Έπαινοι και φόβοιΕπιστροφή στην ανάπτυξη, αλλά το 2014
ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
Η Ελλάδα έχει πετύχει περισσότερα από όσα της αναγνωρίζονται, αναφέρει η Goldman Sachs σε απολογιστική έκθεσή της για το 2012.
Σημειώνεται επίσης πως η χώρα μας έτυχε ιδιαίτερης αντιμετώπισης από τους Ευρωπαίους, όχι λόγω της απόφασης να «νοικοκυρευτεί» η κατάσταση στην ευρωζώνη, αλλά και επειδή υπήρξε νέα διαπραγμάτευση με την τρόικα, λόγω του φόβου που προκάλεσε το εκλογικό αποτέλεσμα.
Πάντως, σύμφωνα με την έκθεση η Ελλάδα ξέφυγε από τον κίνδυνο να τεθεί εκτός ευρώ το 2012, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παραμονεύουν οι κίνδυνοι για τη νέα χρονιά.
Το σενάριο εξόδου παραμένει «ζωντανό», κάτι που μπορεί να συμβεί αν η Ελλάδα δεν εδραιώσει τη θέση της στη ζώνη του ευρώ, επωφελούμενη από την ευκαιρία που δημιουργήθηκε πρόσφατα και προχωρώντας στις αναγκαίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από την τρόικα.
Παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζεται σε μικρό βαθμό, η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγαλύτερη πρόοδο στη δημοσιονομική προσαρμογή από ό, τι συνήθως πιστώνεται αν και με σημαντικό μακροοικονομικό και κοινωνικό κόστος. Το κόστος εργασίας έχει μειωθεί σημαντικά, κατά τα τελευταία τρία έτη, όπως και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.
Υπογραμμίζεται πάντως ότι σαφώς υπάρχουν πολύ περισσότερα να κάνει η χώρα μας όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ προστίθεται πως μετά τις αναδιαρθρώσεις χρέους, με τη συγκέντρωσή του στον επίσημο τομέα, οποιαδήποτε απόφαση είναι πλέον πολιτική.
Για τη χώρα μας προβλέπεται επίσης αύξηση του ΑΕΠ κατά 30% στην επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με το ήπιο σενάριο, ενώ το θετικότερο σενάριο προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 40% για το ίδιο διάστημα.
Προβλέψεις Άσμουσεν
Η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014, εκτίμησε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Γιεργκ Άσμουσεν, σε συνέντευξή του στην τοπική γερμανική εφημερίδα Ράινισε Ποστ.
«Η ελληνική οικονομία κατά πάσα πιθανότητα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014. Εκείνοι που προέβλεπαν στις αρχές του χρόνου μία έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ διαψεύσθηκαν πέρα για πέρα», υπογράμμισε.
Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ εκφράστηκε επαινετικά για τις σημαντικές προσπάθειες της χώρας να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, παρά την ύφεση, τις καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές και τη λαϊκή δυσαρέσκεια εξαιτίας της αυστηρής λιτότητας.
«Ανάμεσα στο 2009 και το 2012 το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε κατά 9 μονάδες σε σχέση με το ποσοστό του ΑΕΠ. Είναι ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα», εκτιμά ο κ. Άσμουσεν.
Επίσης, σημειώνει πως στο ίδιο διάστημα το ατομικό κόστος εργασίας στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 6% σε σχέση με το 2008 σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
«Η Ελλάδα οφείλει να δημιουργήσει ανάπτυξη και να ξαναστηθεί η ίδια στα πόδια της χάρη στα δημοσιονομικά έσοδα», ανέφερε ο κ. Άσμουσεν, αποκλείοντας, προς το παρόν, κάποιο νέο πρόγραμμα δανεισμού της χώρας από την Ευρώπη.