Πέμπτη
4 Ιουνίου 2020
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3546RSS FEED
Ευρωεκλογές: Δεν κατάλαβαν τίποτα!
Γράφει ο
Ιωάννης Γ. Κουλούρης

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκαναν μετά τις ευρωεκλογές, φαίνεται ότι τα κόμματα δεν κατάλαβαν τίποτε για τους λόγους που οδήγησαν στο αποτέλεσμα που υπήρξε.

Ο κύριος λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε εκεί που έπεσε είναι η προδοτική συμφωνία των Πρεσπών και η αντιμετώπιση των άλλων εθνικών θεμάτων που έχουν να κάνουν με την παιδεία και τον αχαρακτήριστο κ. Γαβρόγλου, το μεταναστευτικό, την προσωπικότητα του ατόμου με την κατάργηση του φυσικού του φύλου, την ασφάλεια, τη σχέση με τη θρησκεία και παρόμοια.

Ο κύριος λόγος που η Ν.Δ. δεν πέρασε το 40% και ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε το 20% είναι ότι δεν παρουσίασε ούτε και έχει παρουσιάσει κάποιο συγκεκριμένο και ρεαλιστικό  πρόγραμμα γι’ αυτά,  και κυρίως για τη συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία δέχεται ότι μας δεσμεύει, ενώ είναι άκυρη και παράνομη, και δεν διευκρινίζει πώς θα την καταργήσει, και για το μεταναστευτικό που μας έχει πνίξει και κινδυνεύουμε με εξαφάνιση.

Αυτό που επηρέασε λιγότερο σε αυτές τις εκλογές, ενώ κατά τα άλλα είναι το σοβαρότερο, είναι το οικονομικό, γιατί όλα τα κόμματα ήταν διαχρονικά υπεύθυνα γι’ αυτό και κανένα δεν είχε κάποιο σαφές πρόγραμμα για την αντιμετώπισή του. Εδώ μάλιστα μπορώ να ισχυριστώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τελευταία είχε μπει στο σωστό δρόμο, και εάν δεν υπήρχαν τα άλλα θα μπορούσε να ήταν και πρώτο κόμμα.

Απόδειξη σε όσα αναφέρω είναι η εξαέρωση του Ποταμιού και άλλων μικρών κομμάτων, η στασιμότητα του ΚΙΝΑΛ που τίποτα δεν είπε για τη συμφωνία των Πρεσπών, και η ενίσχυση (αθροιστικά) των εθνικιστικών κομμάτων (Βελόπουλος και Χρυσή Αυγή) . Αυτούς που δεν καταλαβαίνω με τίποτα είναι όσους ψήφισαν το κόμμα του κ.Βαρουφάκη, ο οποίος έδωσε τη χαριστική βολή στην οικονομία της  χώρας. Πολύ θα ήθελα να μάθω , από τους δημοσκόπους, αν μπορούν, τι είδους και προέλευσης είναι οι άνθρωποι αυτοί.

Εάν επομένως η Ν.Δ. θέλει να αξιοποιήσει τη δυναμική που απέκτησε από τις ευρωεκλογές, να γίνει πρώτο κόμμα, και μάλιστα αυτοδύναμο, στις εθνικές εκλογές που θα γίνουν και να εξαλείψει οριστικά την οδυνηρή παρένθεση του ΣΥΡΙΖΑ ( που δεν ήταν παρένθεση αλλά ολόκληρο κεφάλαιο), θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να ασχοληθεί άμεσα με τα εξής:

α) Να παραδεχτεί τα λάθη της σε όσα αναφέρω παραπάνω και να καταρτίσει, ( γιατί δεν έχει), και παρουσιάσει ρεαλιστικά προγράμματα για την αντιμετώπισή τους.

β)Να φροντίσει να γίνουν οι αλλαγές στο σύνταγμα της χώρας, τις οποίες έχω επισημάνει σε προηγούμενα άρθρα μου που έχω αποστείλει τόσο και σε αυτήν όσο και στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

γ) Για το οικονομικό και την αναγκαία ανάπτυξη θα πρέπει να συνδυάσει την κρατική με την ιδιωτική πρωτοβουλία για να γίνουν αναγκαίες επενδύσεις. Η κρατική επιχειρηματικότητα δεν είναι κατάρα ούτε η ιδιωτική από μόνη της είναι πανάκεια.

δ) Να εφαρμόσει την αξιοκρατία στο δημόσιο τομέα και να μην απολύσει μόνιμους ή νόμιμους αορίστου χρόνου υπαλλήλους του δημοσίου, αλλά να τους αξιοποιήσει, έστω και σε άλλες θέσεις, χωρίς να τους εξουθενώσει.

ε) Τέλος, για το άρθρο αυτό, θεωρώ ότι ο νόμος Κατρούγκαλου πρέπει να παραμείνει, γιατί είναι δίκαιος,  και να γίνει πιο ανταποδοτικός για τις υψηλότερες συντάξεις εφόσον αυτές έχουν προκύψει από υψηλές εισφορές. Η προσωπική διαφορά που έχουν όσοι είχαν σκανδαλωδώς ευνοϊκή μεταχείριση θα πρέπει να παραμείνει και να συμψηφίζεται με όσες αυξήσεις ή επιδόματα δοθούν στο μέλλον. Π.χ. Στις τελευταίες παροχές του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να προβλεφθεί ότι για όσους έχουν προσωπική διαφορά αυτές συμψηφίζονται με αυτήν και την μειώνουν ή την καταργούν εάν είναι μικρή. Έτσι θα εξομοιωθούν σταδιακά οι παλαιοί με τους νέους συνταξιούχους και θα προκύψει ένα βιώσιμο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Προφανώς είναι και άλλα που πρέπει να κάνει και θα επανέλθω με άλλα άρθρα, εάν όμως δεν κάνει αυτά τα στοιχειώδη, δεν πρέπει να αποκλείουμε το γεγονός να έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις στις εθνικές εκλογές που θα γίνουν.