Παρασκευή
26 Απριλίου 2024
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 4968RSS FEED
Ένας αποκαλυπτικός διάλογος
Γράφει ο
Γιάννης Τσιαμπάς-Ρουμελιώτης

Αρχές καλοκαιριού 1943. Η Ελλάδα ήταν υπό την κατοχή του ’ξονα αλλά η πλάστιγγα του πολέμου άρχισε να γέρνει με το μέρος των συμμάχων.

Ο Τσόρτσιλ βυσσοδομούσε, μετά την απελευθέρωση να επανέλθει ο Βασιλεύς

Γεώργιος στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι ο Γεώργιος, εκτός των άλλων ήταν και επίορκος γιατί είχε ορκίσει τον δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά. Για να επανέλθει έπρεπε να προηγηθεί δημοψήφισμα. Όμως ο Τσόρτσιλ ήθελε ή να μην γίνει δημοψήφισμα ή, εφόσον γινόταν, να έχει οπωσδήποτε φιλοβασιλικό αποτέλεσμα. Να σημειωθεί ότι 20 χρόνια νωρίτερα (1924) σε αντίστοιχο δημοψήφισμα οι αντι-βασιλικοί πήραν το 71% των ψήφων. Οι ηττηθέντες φιλοβασιλικοί τα έβαλαν με τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο και του έστησαν «ανάθεμα» στο Πεδίον του Αρεως.

Στη συνέχεια υποχρεώθηκε να αυτοεξοριστει στο Παρίσι (τρείς φορές), όπου και πέθανε. Οι δε φιλοβασιλικοί ΔΕΝ ΕΠΕΤΡΕΨΑΝ να έρθει η σορός του στην Αθήνα για λαϊκό προσκύνημα. Την πήγαν στο Ακρωτήρι Χανίων όπου και ενταφιάστηκε.

Έπρεπε λοιπόν το δημοψήφισμα να γίνει από φιλοβασιλική κυβέρνηση και το αποτέλεσμα να είναι οπωσδήποτε φιλοβασιλικό.

Η Ελληνική Κυβέρνηση το 1943 ήταν εξόριστη στο Κάιρο και πρωθυπουργός ήταν ο Εμμανουήλ Τσουδερός, πατέρας της Βιργινίας που κηδεύεται αύριο.

Επειδή ο Τσόρτσιλ αγνοούσε τις προθέσεις του Τσουδερού πρότεινε στον Αμερικανό πρόεδρο Ρούσβελτ και αυτός κάλεσε τον Τσουδερό στον Λευκό Οίκο να συζητήσουν για το μέλλον της Ελλάδος.

Ο Τσουδερός δέχτηκε την πρόσκληση και πήγε στο Λευκό Οίκο παίρνοντας μαζί του την κόρη του τη Βιργινία ως γραμματέα του. Ηταν 19 ετών.

Στο ΟΒΑΛ γραφείο συναντήθηκαν ο Ρούσβελτ, ο Τσόρτσιλ και ο Τσουδερός με την κόρη του τη Βιργινία.

Όπως μου τα διηγήθηκε η Βιργινία Τσουδερού στο σαλόνι του σπιτιού της στη συνάντηση έγινε ο εξής διάλογος:

Τσόρτσιλ: Κύριε πρωθυπουργέ τι προβλέπεται για τη χώρα σας μετά την απελευθέρωση;

Τσουδερός: Αυτό κύριε πρωθυπουργέ δεν είναι δικό μου θέμα. Είναι θέμα του Ελληνικού λαού. Υπονοούσε ότι θα γινόταν δημοψήφισμα και θα αποφάσιζε ο λαός.

Τσόρτσιλ: Καλά ο λαός, εσείς σαν πολίτης της Ελλάδος τι θα θέλατε για την Ελλάδα μετά την απελευθέρωση;

Τσουδερός: Εγώ, σαν Έλληνας πολίτης, θα ήθελα ένα πολίτευμα σαν το Αμερικάνικο ή σαν το Ελβετικό. (Μάλιστα έδειξε και τον Ρούσβελτ).

Τσόρτσιλ: Δεν συμφωνώ. Ο Γεώργιος υπήρξε πιστός σύμμαχος και θα πρέπει να επανέλθει στο θρόνο του. Εσείς τι λέτε κύριε Πρόεδρε; (ρώτησε ο Τσόρτσιλ τον Ρούσβελτ).

 Ρούσβελτ: Συμφωνώ με τον κύριο Τσόρτσιλ. Ο Γεώργιος υπήρξε πιστός σύμμαχος και θα πρέπει να επανέλθει στο θρόνο του.

Τσουδερός (απευθυνόμενος στον Ρούσβελτ): Ώστε κύριε πρόεδρε είναι καλή η βασιλεία; Αν σας αρέσει η βασιλεία εκεί στην Ευρώπη έχουμε καμιά διακοσαριά που ψάχνουν για θρόνους. Να σας στείλουμε καμιά εικοσαριά να διαλέξετε και έναν για σας;

Ρούσβελτ: χα χα χα.

Εδώ τελείωσε η συνάντηση. Αμέσως μετά ο Τσόρτσιλ «έδωσε εντολή» τηλεγραφικά στον Γεώργιο που ζούσε στο Λονδίνο και αυτός τηλεγραφικά αντικατέστησε τον Τσουδερό με τον Γεώργιο Παπανδρέου.

(Στο επόμενο η συνέχεια)

 

 

ytsiampas@yahoo.gr, ant_razi@yahoo.gr.

http://isiopitisfokidas.blogspot.gr