Παρασκευή
17 Ιανουαρίου 2020
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 3407RSS FEED
ΔΝΤ: Σε «συγχρονισμένη επιβράδυνση» η παγκόσμια οικονομίαΠροκλήσεις εντός και εκτός των συνόρων
09/10/2019

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού, οι πολιτικές κινήσεις, η συνέχιση των προκλήσεων από μέρους της Τουρκίας καθώς και οι εξελίξεις της παγκόσμιας οικονομίας βρίσκονται στο επίκεντρο της επικαιρότητας.

Ειδικότερα, ένα πακέτο φοροελαφρύνσεων που αναμένεται να δώσουν ανάσα σε εκατομμύρια νοικοκυριά και χιλιάδες επιχειρήσεις προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή.

Το προσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα για την τόνωση της οικονομίας με μειώσεις φόρων και ενισχύσεις στην οικογένεια που θα στοιχίσουν στον προϋπολογισμό 1,2 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, την άμεση ανάγκη συγχρονισμένης πολιτικής απάντησης μπροστά σε μία παγκόσμια οικονομία που βρίσκεται σε συγχρονισμένη επιβράδυνση - σε αντίθεση με τη συγχρονισμένη ανάκαμψη πριν από δύο χρόνια - επεσήμανε η νέα γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα κατά την ομιλία της στην ετήσια Σύνοδο του Ταμείου.

Το 2019, αναμένουμε βραδύτερη ανάπτυξη στο περίπου 90% της παγκόσμιας οικονομίας. Η ευρεία αυτή επιβράδυνση σημαίνει ότι η ανάπτυξη φέτος θα μειωθεί στο χαμηλότερο ποσοστό από την αρχή της δεκαετίας. Και εάν η συγχρονισμένη επιβράδυνση επιδεινωθεί, ίσως χρειαστούμε μια συγχρονισμένη πολιτική απάντηση, υπογράμμισε η Γκεοργκίεβα.

Η αβεβαιότητα, η οποία καθοδηγείται από το εμπόριο, το Brexit και από τις γεωπολιτικές εντάσεις, εμποδίζει το οικονομικό δυναμικό.

Παράλληλα, η Τουρκία αγνοώντας ακόμη και τις αμερικανικές προειδοποιήσεις για εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου στην κυπριακή ΑΟΖ, εξέδωσε νέα Navtex με την οποία δεσμεύει κομμάτι της κυπριακής ΑΟΖ για ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας θέλει να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά μέσα στην «καρδιά» της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, όπως αναφέρει νέα Navtex που εξέδωσε η Τουρκία χθες.