Μανώλης Αυγερινός: Συγχωνεύσεις σχολείων και Μνημόνιο 416/03/2011
Η μνημονιακή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε την Κυριακή 13 Μαρτίου τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις των Σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης καταστρατηγώντας το ίδιο το Σύνταγμα που στο άρθρο 16 προβλέπει ότι «Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων», όπως και το άρθρο 101 σύμφωνα με το οποίο «Ο κοινός νομοθέτης και η διοίκηση όταν δρα κανονιστικά έχουν υποχρέωση να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών».
Προφανώς η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη της τις ιδιαιτερότητες που έχουν οι νησιωτικές περιοχές και εκτελώντας μνημονιακές επιταγές, προχωρά στην κατάργηση σχολείων στη νησιωτική Ελλάδα, που πλήττεται περισσότερο από τα μέτρα αυτά.
Η Υπουργός Παιδείας προσπάθησε εις μάτην να πείσει ότι το μέτρο αυτό δεν το επιβάλλει το μνημόνιο. Κι όμως, στο μνημόνιο 4 αναφέρεται ρητά, σε αρκετά σημεία του(σελ.17, 25, 31, 33), στις αλλαγές στην εκπαίδευση, αλλαγές που υπέγραψε και εκτέλεσε ήδη η μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης.
Ποιο άραγε παιδαγωγικό, πολιτιστικό ή πνευματικό σκοπό εξυπηρετεί η κατάργηση των Δημοτικών Σχολείων στην Αιγιάλη της Αμοργού, στην Στενή της Τήνου, στη Γαλήνη, στο Γλινάδο, στο Χαλκί, στο Χείμαρρο, στο Σαγκρί, στη Μονή της Νάξου, στο Ημεροβίγλι της Σαντορίνης ή η υποβάθμιση των δυο Νηπιαγωγείων στη Μύκονο και του Δημοτικού Σχολείου στην Τήνο και όλα αυτά χωρίς ταυτόχρονα να έχει εξασφαλιστεί η ασφαλής και δωρεάν μετακίνηση των μαθητών;
Η αποτυχημένη πλέον μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί στον πνευματικό και πολιτιστικό μαρασμό των χωριών της νησιωτικής Ελλάδας.
Και δεν μπορώ να μη θυμηθώ το μεγάλο Έλληνα ποιητή και λογοτέχνη Ν. Βρεττάκο που είπε: «Όπου κλείνει ένα σχολείο ανοίγει μια φυλακή».
--Ο κ. Μ. Αυγερινός είναι εκπαιδευτικός