Δεσμευόμαστε για την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου. Εγγυόμαστε τη σύνταξη του αγρότη και της αγρότισσας. Δεσμευόμαστε ότι θα στηρίξουμε κάθε νέο που θέλει να ασχοληθεί με την αγροτική παραγωγή μέσω της τράπεζας επενδύσεων».
-Αλ. Τσίπρας, Ομιλία στην Κομοτηνή, 13 Ιανουαρίου 2015: «Λέω ξεκάθαρα και από αυτό το βήμα: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί σε μια σειρά μέτρων για την ανακούφιση των πιο αδύναμων: Να δώσουμε ανάσα και δυναμική στον αγροτικό τομέα. Αυτόν τον πολύτιμο παραγωγικό κλάδο που σήμερα καταστρέφεται συστηματικά με την υπερφορολόγηση από το πρώτο ευρώ. ΜΕ τον ΕΝΦΙΑ όχι μόνο στα σπίτια και στα χωράφια, αλλά και στα μαντριά και τους βοσκότοπους. Με την σύνταξη στα 67 για τον αγρότη και την αγρότισσα, που διώχνει τους νέους ανθρώπους από τον αγροτικό τομέα. Με μια ολέθρια πολιτική που έχει εκτινάξει το κόστος της αγροτικής παραγωγής στην πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης. Το διακύβευμα για εμάς είναι: Να στηρίξουμε τον καπνοπαραγωγό και τον αγρότη με εγγυήσεις για το αγροτικό εισόδημα. Με νέες καλλιέργειες. Με επιστημονική υποστήριξη για την αναβάθμιση της παραγωγής. Με βοήθεια στην συνεταιριστική οργάνωση. Με στοχευμένα αναπτυξιακά μέτρα. Να στηρίξουμε τον κτηνοτρόφο, μεριμνώντας για την καταβολή αποζημιώσεων σε όσους - εκατοντάδες - έχασαν φέτος τεράστιο τμήμα του ζωικού τους κεφαλαίου».
-Αλ. Τσίπρας, Ομιλία στο Αγρίνιο, 17 Ιανουαρίου 2015: «Εμείς θα διαπραγματευτούμε με αξιοπρέπεια και ασφάλεια. Ιδρύουμε τράπεζα ειδικού σκοπού, όχι απλώς για τους αγρότες, αλλά τράπεζα των αγροτών. Παίρνουμε, κατά προτεραιότητα, μέτρα για τη μείωση του κόστους αγροτικής παραγωγής, τη στήριξη της παραγωγής και την ανακούφιση των αγροτών». (Υπενθυμίζουμε ότι η Τράπεζα Ειδικού Σκοπού είχε ανακοινωθεί από τη ΔΕΘ, στο περίφημο «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης»).
-Αλ. Τσίπρας, συνάντηση με κτηνοτρόφους στο εκλογικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ στα Τρίκαλα, 18 Ιανουαρίου 2015: «Αυτά που έγιναν είναι εγκληματικά. Το θέμα είναι πώς μπορούμε να δώσουμε από δω και πέρα συγκεκριμένες απαντήσεις στα προβλήματα. Το πρώτο που εμάς μας απασχολεί, είναι η μείωση του κόστους παραγωγής. Είτε αυτό αφορά τον παραγωγό, είτε τον κτηνοτρόφο. Θα σας απαντήσω επιγραμματικά. Φορολογικές ελαφρύνσεις και κίνητρα. Ήδη έχουμε εξαγγείλει ένα πρόγραμμα που αφορά στους κτηνοτρόφους και τους αγρότες. Πρώτον ο ΕΝΦΙΑ. Εδώ έχουν φορολογήσει ό,τι πετάει και ό,τι κολυμπάει. Ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Που σημαίνει ότι ο παραγωγός και ο κτηνοτρόφος μέχρι 12.000 ευρώ εισόδημα, δεν θα φορολογείται με το 13% και το 26% στον ελεύθερο επαγγελματία, που ισχύει σήμερα. Ληξιπρόθεσμες οφειλές. Όταν ο κτηνοτρόφος είναι πνιγμένος απ' το λαιμό, δεν μπορεί να παράξει. Εμείς θέλουμε να ξαναβάλουμε τον κτηνοτρόφο στην παραγωγική διαδικασία και να τον ελαφρύνουμε από τα δυσβάσταχτα αυτά βάρη. Για αυτό και μιλάμε για τράπεζα ειδικού σκοπού. Για την αγροτική, κτηνοτροφική οικονομία, που θα δώσει ρευστότητα στην πραγματική οικονομία».
-Αλ. Τσίπρας, συνέντευξη, συνέντευξη στον Αντέννα, 19 Ιανουαρίου 2015: «Αντιθέτως τα χαμηλά και τα μεσαία στρώματα θα έχουν διευκόλυνση και ελάφρυνση διότι πρώτον θα καταργήσουμε τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., δεύτερον θα βάλουμε αφορολόγητο 12.000 ευρώ για όλους σε μια ενιαία κλίμακα είτε πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες που σήμερα φορολογούνται με 26% από το πρώτο ευρώ, είτε πρόκειται για αγρότες που φορολογούνται με 13% από το πρώτο ευρώ. 12.000 ευρώ αφορολόγητο λοιπόν».
-Αλ. Τσίπρας, Ομιλία στην Πάτρα, 21 Ιανουαρίου 2015: «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα τιμήσει τις δεσμεύσεις της προς τον ελληνικό λαό. Έχουμε δεσμευτεί ότι θα ελαφρύνουμε από τους φόρους τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα – και θα το κάνουμε. Επαναφέροντας το αφορολόγητο όριο των €12.000 για όλους. Για τους αγρότες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
Έχουμε δεσμευτεί ότι θα απαγορεύσουμε με νόμο την παρακράτηση για χρέη των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, ενισχύσεων και χρηματοδοτήσεων στους αγρότες – και θα το κάνουμε».
-Στις 22 Ιανουαρίου 2015, κατά την ομιλία του την προεκλογική του συγκέντρωση στην Αθήνα, ο κ. Τσίπρας είχε πει: «Έχουμε σχέδιο και δεσμευόμαστε: Για την αξιοπρέπεια όλων των Ελλήνων. Για τις εγγυημένες καταθέσεις των πολιτών στις τράπεζες. Για αξιοπρεπείς συντάξεις. Για τις εγγυημένες αγροτικές επιδοτήσεις».
-Αλ. Τσίπρας, Ηράκλειο Κρήτης, 23 Ιανουαρίου 2015: «Δεύτερη δέσμευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών. Εγγυάται τις συντάξεις. Εγγυάται τις αγροτικές επιδοτήσεις. Εγγυάται την αξιοπρέπεια. Ενισχύουμε, επίσης, τον αγροτικό τομέα. Βασισμένοι στην παράδοση του τόπου σας, στις μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Στη βάση του σχεδιασμού μας βρίσκεται η ενίσχυση του αγροτικού τομέα».
-Αλ. Τσίπρας, Ζάππειο, Διακαναλική Συνέντευξη, 23 Ιανουαρίου 2015: «Κατ' αρχάς η φορολογική ελάφρυνση της μεσαίας διαστρωμάτωσης είναι μια από τις βασικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτή η ελάφρυνση θα γίνει πρώτον μέσα από την επαναφορά του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ για όλους ανεξαιρέτως. Σήμερα ο αγρότης πληρώνει από το πρώτο ευρώ φόρο 13%, ο ελεύθερος επαγγελματίας από το πρώτο ευρώ φόρο 26%. Άρα βάζοντας το αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ προστατεύουμε το μεσαίο, το μικρομεσαίο από αυτή τη λαίλαπα».
-Αλ. Τσίπρας, Ομιλία κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, 8 Φεβρουαρίου 2015: «Το μνημονιακό πρόγραμμα απέτυχε. Δεν υπάρχει πια κανείς που να ισχυρίζεται στα σοβαρά το αντίθετο. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι μια συμφωνία που θα απελευθερώσει τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας και θα βοηθήσει στην υλοποίηση πλουραλιστικών οικονομικών δράσεων στον χώρο της ενέργειας, του τουρισμού, της ναυτιλίας, της αγροτικής παραγωγής, της βιομηχανίας, της μεταποίησης, των επικοινωνιών, δράσεων που θα συνδυάζουν τη μικρή, μεσαία και μεγάλη ιδιωτική πρωτοβουλία, καθώς και τα κίνητρα για ξένες επενδύσεις και διακρατικές συμφωνίες για αναπτυξιακές κοινοπραξίες με τη συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στα πλαίσια πάντα του σεβασμού των ευρωπαϊκών κανόνων, με ένα ισχυρό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που δεν πρέπει, κατά την άποψή μας, να υπολογίζεται στο έλλειμμα».
-10 Φεβρουαρίου 2015, ομιλία Βαγγέλη Αποστόλου, αν, υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης:
Τα άμεσα μέτρα:
«Καταγράφουμε όλες τις ζημιές σε όλη την Ελλάδα, από τις πλημμύρες και την κακοκαιρία, δίνουμε ενισχύσεις για ζωοτροφές στους πληγέντες κτηνοτρόφους».
Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ή όσα θα υλοποιηθούν μέσα στο 2015 είναι:
«Εξοικονόμηση πόρων από το νοικοκύρεμα των οικονομικών του υπουργείου,
Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα χωράφια, τους στάβλους και τις αποθήκες,
Κατάργηση της φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος από το πρώτο ευρώ με 13%,
Αφορολόγητο 12.000 ευρώ, εκτός της υποχρεωτικής τήρησης βιβλίων».
Σταδιακά μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής:
«Μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος,
Κατάργηση του ΕΦΚ πετρελαίου, ώστε να φτάσουμε στο μέσο όρο της Ε.Ε. και στο φτηνό αγροτικό πετρέλαιο,
Επαναφορά της 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους αγρότες».
Μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων:
«Ρύθμιση των αγροτικών χρεών στα πλαίσια της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής για τα «κόκκινα δάνεια»,
Αναστολή πλειστηριασμών περιουσιακών στοιχείων αγροτών, όπως γη, μηχανήματα και αποθήκες,
Ίδρυση τράπεζας ειδικού σκοπού για την αγροτική πίστη».
Μέτρα για την «τεχνοκρατική στήριξη των αγροτών:
«Επαναφορά δημόσιων υπηρεσιών στην ύπαιθρο, με έμπειρους γεωτεχνικούς και όλους τους γεωτεχνικούς στην αρχή της επαγγελματικής τους καριέρας, ξεκινώντας από τον κτηνίατρο εκτροφής,
Ίδρυση Τράπεζας Γενετικού Υλικού Θεσ/νίκης για την προστασία των ποικιλιών των φυτών,
Ορθή αποτύπωση των βοσκήσιμων γαιών, για να υπάρχει απρόσκοπτη ροή των ενισχύσεων των κτηνοτρόφων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Ελλάδα».
Όσον αφορά τα αναπτυξιακά μέτρα:
«Απορρόφηση και σωστή αξιοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου υπάρχει υστέρηση 700 εκατ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα θα τα διοχετεύσουμε για ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα:
Εξυγίανση στους συνεταιρισμούς, με απόδοση ευθυνών και αναγέννηση του συνεταιριστικού κινήματος
Τράπεζα γης, όπου θα περιλαμβάνει και θα αξιοποιεί τόσο τη γη του Δημοσίου όσο και τα ακίνητα του αγροτικού χώρου, για να μπορέσουμε να στηρίξουμε έναν τομέα που έχει ανάγκη η χώρα».
-2 Μαρτίου 2015. Με κοινή υπουργική απόφαση (Λαφαζάνης – Μάρδας), τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ (οργανισμού για την πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων) μεταφέρονται στην ΤτΕ, για χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου. Πήραν δηλαδή κονδύλια της ΕΕ για να μην πάρουν τα 7,2 δις και να μην δεχθούν την αξιολόγηση, την οποία υπέγραψαν να δεχθούν με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.
-2 Ιουλίου 2015, συνέντευξη Αλ. Τσίπρα στον Αντέννα ενόψει του δημοψηφίσματος: «Εμείς δεν δεχθήκαμε να μειωθούν οι επιδοτήσεις στους αγρότες και να διαλυθεί η αγροτική παραγωγή, δεν δεχθήκαμε να μπούνε μέτρα που στοχοποιούν ολόκληρες επαγγελματικές ομάδες. Δεν δεχθήκαμε να καταργηθεί η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά που το κόστος μετακίνησης είναι υψηλό και δεν δεχθήκαμε ότι είναι μέτρο που θα βοηθήσει την ανάπτυξη να αυξήσουμε το ΦΠΑ στην εστίαση και τα ξενοδοχεία» είπε ο πρωθυπουργός».
-29 Αυγούστου 2015, ομιλία Αλ. Τσίπρα στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ: «Μπροστά μας είναι, επίσης, ζητήματα που άνοιξαν και έμειναν ανοιχτά με σκληρό αγώνα. Το ζήτημα του χρέους, για την απομείωση του οποίου αρχίζει σε λίγες εβδομάδες η διαπραγμάτευση. Το ζήτημα των συντάξεων και της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Το ζήτημα της φορολογίας των αγροτών και των αντισταθμιστικών μέτρων που είναι αναγκαία για την προστασία του αγροτικού κόσμου και της ελληνικής υπαίθρου.
-30 Αυγούστου 2015, Αλ. Τσίπρας, Real News: «Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που έμειναν ανοιχτά με τη δική μας πάλη και επιμονή. Παραδείγματος χάρη το εργασιακό καθεστώς. Οι επικουρικές συντάξεις. Η φορολόγηση των αγροτών. Τα κόκκινα δάνεια. Και αρκετά άλλα».
-3 Σεπτεμβρίου 2015, ομιλία Αλ. Τσίπρα στο Αιγάλεω: «Γιατί δεν είμαστε φτερό στον άνεμο της ιστορίας. Η ρίζα μας πάει βαθιά στους αγώνες και στις αγωνίες αυτού του λαού. Είμαστε πολιτικά παιδιά και εγγόνια χιλιάδων και χιλιάδων απλών ανθρώπων, παιδιών της εργατικής τάξης, διανοουμένων, αγροτών, που έδωσαν τα πάντα, μέχρι και τη ζωή τους, για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη».
-6 Σεπτεμβρίου 2015, ομιλία Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, σχετικά με τις «παρεμβάσεις» στον αγροτικό τομέα: «Ενίσχυση και αναπροσανατολισμός της αγροτικής οικονομίας. Οι νέες μορφές συνεργατισμού στον αγροτικό τομέα που θα είναι προσανατολισμένες προς την επιχειρηματικότητα και προς την μεταποίηση του προϊόντος. Σε ό,τι αφορά, τώρα, την αγροτική οικονομία είναι δεδομένο ότι οι οριστικές λύσεις στα προβλήματα της ελληνικής γεωργίας που συσσώρευσαν οι πολιτικές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, απαιτούν σχεδιασμό και υλοποίηση σε βάθος χρόνου. Από σήμερα, μπορούμε και δεσμευόμαστε:
Να προστατέψουμε το αγροτικό εισόδημα με την καταπολέμηση των ενδοομιλικών συναλλαγών από τις εταιρείες γεωργικών εφοδίων, με έλεγχο των παράνομων εισαγωγών και ελληνοποιήσεων, των εναρμονισμένων πρακτικών και των υπερτιμολογήσεων, με θέσπιση και τήρηση αυστηρών χρονικών ορίων αποπληρωμής των παραγωγών
Να ξαναδώσουμε στους αγρότες το μερίδιο που τους αναλογεί από την αξία των προϊόντων τους, με στήριξη των συνεργατικών σχημάτων, θεσμοθέτηση αγορών παραγωγών και τοπικών δικτύων παραγωγών- καταναλωτών
Να αναδιοργανώσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες και τους φορείς αγροτικής πολιτικής, σε ένα ενιαίο, συνεκτικό και αντιγραφειοκρατικό σύνολο, που θα παρέχει συμβουλευτικές, εκπαιδευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες προς τους αγρότες.
Να διαχειριστούμε με διαφάνεια και με παραγωγικό προσανατολισμό τις κοινοτικές ενισχύσεις και τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης
Να ενισχύσουμε τη διατροφική επάρκεια της χώρας με συγκεκριμένα σχέδια αύξησης της παραγωγής.
Ο δεύτερος πυλώνας του παράλληλου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ αφορά την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους σε όλες τις πτυχές του δηλαδή:
Επιπλέον, θα εγκαταστήσει και θα ενισχύσει με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους 57 δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης για τη συνεργασία περιφερειών, δήμων, ΜΚΟ, άτυπων δομών αλληλεγγύης, καθώς και της εκκλησίας, με διαφάνεια και δημοκρατικό έλεγχο.
Στα δίκτυα αυτά θα διακινούνται αγαθά τροφής που σήμερα σπαταλιούνται ή χάνονται (αγροτικά προϊόντα, βιομηχανικά προϊόντα κλπ)».
-12 Σεπτεμβρίου 2015, ομιλία Αλ. Τσίπρα στην Καλαμάτα: «Και φυσικά το μεγάλο θέμα της διαπραγμάτευσης για να ενισχυθεί ο αγροτικός κόσμος. Είναι η μάχη που θα δώσουμε μαζί. Για να δώσουμε τις λύσεις που μας πάνε μπροστά. Γιατί μόνο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ξέρει και μπορεί να δώσει αυτή τη μάχη. Γιατί εμείς μπορέσαμε μέσα σε εφτά μήνες να δώσουμε τα πρώτα, αξιόπιστα δείγματα γραφής, τα πρώτα θετικά αποτελέσματα:
Ποια είναι αυτά;
Οι αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές στην αγροτική οικονομία παραμένουν αφορολόγητες. Προβλεπόταν φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%.
Οι αγροτικές επιδοτήσεις παραμένουν αφορολόγητες έως ύψους 12.000 ευρώ ενώ προβλεπόταν φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%.
Με την ρύθμιση αυτή καλύπτεται περισσότερο από το 90% των αγροτών, κυρίως μικρής και μεσαίας αγροτιάς.
Ενώ κατατίθεται σε διαβούλευση, αμέσως μετά τις εκλογές, η πρότασή του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνεργατική λειτουργία των αγροτών.
Ξεκινά η καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με στόχο την ίδρυση φορέα αξιοποίησης της δημόσιας αγροτικής γης και των αγροτικών ακινήτων
Παίρνουμε μέτρα προστασίας της φέτας, ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης, στις συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τρίτες χώρες και των γαλακτοπαραγωγών της χώρας μας μετά την άρση των ποσοστώσεων.
Ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 10 δις ευρώ. Διασφαλίστηκε η απορρόφηση των 800 εκ. ευρώ που κινδύνευαν να χαθούν στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013.
-Στις 15 Σεπτεμβρίου 2015, μιλώντας στη Λάρισα, ο κ. Τσίπρας ξαναξέχασε το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης». Και μίλησε για παλινορθώσεις και την επτάμηνη «άνοιξή» του και για τα «ανοιχτά πεδία διαπραγμάτευσης» που «αφήνει η συμφωνία της 12ης Ιουλίου». Στους αγρότες δεν είχε να υποσχεθεί πια τίποτε. Και για να καλύψει το γεγονός ότι για πρώτη φορά θα φορολογούνται οι αγροτικές επιδοτήσεις, πανηγύρισε ότι αυτές θα φορολογούνται μετά τα 12.000 ευρώ, λέγοντας μάλιστα ότι… πάλεψε γι’ αυτό! Και τους υποσχέθηκε αγροτική κάρτα και (ξανά) τη δημιουργία μιας νέας δημόσιας Αναπτυξιακής Τράπεζας (την ώρα που είχε κλείσει όλες τις υπόλοιπες)…
-Από το «πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ (Σεπτεμβρίου 2015)
Ο συμβιβασμός και οι προοπτικές που διανοίγονται
Η νέα συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει την φορολογική επιβάρυνση των αγροτών και της παραγωγής σε τρία πεδία. Πρώτον την φορολόγηση του εισοδήματος των κατ’ επάγγελμα αγροτών αντίστοιχα με τους ελευθέρους επαγγελματίες και με συντελεστή 26%. Δεύτερον την σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100%, επίσης αντιστοίχως με τους ελευθέρους επαγγελματίες. Και τρίτον την κατάργηση της έκπτωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.
Η συμφωνία αφήνει αρκετά ανοιχτά μέτωπα καθώς επίσης προβλέπει:
--Βελτιώσεις στην απορρόφηση των κονδυλίων της Ε.Ε μέχρι το τέλος του 2015.
--Μέτρα που αποσκοπούν στη βελτίωση της εμπορίας γεωργικών προϊόντων.
--Καθιέρωση πρωτοβουλίας για την εξαγωγή ελληνικών προϊόντων και στην προώθηση και διαχείριση των εξαγωγικών δικτύων διανομής.
--Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη θέσπιση νέου πλαισίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
--Ενθάρρυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ευνοούν τους νέους και δραστήριους αγρότες.
--Μεγαλύτερη συγκέντρωση της αγροτικής εκμετάλλευσης.
--Πρόγραμμα για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των πόρων κατά τη χρήση ενέργειας και τη διαχείριση των υδάτων.
--Στήριξη ορθών γεωργικών πρακτικών χρηματοδοτούμενες με κονδύλια της ΕΕ.
Τα παραπάνω οκτώ σημεία αποτελούν τις μάχες που είναι μπροστά μας και που θα πρέπει η Κυβέρνηση να δώσει από κοινού με τον αγροτικό κόσμο. Οι μάχες θα καθορίσουν το περιεχόμενο των προτάσεων και των παρεμβάσεων και άρα αν αυτές θα εξυπηρετούν ένα αντιπαραθετικό προς το κυρίαρχο σχέδιο και αν θα αποτελέσουν τελικά μεταρρυθμίσεις που βήμα βήμα να μετασχηματίζουν την πρωτογενή παραγωγή.
Η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς
Επεξεργαστήκαμε και νομοθετήσαμε μέτρα που περιόρισαν την φορολογική επιβάρυνση των αγροτικών εισοδημάτων και είχαν περιληφθεί στον φορολογικό νόμο της κυβέρνησης Σαμαρά :
--Οι αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές στην αγροτική οικονομία έμειναν αφορολόγητες. Προβλεπόταν φορολόγηση τους από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%.
--Οι αγροτικές επιδοτήσεις έμειναν αφορολόγητες έως ύψους 12.000 ευρώ. Με την ρύθμιση αυτή καλύφθηκε περισσότερο από το 90% των αγροτών, κυρίως μικρής και μεσαίας αγροτιάς. Προβλεπόταν φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%.
--Μειώθηκε η προκαταβολή φόρου από 55% σε 27,5%
Επαναλειτούργησε η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, δίνοντας διέξοδο σε χιλιάδες τευτλοπαραγωγούς .
Ολοκληρώθηκε η επεξεργασία και είναι έτοιμο να τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την συνεταιριστική οργάνωση των αγροτών.
Σχεδιάστηκε η καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου, με στόχο την ίδρυση φορέα αξιοποίησης της δημόσιας αγροτικής γης και των αγροτικών ακινήτων.
Μειώσαμε σημαντικά τα έξοδα και απλοποιήσαμε τις διαδικασίες για την έκδοση πιστοποιητικού ορθής χρήσης φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων.
Λαμβάνουμε μέτρα προστασίας της φέτας, ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης, στις συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τρίτες χώρες.
Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα των επιλέξιμων εκτάσεων για βοσκοτόπους καθώς και την διαφανή και δίκαιη διανομή τους στους κτηνοτρόφους, με στόχο την ομαλή και απρόσκοπτη ροή των κοινοτικών πόρων, ύψους 450 εκ. ευρώ το χρόνο.
Βρίσκεται σε εξέλιξη η αποτύπωση των εκτάσεων βοσκήσιμων εκτάσεων και η ολοκλήρωση του σχετικού νομοσχεδίου που αφορά τις βοσκήσιμες γαίες, ώστε να διασφαλισθεί η αειφορική παραγωγική χρήση τους.
Ολοκληρώσαμε τον σχεδιασμό για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 4,7 δισ. ευρώ.
Διασφαλίστηκε η απορρόφηση των 800 εκ. ευρώ που κινδύνευαν να χαθούν στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013.
Οι προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ
· Αγωνιζόμαστε να αμβλύνουμε την φορολογική επιβάρυνση που προβλέπει η συμφωνία με παρεμβάσεις για την προστασία του εισοδήματος των αγροτών και την δίκαιη κατανομή των βαρών, με παράλληλη προσπάθεια της παραγωγικής ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα. Ενδεικτικά:
--Όλοι οι κάτοχοι γεωργικής εκμετάλλευσης τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων εκτός των μικρών παραγωγών με εισόδημα έως 5.000 ευρώ. Η αυστηροποίηση και ο έλεγχος του συστήματος θα βοηθήσει σημαντικά τους επαγγελματίες παραγωγούς φορολογικά, θα συμβάλλει στην άνοδο των τιμών παραγωγού, θα περιορίσει την φοροδιαφυγή, θα περιορίσει τις παράνομες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις, θα συμβάλλει στην ιχνηλασιμότητα των προϊόντων και θα μειώσει αισθητά τις τιμές καταναλωτή.
--Επιχειρούμε την κατηγοριοποίηση του αγροτικού εισοδήματος και της φορολόγησης του, με βάση τον επανακαθορισμό της έννοιας της «αγροτικής επιχείρησης» και «γεωργικής εκμετάλλευσης» αλλά και της έννοιας του «αγρότη» σε συνεργασία με τους φορείς των αγροτών:
· Στις «γεωργικές εκμεταλλεύσεις» ορίζουμε γενικό αφορολόγητο όριο.
· Αναγνωρίζουμε ως τεκμαρτή δαπάνη την αμοιβή της οικογενειακής εργασίας καθώς και, βάσει νέου επικαιροποιημένα υπολογισμού, τις αποσβέσεις κεφαλαίου και πάγιων.
· Προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική ελάφρυνση των οικονομικά ασθενέστερων, θα επιδιώξουμε κλιμακωτούς μεσοσταθμικούς συντελεστές σύμφωνα με το μέγεθος των αποκτηθέντων εισοδημάτων.
· Αυτόματη διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ.
· Ειδικούς ευνοϊκούς συντελεστές σε ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές, νέους αγρότες, ειδικές καλλιέργειες, δράσεις που σχετίζονται με την αειφόρο ανάπτυξη κοκ.
· Ευνοϊκή μεταχείριση συνεταιριστικών δομών, ομάδων αγροτών με διαφάνεια και ορθή διαχείριση.
· Αντιμετώπιση από κοινού με τους αγρότες και μετά από διάλογο, των προβλημάτων που δημιουργούν η απασχόληση μεταναστών εργατών γης και τα τεκμήρια διαβίωσης, αποσβέσεων, η μεταφοράς ζημιών
· Προστατεύουμε το αγροτικό εισόδημα από την ασυδοσία της αγοράς, με την καταπολέμηση των ενδοομιλικών συναλλαγών από τις εταιρείες γεωργικών εφοδίων, με έλεγχο των παράνομων εισαγωγών και ελληνοποιήσεων, των εναρμονισμένων πρακτικών και των υπερτιμολογήσεων, με θέσπιση και τήρηση αυστηρών χρονικών ορίων αποπληρωμής των παραγωγών
· Ενισχύουμε τη διαπραγματευτική δύναμη των αγροτών. Μειώνουμε την αλυσίδα παραγωγών – καταναλωτών, ξαναδίνοντας στους αγρότες το μερίδιο που τους αναλογεί από την αξία των προϊόντων τους με στήριξη των συνεργατικών σχημάτων, θεσμοθέτηση αγορών παραγωγών και τοπικών δικτύων παραγωγών- καταναλωτών.
· Αντιμετωπίζουμε το μεγάλο πρόβλημα της ρευστότητας σε πρώτη φάση με την θέσπιση της Αγροτικής Κάρτας και, σε δεύτερη, στον σχεδιασμό ενός εξειδικευμένου πλαισίου του αναπτυξιακού φορέα που δημιουργούμε.
· Αναδιοργανώνουμε τις δημόσιες υπηρεσίες και τους φορείς αγροτικής πολιτικής, σε ένα ενιαίο, συνεκτικό και αντιγραφειοκρατικό σύνολο, που θα παρέχει συμβουλευτικές, εκπαιδευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες προς τους αγρότες και θα διαχειρίζεται με διαφάνεια τις κοινοτικές ενισχύσεις και τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης
· Δημιουργούμε δημόσιο φορέα για την παραγωγική αξιοποίηση της αγροτικής γης (δημόσιας, μη καλλιεργούμενης ιδιωτικής, εκκλησιαστικής κ.α.), παράλληλα με σχεδιασμό μέτρων και κινήτρων ώστε να επωφεληθούν άνεργοι, νέοι γεωργοί, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Ο σχεδιασμός μας επιδιώκει να ενισχύσει δομές κοινωνικής οικονομίας, να κινητοποιήσει όχι μόνο αγρότες αλλά επιστήμονες με συναφείς γνώσεις, να διευκολύνει την επαναδραστηριοποίηση αργουσών βιομηχανιών τροφίμων και ποτών, τυποποίησης, διάθεσης και εμπορίας αγροτοδιατροφικών προϊόντων.
· Ενισχύουμε τη διατροφική επάρκεια της χώρας με συγκεκριμένα κλαδικά σχέδια αύξησης της παραγωγής, αξιοποιώντας σαν συγκριτικό μας πλεονέκτημα την μικρής κλίμακας παραγωγή και την οικογενειακή γεωργία που αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα και μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά των αγροτικών προϊόντων.
· Μακρόπνοος στρατηγικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας ως απαραίτητης προϋπόθεσης για την αύξηση της παραγωγής και τη διατροφική επάρκεια, την ισόρροπη ανάπτυξη, τη συγκράτηση του πληθυσμού και τη συμπληρωματική απασχόληση των κατοίκων ιδίως των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Πιο συγκεκριμένα:
-στήριξη της εκτατικής (ποιμενικής) κτηνοτροφίας
-ενίσχυση της καλλιέργειας σανοδοτικών φυτών και ψυχανθών με στόχο την αντικατάσταση εισαγόμενων ζωοτροφών
-ειδικά προγράμματα ανάπτυξης πτηνοτροφίας, χοιροτροφίας, γαλακτοπαραγωγού και κρεατοπαραγωγού αγελαδοτροφίας.
-δημιουργία κατάλληλης μεταποιητικής υποδομής για προϊόντα κτηνοτροφίας (σφαγεία, μονάδες διαχείρισης υποπροϊόντων).
· Διασφαλίζουμε τη βιωσιμότητα του κλάδου της αλιείας, ταυτόχρονα με προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, με:
-αποτίμηση της πραγματικής κατάστασης των ιχθυαποθεμάτων σε συνεργασία με τους αλιείς και τον επιστημονικό κόσμο, ώστε να μπορέσουν να εφαρμοστούν ρεαλιστικά διαχειριστικά σχέδια και να εξασφαλιστεί η δυνατότητα μελλοντικών παραγωγών.
- καταγραφή της δυναμικότητας όλων των τύπων αλιείας (μέση, παράκτια, ερασιτεχνική) και του ανθρώπινου δυναμικού.
-διαρθρωτικές αλλαγές και εκσυγχρονισμό όλου του αλιευτικού νομοθετικού πλαισίου, σε συνδυασμό με την εφαρμογή καινοτόμων συστημάτων ελέγχου σε όλα τα στάδια παραγωγής και πώλησης.
-ανασύσταση των οργανώσεων των αλιέων σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο καθώς και η εκπαίδευση του κόσμου της αλιείας,
-αναδιοργάνωση του τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας με αιχμή τον σεβασμό στο περιβάλλον και την συνεργατική παραγωγή ποιοτικών προϊόντων.
· Παίρνουμε πρόσθετα μέτρα πολιτικής
--Ανασυγκροτούμε την Τράπεζα Γενετικού Υλικού και διατήρησης εγχώριων ποικιλιών, με στόχο τον περιορισμό της εξάρτησης σε κρίσιμους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής
--Παρεμβαίνουμε ώστε να εξορθολογιστεί η χρήση και το κόστος των ενεργειακών και υδάτινων πόρων στην γεωργία
--Κατοχυρώνουμε Εθνικό Σύστημα Πιστοποιημένης Ποιότητας αγροτικών προϊόντων σε άμεση σύνδεση με αντίστοιχα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα.
· Έγκαιρη εφαρμογή του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Συνεχίζουμε και εντείνουμε τις παρεμβάσεις που έχουν ως βασική επιδίωξη τη στήριξη της απασχόλησης και την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, καθώς και τη συμπλήρωση του με εναλλακτικές δραστηριότητες στα πλαίσια της πολυτομεακής και πολυλειτουργικής γεωργίας.
--Υλοποιούμε «εμπροσθοβαρώς» τα μέτρα που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της ρευστότητας και του εισοδήματος των αγροτικών νοικοκυριών
--Δίνουμε έμφαση στην παροχή κινήτρων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για τους Μικρούς Γεωργούς, αλλά και μεγαλύτερη απλοποίηση και λιγότερους, αλλά πιο ουσιαστικούς ελέγχους
--Προχωρούμε στη δημιουργία συμβουλευτικών δομών για την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη των παραγωγών, ώστε να καλυφθεί το μεγάλο κενό που διαπιστώνεται στον τομέα των γεωργικών εφαρμογών στην ελληνική περιφέρεια.
· Στοχεύουμε στη βελτίωση της ποιότητας, τη διαφοροποίηση, τη προστιθέμενη αξία, τις εξαγωγές και το θετικό οικολογικό αποτύπωμα των αγροτοδιατροφικών προϊόντων. Ενδεικτικά:
--Ανάπτυξη βιολογικής γεωργίας/κτηνοτροφίας
--Ενίσχυση της παραγωγής των ήδη πιστοποιημένων προϊόντων (ΠΟΠ-ΠΓΕ) και προώθηση νέων
--Νέο αξιόπιστο σύστημα ελέγχων για την ποιότητα τροφίμων.
--Ειδικές κλαδικές πολιτικές και αναπτυξιακά σχέδια για κάθε στρατηγικό προϊόν (ελαιουργικά, γαλακτοκομικά, οπωροκηπευτικά, σιτάρι-αρτοποιία, αμπελοοινικά κ.α.).
--Πρόγραμμα διαχείρισης των υδατικών πόρων
--Καθολική απαγόρευση χρήσης και καλλιέργειας γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων.
--Προώθηση του προτύπου της μεσογειακής διατροφής στη χώρα μας και διεθνώς.
· Επιδιώκουμε διαρκώς την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής προς όφελος των μικρομεσαίων παραγωγών της χώρας μας.
· Προωθούμε την πράσινη εφοδιαστική αλυσίδα και την αγροτική εφοδιαστική αλυσίδα συμβάλλοντας στην υλοποίηση του σχεδίου της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας με σεβασμό στο περιβάλλον.
-5 Οκτωβρίου 2015, ομιλία Αλ. Τσίπρα επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης: «Στήριξη της αγροτικής παραγωγής: Αξιοποίηση πόρων 20 δις ευρώ στην προγραμματική περίοδο 2015- 2021. Επανακαθορισμός της έννοιας «αγρότης κατά κύριο επάγγελμα» / «Θα μου επιτρέψετε, όμως, να κάνω σε αυτό το σημείο μια σύντομη ειδική αναφορά στο ζήτημα της ανάγκης στήριξης της αγροτικής παραγωγής και των αγροτών, που απετέλεσε ένα από τα σημεία σύγκρουσης κατά την περίοδο της διαπραγμάτευσης. Οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθούμε, ώστε να αμβλύνουμε τις πιθανές αρνητικές συνέπειες από την υλοποίηση της Συμφωνίας, είναι, πρώτον, η αξιοποίηση συνολικών πόρων 20 περίπου δισεκατομμυρίων ευρώ στην προγραμματική περίοδο 2015-2021, με ταυτόχρονη δημιουργία και διατήρηση περισσότερων από πενήντα χιλιάδων θέσεων εργασίας στον τομέα της αγροτικής παραγωγής, δεύτερον, ο επανακαθορισμός της έννοιας «αγρότης κατά κύριο επάγγελμα», με στόχο τη διαφορετική φορολογική μεταχείριση και τον πραγματικό προσδιορισμό του εισοδήματος των κατόχων αγροτικών εκμεταλλεύσεων μέσα από την τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων. Από αυτήν τη διαδικασία θα προκύψει ουσιαστικό όφελος τόσο για τους αγρότες από το συμψηφισμό του ΦΠΑ εισροών-εκροών όσο όμως και για το κράτος από την αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ. Σε κάθε περίπτωση στόχος μας είναι μέσα από τον ανοιχτό διάλογο με τον αγροτικό κόσμο, αλλά και τους εταίρους να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής υπαίθρου, με βασικό γνώμονα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής παραγωγής, αλλά κυρίως την ενίσχυση του εισοδήματος των μικρών και μεσαίων αγροτών».
-10-11 Οκτωβρίου 2015, Απόφαση της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ: «Η αναζήτηση τρόπων στήριξης των μικρών και μεσαίων αγροτών έναντι των όποιων αρνητικών συνεπειών από όσα προβλέπει η συμφωνία για τη φορολόγησή τους»
12-13 Δεκεμβρίου 2015. Απόφαση Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ: «Γίνεται προσπάθεια για την επίλυση των άμεσων και ώριμων προβλημάτων της αγροτικής οικονομίας, προκειμένου να παραμείνει σήμερα στην παραγωγή ο αγροτικός πληθυσμός με ταυτόχρονη άμβλυνση των επιπτώσεων από τις δεσμεύσεις της συμφωνίας, και την γενικευμένη προστασία των μικρομεσαίων αγροτών».