Παρασκευή
26 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4967RSS FEED
Όμιλος ΔΕΗ: Σε πλήρη αβεβαιότητα για το μέλλον και χωρίς εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό
Γράφει ο
Κίμων Στεριώτης

Είναι αδύνατο να προχωρήσει η Οικονομική Εξυγίανση του Ομίλου ΔΕΗ και να τεθούν οι βάσεις του Ενίσχυσης της Ανταγωνιστικότητάς του με τα πολύ αντιφατικά και παντελώς ασαφή στοιχεία που περιλαμβάνονται στο τελευταίο Πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που υπεισέρχονται στις λειτουργικές - επενδυτικές και χρηματοοικονομικές δραστηριότητές του.

Με απλήρωτους λογαριασμούς που ξεπερνούν τα 2.500 εκατ. ευρώ δεν δίνεται μια ξεκάθαρη λύση για το πως θα συγκεντρωθούν όλα αυτά τα τεράστια ποσά, αφού είναι συνεχείς οι παλινωδίες σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της.

Δυστυχώς τα προβλήματα της μεγαλύτερης εταιρείας στην Ελλάδα εντείνονται, με αποτέλεσμα μεσοπρόθεσμα ενισχύονται οι Ανταγωνιστές της ΔΕΗ (παραγωγοί και χονδρέμποροι), όσο παραμένει δυσχερής η είσοδος στη ΔΕΗ στρατηγικού επενδυτή που θα ενισχύσει Κεφαλαιακά και Διοικητικά όλο το φάσμα λειτουργιών της ΔΕΗ.

Το μεγαλύτερο φάσμα λειτουργιών του Ομίλου είναι χωρίς Business Plan και Στρατηγικού Στόχους αφού εμπλέκεται η ΡΑΕ με δημοπρατήσεις ρεύματος για μια τριετία ακόμη, ενώ δεν έχει αποφασισθεί απολύτως τίποτα για τις Παραγωγικές Λειτουργίες...

Ακόμη και στην περίπτωση που αποφασισθεί η πώληση λιγνιτικών μονάδων θα είναι για μήνες αβέβαιο το επενδυτικό ενδιαφέρον, όσο θα υπάρχει η εμπλοκή της ΡΑΕ με τις δημοπρασίες μεγάλων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας....

Και τα υδροηλεκτρικά είναι ακόμη στον "αέρα" αφού δεν έχει ξεκαθαρισθεί το μελλοντικό ιδιοκτησιακό καθεστώς τους, ενώ πρόκειται για Πηγές ΗΕ πολλαπλού σκοπού (αρδεύσεις, υδροδοτήσεις κλπ)....

Εξάλλου, είναι προφανές ότι από την πλευρά της Πολιτείας δεν υπάρχει Ενεργειακός Σχεδιασμός με ξεκάθαρο μέσα σε αυτόν ρόλο για την πορεία του Ομίλου ΔΕΗ και το μέλλον της Ελληνικής Ηλεκτροπαραγωγής στην ενοποιούμενη Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Από τα δημοσιεύματα και τα προαπαιτούμενα του Πολυνομοσχεδίου διαπιστώνεται η πλήρης απουσία Στρατηγικού Σχεδίου για τον Όμιλο ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα:

1) Οι μετοχές του Δημοσίου μεταβιβάζονται στο Υπερταμείο πλην αυτών - 17% του συνόλου των Μετοχών που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ! Για ποιο λόγο αυτός ο "δυισμός"; Ποιος θα παίρνει αποφάσεις ως Βασικός Μέτοχος;

2) Παραμένει το καθεστώς των Δημοπρασιών Ρεύματος που παράγει η ΔΕΗ, με ένα "μοντέλο" που δεν εφαρμόζεται σε καμμιά χώρα μέλος της Ένωσης (μοντέλο NOME). Όμως παρέχεται η δυνατότητα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) να καθορίζει τα ποσοστά των Δημοπρασιών και τις Τιμές Εκκίνησης. Δεν δίνεται όμως το "δικαίωμα" στην ίδια τη ΔΕΗ να καθορίζει τις Τιμές Εκκίνησης με βάση το πραγματικό Κόστος Παραγωγής της!!! Το σχετικό "μοντέλο" εφαρμόσθηκε από το 2016 και το αποτέλεσμα ήταν να πωληθούν μεγάλες ποσότητες ρεύματος πολύ κάτω από το Κόστος Παραγωγής της ΔΕΗ... Και αυτό το "μοντέλο" - που προκαλεί ζημιές στη ΔΕΗ... - προβλέπεται να διατηρηθεί μέχρι το

3) Στο πολυνομοσχέδιο δεν περιλαμβάνονται Διατάξεις για τις "πολυθρύλητες" αποκρατικοποιήσεις Λιγνιτικών ή και Υδροηλεκτρικών Μονάδων... Πιθανώς να αναμένουμε ψήφιση του θέματος των Ιδιωτικοποιήσεων μέσα στο  καλοκαίρι;

4) Οι μετοχές του 51% του ΑΔΜΗΕ περνάνε υπό τον έλεγχο του Υπουργού Ενέργειας και όχι του Υπουργού Οικονομικών... Για ποιο λόγο άραγε; Γιατί δεν περνάνε υπό τον Έλεγχο του Υπερταμείου; Τί θα γίνει με το ενδιαφέρον των Κινέζων που θέλουν να αποκτήσουν το 24%;

Είναι προφανές ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις δημιουργούν ισχυρές Αβεβαιότητες Οικονομικής Βιωσιμότητας για το Μέλλον του μεγαλύτερου Βιομηχανικού - Τεχνικού Ομίλου της χώρας.

Κανείς πλέον δεν θα μπορεί να πάρει κρίσιμες αποφάσεις για Εισπραξιμότητα τεραστίων οφειλών, κερδοφορία, σχέδια επενδύσεων κλπ...

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΕΣ

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι σίγουρα θα υπάρξουν νέες μεγάλες καθυστερήσεις για το μέλλον ιδιαίτερα των Τομέων Παραγωγής (Ορυχεία - Θερμική Παραγωγή) που θα επηρεάσει και την Αγοραία Αξία του Ομίλου ΔΕΗ.

Η διατήρηση του 17% στο ΤΑΙΠΕΔ δεν διευκολύνει την είσοδο Στρατηγικού Επενδυτή ή διάθεση των μετοχών στο Χρηματιστήριο, εάν δεν υπάρχει και σύμφωνη γνώμη του Υπερταμείου που έχει δυνατότητες μπλοκαρίσματος σημαντικών αποφάσεων (blocking minority).

Αλλά η Αγοραία Αξία θα επηρεάζεται και από τις αβεβαιότητες για την πορεία είσπραξης νέων εσόδων από τις Δημοπρασίες, Ήδη οι πρώτες δημοπρασίες δεν απέφεραν τα αναμενόμενα, καθώς οι Τιμές Πώλησης ήσαν μεν ελάχιστα πάνω από τις Τιμές Εκκίνησης αλλά πολύ πιο κάτω από το Κόστος Παραγωγής.

Πέραν των ανωτέρω η Αγοραία Αξία θα μεταβάλλεται προς το χειρότερο όσο οι Ανταγωνιστές της ΔΕΗ διευρύνουν την εμπορική παρουσία τους μέσα στην Ελληνική Αγορά με την αύξηση των Πελατών που αποφέρουν κέρδη.

Τέλος, η Αγοραία Αξία του Ομίλου θα επηρεασθεί κατά πολύ από τα νέα μέτρα μείωσης των συντάξεων και αποδοχών μεγάλου ποσοστού Καταναλωτών Λιανικής κατά τη διετία 2017 - 2018, καθώς θα επηρεασθεί η εισπραξιμότητα.

Η εκτίμηση για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,8% ή 2% μέσα στο 2017 εμφανίζει πολλές αβεβαιότητες λόγω των αυξημένων φορολογικών μέτρων που ήδη έχουν ληφθεί και επηρεάζουν την αρνητικά Αγοραστική Δύναμη των Καταναλωτών, με παράλληλη συνεχή υποχώρηση των Καταθέσεων κατά τους έξι τελευταίους μήνες (περίοδος βάσης Μάρτιος 2017).