Πολιτικός της χρονιάς ο Α. ΣαμαράςΗ αλλαγή κλίματος εκτός συνόρων φέρνει ελπίδες για ανάκαμψη ηθικού
Χριστούγεννα της φτώχειας και της ανέχειας περνά για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Ελλάδα, αλλά το κλίμα είναι εμφανώς βελτιωμένο και το φως στην άκρη του τούνελ είναι ορατό, κυρίως σε διεθνές επίπεδο μεν, πλην όμως αρκετό για να αποδειχθεί και να εμπεδωθεί η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.
Κυρίαρχη είδηση το χριστουγεννιάτικο δώρο που επιφύλαξε η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, που ανακήρυξε τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ως «πολιτικό της χρονιάς» για το 2012, σημειώνοντας πως στις δύσκολες στιγμές «αντελήφθη τι απαιτούσε το συμφέρον της χώρας του και ανταποκρίθηκε στην πρόκληση».
Στο σχόλιο που υπογράφει ο Γερμανός πρώην υπουργός Εξωτερικών Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ, με τίτλο «ο αταλάντευτος», σημειώνεται ότι «η πρόκληση για τον Αντώνη Σαμαρά ήταν να μιλήσει ανοιχτά για τα δικά του αλλά και τα ελληνικά λάθη του παρελθόντος και να αποδεχθεί τις απαιτούμενες συνέπειες».
«Η σαφήνεια των θέσεών του και η ικανότητά του να επιβάλει αυτές τις θέσεις, δημιούργησαν τη βάση εμπιστοσύνης που απαιτούσε η απόφαση των ευρωπαίων εταίρων για το πακέτο διάσωσης, το εύρος του οποίου δεν θα μπορούσε να το διανοηθεί κανείς πριν από μερικά χρόνια», αναφέρει ο κ. Γκένσερ.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας εκτιμά ακόμη ότι λόγω των σκληρών μέτρων που συνόδευσαν την πολιτική «στροφή» της Ελλάδας, «αποδυναμώθηκαν ή σίγησαν εντελώς οι φωνές της έπαρσης και της ελιτιστικής αλαζονείας, οι οποίες ακούστηκαν και στη Γερμανία».
Τονίζει, πάντως ότι απαιτούνται ακόμη μεγάλες δοκιμασίες, αλλά εκτιμά ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα τα καταφέρει.
«Ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος στον πολιτικό του βίο βίωσε τι σημαίνουν ήττες, αλλά έμαθε ότι αυτές συνιστούν ευκαιρία για μια νέα αρχή, θα έχει συνειδητοποιήσει ότι η ανασυγκρότηση της χώρας απαιτεί ακόμη μεγάλες δοκιμασίες για τους πολίτες του λίκνου της δημοκρατίας».
Στο μεταξύ, τέλος στα σενάρια περί ανασχηματισμού και πρόωρων εκλογών έβαλε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», επαναλαμβάνοντας τη διαβεβαίωση ότι δεν θα ληφθούν πρόσθετα επώδυνα μέτρα, εφόσον η χώρα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα και κυρίως τις διαρθρωτικές αλλαγές.
«Θα πρότεινα αυτές τις δύο έννοιες - ''ανασχηματισμός'' και ''πρόωρες εκλογές'' - να τις αποφεύγουμε για αρκετό διάστημα. Για το καλό όλων μας. Για να μπορέσει να κυβερνηθεί σωστά ο τόπος. Άρα για το καλό της χώρας πρωτίστως...», αναφέρει ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Σαμαράς απορρίπτει επίσης το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου, σημειώνοντας ότι «μια τέτοια συζήτηση θα δημιουργούσε σε λάθος στιγμή και χωρίς λόγο, προεκλογικό κλίμα, πράγμα που δεν είναι στις προθέσεις κανενός και βλάπτει τη διακυβέρνηση της χώρας».
Σχολιάζοντας την άνοδο των ποσοστών της Χρυσής Αυγής, εκτιμά ότι «μόλις αρχίσει να σταθεροποιείται η οικονομία και να αποκαθίσταται η αίσθηση της ελπίδας και της προοπτικής για την οικονομία και τη χώρα, θα υποχωρήσουν και οι ''ακρότητες'' και τα ''άκρα''».
«Κάνουν ό,τι μπορούν για να κρατήσουν τον κόσμο στην απελπισία! Ήδη όμως χάνουν έδαφος! Γιατί ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει πλέον όλο και περισσότερο ότι κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες έχουμε αρχίσει να αλλάζουμε τη μοίρα του τόπου...», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στο πεδίο της οικονομίας, ο κ. Σαμαράς δηλώνει αισιόδοξος ότι εντός του 2013 θα δούμε τις πρώτες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. «Πάντα πίστευα ότι μόλις απομακρυνθεί η ''δραχμοφοβία'' θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα», επισημαίνει και προσθέτει ότι τις τελευταίες ημέρες επιβεβαιώνεται η πεποίθησή του αυτή.
Αναφερόμενος τέλος στην αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος κάνει λόγο για τέσσερις άξονες οι οποίοι καθορίζουν τη στρατηγική της κυβέρνησης, εξηγώντας ότι στόχος είναι η φορολογική ανακούφιση των ασθενέστερων, η δημιουργία ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος, η πάταξη της φοροδιαφυγής και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
Όπως αναφέρει το φορολογικό νομοσχέδιο κινείται ήδη και προς τις τέσσερις αυτές κατευθύνσεις, ωστόσο σημειώνει ότι μένουν να γίνουν ακόμα πολλά, μεταξύ των οποίων και η μείωση του ΦΠΑ με προτεραιότητα την εστίαση.
Συνέντευξη Σόιμπλε
Πρόοδο στην Ελλάδα διαπιστώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας, από τις εκλογές του Ιουνίου «με την κυβέρνηση Σαμαρά, έχει πάρει για πρώτη φορά στα σοβαρά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».
Αναφέρει ακόμη ότι η Ελλάδα «έχει μειώσει αισθητά το έλλειμμά της και το κόστος εργασίας» και πως οι μεταρρυθμίσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο.
Επισημαίνει ωστόσο ότι «παραμένει η μεγάλη πρόκληση, και για τον ελληνικό λαό» ενώ, αναφερόμενος στις προσπάθειες ανάκαμψης, υποστηρίζει πως «όταν έχει κανείς να αντιμετωπίσει μια τόσο δύσκολη διαδικασία εξυγίανσης, όπως αυτή στην Ελλάδα, τότε αυτό συνδέεται με έντονες εσωπολιτικές αντιπαραθέσεις και κοινωνικές διενέξεις».
Και ο Άσμουσεν
Η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014, υποστηρίζει ο Γεργκ Άσμουσεν, σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί αύριο στη γερμανική εφημερίδα Ράινισε Ποστ.
Όπως αναφέρει το μέλος του δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) εκείνοι που προέβλεπαν στις αρχές του χρόνου μία έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ διαψεύσθηκαν.
Παράλληλα ο αξιωματούχος της ΕΚΤ εκφράζει την ικανοποίησή του για τις σημαντικές προσπάθειες της χώρας να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα παρά την ύφεση, τις καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές και τη λαϊκή δυσαρέσκεια εξαιτίας της αυστηρής λιτότητας.
Επίσης, σημειώνει πως στο χρονικό διάστημα 2009-2012, το ατομικό κόστος εργασίας στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 6% συγκριτικά με το 2008 σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
«Η Ελλάδα οφείλει να δημιουργήσει ανάπτυξη και να ξαναστηθεί η ίδια στα πόδια της χάρη στα δημοσιονομικά έσοδα», δηλώνει τέλος ο Άσμουσεν, αποκλείοντας προς το παρόν κάποιο νέο πρόγραμμα δανεισμού της χώρας από την Ευρώπη.
Η Goldman Sachs
Περαιτέρω άνοδο για τα διαπραγματεύσιμα ελληνικά στοιχεία ενεργητικού (ομόλογα, μετοχές κ.λπ.) θεωρεί πολύ πιθανό να σημειωθεί η Goldman Sachs σε χθεσινή της έκθεση, σε συνέχεια του ράλι που ήδη έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο. Ο οίκος αποδίδει την εκτίμηση αυτή στις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup που έχουν μειώσει το μεσοπρόθεσμο ρίσκο χρηματοδότησης για την Ελλάδα.
Επίσης, υποστηρίζει ότι η μείωση του χρέους και των επιτοκίων, σε συνδυασμό με την επιμήκυνση, βελτιώνουν την εικόνα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αν και δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανη μια περαιτέρω αναδιάρθρωση από τον επίσημο τομέα, εάν το απαιτήσουν οι οικονομικές συνθήκες. Η δε συνέχιση της ελληνικής χρηματοδότησης γίνεται πλέον ένα πολιτικό ζήτημα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος είναι πλέον στα χέρια της τρόικας ή του εγχώριου χρηματοπιστωτικού κλάδου.
Ο οίκος αναφέρει πως οι αγορές έχουν συνειδητοποιήσει πως η μείωση του ελληνικού κινδύνου μπορεί να οδηγήσει τα ελληνικά ομόλογα και τις ελληνικές μετοχές ακόμη υψηλότερα, αφού από την πρώτη φορά που συζητήθηκε το ενδεχόμενο ανόδου στα ελληνικά στοιχεία, οι ελληνικές μετοχές έχουν ανατιμηθεί κατά 42% και οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων έχουν μειωθεί κατά 1.600 μονάδες βάσεις.