Τρίτη
21 Ιανουαρίου 2025
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 5238RSS FEED
ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗΤαξιδεύοντας με το θωρηκτό Γεώργιος Αβέρωφ
12/12/2011
Ένα ταξίδι στην ιστορία του θωρηκτού Αβέρωφ, αλλά και στην τέχνη πραγματοποιεί το Ναυτικό Μουσείο, με ξεναγήσεις σε οργανωμένες ομάδες ενηλίκων και νέων.

Οι ξεναγήσεις γίνονται στο πλαίσιο της έκθεσης «Το θωρηκτό Γεώργιος Αβέρωφ (1911-2011). Ιστορία και Τέχνη».

Στην έκθεση παρουσιάζονται πίνακες Ελλήνων ζωγράφων οι οποίοι εμπνέονται από την ιστορία του ΑΒΕΡΩΦ και ιδίως την καταλυτική δράση του στις ναυμαχίες των Βαλκανικών Πολέμων.

Εκτίθενται πίνακες των Χατζή, Προσαλέντη, Κογεβίνα, Καλογερόπουλου, Αλεξανδρή κ.α., ζωγράφων  οι οποίοι απαθανάτισαν το πλοίο παρακολουθώντας τα γεγονότα από κοντά, ως εντεταλμένοι εικαστικοί ανταποκριτές.

Τα έργα προέρχονται από τις συλλογές του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος, της Βουλής των Ελλήνων, της Δημοτικής Πινακοθήκης Αθηνών και Πειραιά, της Πινακοθήκης Ε. Αβέρωφ του Μετσόβου, του Πολεμικού Μουσείου, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Ναυτικού Μουσείου Τέχνης και Παράδοσης «Αειναύτες» και ιδιωτών-συλλεκτών.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο ιστορικός τέχνης, καθηγητής του Παν/μίου Αθηνών κος Μανόλης Βλάχος. Την έκθεση συνοδεύει κατάλογος με κείμενα των Ιωάννη Παλούμπη, Αντιναυάρχου Π.Ν. ε.α. και του επιμελητή της έκθεσης Μανόλη Βλάχου.

Παράλληλα, πραγματοποιείται ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ένα μπαούλο γεμάτο...ιστορία. Πλέοντας με το θωρηκτό Γ. Αβέρωφ», το οποίο απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου, ηλικίας 10- 15 ετών.

Το θέμα του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η ιστορία δύο παιδιών που ανακαλύπτουν ένα παλιό μπαούλο στην αποθήκη του σπιτιού τους, το οποίο περιέχει προσωπικά αντικείμενα και ενθυμήματα του προπάππου τους, που υπηρέτησε στο θωρηκτό «Γ.Αβέρωφ» κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους.

Αυτό είναι το έναυσμα ώστε οι μικροί επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με κειμήλια της εποχής (στολές, φωτογραφίες, ημερολόγια κ.α.), να γνωρίσουν τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου και τον καθοριστικό ρόλο που είχε η δράση του ελληνικού θωρηκτού στην εξέλιξη της νεώτερης ελληνικής ιστορίας.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2012
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη –Σάββατο, 9:00- 14:00