Στενεύει ο κλοιός γύρω από την ΕλλάδαΝέα περιπέτεια από την Τρίτη
Το έδαφος προετοιμάστηκε κατάλληλα τόσο σε εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο σχετικά με όσα πρέπει να μας περιμένουν μετά τις διακοπές του Δεκαπενταύγουστου.
Σε εσωτερικό επίπεδο, τα μέτωπα παρέμειναν σκόπιμα ανοιχτά για να έλθουν προς «διευθέτηση» μετά το τέλος των διακοπών και ήδη σοβούν τουλάχιστον τρία – όλα πολύ σοβαρά:
Το ζήτημα της «απελευθέρωσης» των ταξί, η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% και η διαμάχη της κυβέρνησης με τους δημοσίους υπαλλήλους που ήδη έχει έντεχνα καλλιεργηθεί.
Σε διεθνές επίπεδο, το ενδιαφέρον εστιάζεται στη νέα συνάντηση του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, την προσεχή Τρίτη, προκειμένου να ξαναδούν τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και ενδεχομένως να προχωρήσουν σε νέες αποφάσεις, είτε με αναθεώρηση των παλαιών, είτε με «εμπλουτισμό» τους.
Παράλληλα, στην Ελλάδα συνεχίζεται η διαδικασία της ανταλλαγής ομολόγων, με τον επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF), Τσαρλς Νταλάρα, να δηλώνει στο Ρόιτερ΄ς ότι η πρόοδος αναμένεται τον Σεπτέμβριο, επιβεβαιώνοντας και αυτός ότι συζητείται το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος, ώστε να περιλαμβάνει και την ανταλλαγή ομολόγων που λήγουν έως το 2024.
«Θα ήταν πραγματικά μεγάλη έκπληξη το να μην καταγραφεί μεγάλη πρόοδος στην όλη διαδικασία το Σεπτέμβριο», είπε, αλλά από την τοποθέτησή του φάνηκε πως δεν υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα – και επομένως η περίφημη «μια στιγμή» του υπουργού των Οικονομικών έχει πάει περίπατο.
Πέταξε μάλιστα το μπαλάκι στην ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας ότι το θέμα βρίσκεται στα χέρια της και ότι απαιτείται χρόνος «εξαιτίας της πολυπλοκότητας του ζητήματος», που ο κ. Βενιζέλος στη Βουλή είχε παρουσιάσει ως κάτι το πολύ απλό.
Υπενθυμίζεται ότι το γεγονός πως η Ελλάδα τελεί υπό πολιορκία επιβεβαιώθηκε και από πρόσφατο (προηγούμενη Πέμπτη) δημοσίευμα της «Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν», που υπό τον εύγλωττο τίτλο «Η Ελλάδα υπό πολιορκία, νιώθει να σπρώχνεται προς την έξοδο της ευρωζώνης», φιλοξενήθηκαν εκτιμήσεις και αναλύσεις επιφανών Γερμανών οικονομολόγων, που επανέφεραν το σενάριο εξόδου της χώρας μας από το ευρώ, καθώς θα ήταν «προς όφελος όλων»!
Μεταξύ αυτών που υποστηρίζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, συμπεριλαμβάνονται ο Χανς-Βέρνερ Σιν, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ifo, και ο Λούντβιχ Μαξιμίλλιαν από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου.
Και οι δύο, όπως και πολλοί άλλοι, εμμένουν στη θέση τους ότι η παροχή αλλεπάλληλων πακέτων βοήθειας προς την Ελλάδα, ουσιαστικά αποτελεί αδιέξοδη πρακτική, που οδηγεί τη χώρα μας σε εφησυχασμό και καθυστερεί τις διαρθρωτικές αλλαγές.
Παραδέχονται, βέβαια, ότι δεν υπάρχει διαδικασία εξόδου μιας χώρας-μέλους από την ευρωζώνη, αλλά είναι σαφές ότι πιέζουν ώστε, όπως λένε, «η Ελλάδα να αποσυρθεί οικειοθελώς»!
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Γερμανία γίνεται όλο και πιο επιθετική, ένα είδος εχθρικής στάσης με απρόβλεπτες συνέπειες όχι μόνο για τις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και γενικότερα για τη σταθερότητα στην ευρωζώνη.
Προς το παρόν, αν και η ιδέα του ευρωομολόγου κερδίζει έδαφος ακόμη και στη Βρετανία – υπενθυμίζεται ότι και ο Τζορτζ Σόρος προειδοποίησε ότι η ευρωζώνη θα καταρρεύσει αν δεν εκδοθεί ευρωομόλογο – το Βερολίνο εξακολουθεί να κρατά αρνητική στάση.
Πολύ σύντομα θα αποδειχθεί το μοιραίο λάθος των ελληνικών κυβερνήσεων να μην απαιτήσουν από την Γερμανία να ανταποκριθεί είτε στις σημερινές υποχρεώσεις της έναντι της Ευρώπης, είτε στις παλαιές, από την εποχή του ναζισμού, έναντι της Ελλάδας.