Δευτέρα
25 Νοεμβρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5181RSS FEED
ΣΕ ΑΝΑΒΡΑΣΜΟ ΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣΠΡΟΚΑΛΕΙ ΠΑΛΙ Ο ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
16/04/2011
Με νέες προκλητικές δηλώσεις αντιμετώπισε ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου το αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγηθεί (με τουρκική υπαιτιότητα) οι συνομιλίες Χριστόφια – Έρογλου, αλλά και την πρόταση μομφής που κατέθεσαν χθες κατά της «κυβέρνησης» του ψευδοκράτους τρία κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης.

Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών των Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο και συγκεκριμένα κατά την συζήτηση των σχέσεων ΝΑΤΟ-ΕΕ, ο κ. Νταβούτογλου υποστήριξε ότι «οι Ελληνοκύπριοι δεν εκπροσωπούν το σύνολο της Κύπρου» και ότι «η Τουρκία δεν αναγνωρίζει να κάθεται επισήμως στο ίδιο τραπέζι με την Κύπρο», ενώ χαρακτήρισε «λάθος» την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να εμποδίζει την είσοδο της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς.

Ο Έλληνας υπουργός των Εξωτερικών Δ. Δρούτσας αντέδρασε απαντώντας πως το Κυπριακό δεν είναι θέμα του ΝΑΤΟ και υπενθυμίζοντας πως «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος της ΕΕ, αυτό είναι γεγονός και πρέπει να γίνει σεβαστό από όλους».

Παίρνοντας αφορμή από τις συζητήσεις περί ανάγκης επιβολής των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην περίπτωση της Λιβύης, ο κ. Δρούτσας υπογράμμισε πως αυτές οι ίδιες οι αποφάσεις του ΟΗΕ απαντούν σε όσα υποστήριξε ο κ. Νταβούτογλου για το ποιος εκπροσωπεί την Κυπριακή Δημοκρατία στο σύνολό της.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι τα επιχειρήματα του κ. Νταβούτογλου δεν γίνονται αποδεκτά και πως δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε όξυνση της ρητορικής αντιπαράθεσης.

Την προηγουμένη, στο δείπνο εργασίας που είχαν οι κ.κ. Χριστόφιας και Έρογλου είχε γίνει μια ανασκόπηση των μέχρι τώρα απευθείας συνομιλιών. Σύμφωνα με δηλώσεις του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, οι δύο πλευρές έχουν δεσμευθεί να προχωρήσουν σε απογραφή, αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί ταυτόχρονη απογραφή σε όλη την Κύπρο, ενώ ο τουρκοκυπριακή επιμένει σε δύο χωριστές απογραφές (σ.σ. για να κρύψουν την πραγματικότητα του εποικισμού).

Στο μεταξύ, στα Κατεχόμενα τρία τουρκοκυπριακά κόμματα (Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, Κόμμα της Κοινοτικής Δημοκρατίας και Δημοκρατικό Κόμμα) κατέθεσαν χθες πρόταση μομφής κατά της «κυβέρνησης» του ψευδοκράτους, υποστηρίζοντας ότι το θέμα του «ανασχηματισμού» έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη περισσότερο από τα οικονομικά, πολιτικά, και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τουρκοκύπριοι.

Ο αντιπρόεδρος της «Βουλής» του ψευδοκράτους δήλωσε ότι η πρόταση μομφής κατά της «κυβέρνησης» Ιρσέν Κιουτσούκ (Κόμμα Εθνικής Ενότητας), υπογράφεται από 17 βουλευτές, ενώ είναι αρκετές οι υπογραφές εννέα μόνο βουλευτών.