Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5178RSS FEED
Καμιά ιδέα για να επιστρέψουν οι τουρίστες;
30/05/2012
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω πού θα βρει τα λεφτά η Ελλάδα, όταν όλα τα στοιχεία δείχνουν πτώση στα τουριστικά έσοδα, δραματική μείωση κρατήσεων και ακυρώσεις.

Από την στιγμή μάλιστα που άρχισαν να προκηρύσσονται αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις και φούντωσαν οι συζητήσεις περί εξόδου της χώρας από το ευρώ, οι κρατήσεις άρχισαν να εμφανίζουν μείωση της τάξης του 50% και άνω.

Όπως μάθαμε από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, μετά από επεξεργασία στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδας, η Πελοπόννησος, η Κέρκυρα και η Κρήτη εμφανίζουν μείωση του ρυθμού των κρατήσεων της τάξης του 50%, οι Κυκλάδες και η Χαλκιδική καταγράφουν μείωση του ρυθμού των κρατήσεων περί το 30% και η Κως κινείται με μείωση του ρυθμού των κρατήσεων γύρω στο 40%.

Η χώρα δεν έχει σταματήσει στιγμή να δυσφημείται εδώ και τρία σχεδόν χρόνια.

Βρίσκεται καθημερινά στην πρώτη γραμμή της ειδησεογραφίας με τον πλέον αρνητικό τρόπο, η εικόνα που παρουσιάζεται είναι αυτή ενός επερχόμενου χάους, οι πληρωμές έχουν σταματήσει, οι προκαταβολές είναι άγνωστο είδος, τα ανέκδοτα περί του νομίσματος που πρέπει να πάρουν μαζί τους οι… γενναίοι ξένοι που παρ’ όλα αυτά σκέπτονται να επισκεφθούν την Ελλάδα, παίρνουν και δίνουν.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η μείωση των επισκεπτών στα μουσεία μας, καθώς και το μυστήριο εκεί όπου ανεβαίνουν οι επισκέψεις να… πέφτουν οι εισπράξεις!

Και σα να μην έφθαναν όλα αυτά, όλα δείχνουν πως δεν πρόκειται να πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα ούτε ένας Γερμανός τουρίστας, λόγω του εξαιρετικά αρνητικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί.

Ναι, αλλά οι Γερμανοί κάλυπταν μέχρι πρόσφατα το 40% της τουριστικής μας κίνησης.

Και δεν ιδρώνει το αυτί κανενός.

Το μόνο που ακούμε είναι ότι πρέπει να βγούμε από το Μνημόνιο.

Συγγνώμη, αλλά πώς θα βρούμε χρήματα για να βγούμε από το Μνημόνιο;

Αυτό δεν μας το εξηγεί κανείς από τους περιοδεύοντες ανά τας Ευρώπας και εκτοξεύοντες κατηγορίες για εσωτερική, βεβαίως, κατανάλωση.

Δεν μας το εξηγεί κανείς από τους όψιμους υπερπατριώτες.

Οι υπεύθυνοι αυτής της άθλιας κατάστασης δίνουν συνεντεύξεις στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, λαμβάνουν μέρος σε συνέδρια και προσκαλούνται σε τηλεοπτικές εκπομπές για να… μας πουν τη γνώμη τους.

Βρισκόμαστε στο μέσον μιας ακόμη προεκλογικής εκστρατείας και ακούμε τα πιο απίθανα.

Για παράδειγμα, ότι «θα φορολογήσουμε τα πλούτη»!

Χωρίς, βέβαια, να μας λένε καμιά ιδέα για το πώς θα παραγάγουμε πλούτο – ώστε να τον φορολογήσουμε.

Υπό αυτήν την έννοια, δεν αντιλαμβάνομαι τι νόημα έχουν οι συναντήσεις του υπηρεσιακού υπουργού των Οικονομικών με τους επικεφαλής των μεγαλυτέρων εφοριών.

Είναι γνωστό πως ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος.

Δυστυχώς, αυτό το καλοκαίρι θα καταλάβουμε πώς το βαρέλι είχε κι’ άλλο πάτο.

Ίσως και να καταλάβουμε πόσο καταστροφική υπήρξε η σύγκρουση με τους ταξιτζήδες το προηγούμενο καλοκαίρι.

Οπότε, θα εμφανιστούν ξανά οι υπεύθυνοι για να δώσουν συνεντεύξεις…

Υ.Γ. Σημειωτέον ότι με συνεντεύξεις δεν πρόκειται να έλθουν οι τουρίστες…